Ulkoministeri Pekka Haavisto Elokapinan Mannerheimintien sulkemisesta: "Ne eivät kuulu rauhanomaisiin mielenosoituksiin" – liikkeen tavoite saa sympatiaa

Ulkoministeri Pekka Haavisto ymmärtää Elokapinan tavoitteen –"On tärkeää, että nuoret pitävät ääntä näistä asioista" 3:14
Ulkoministeri Pekka Haavisto ymmärtää Elokapinan tavoitteen – "On tärkeää, että nuoret pitävät ääntä", katso koko haastattelu Eduskuntatalon edustalla!

Ympäristöliike Elokapina osoittaa mieltään toista päivää Eduskuntatalon edustalla ilmaston puolesta. Myös ulkoministeri jalkautui nuorten ilmastoaktivistien keskuuteen. 

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) saapui tänään Eduskuntatalon pihalle seuraamaan ilmastoaktivistien mielenilmausta.

Ministeri Haavisto toivoo, että tämänpäiväinen mielenilmaus sujuu rauhallisesti.

– Laillisissa paikoissa pidetyt mielenosoitukset ovat tietysti täysin sallittuja. En itsekään ymmärrä liikenteen tukkimista ja tämän tyyppisistä asioista, Haavisto sanoo. 

Elokapina sulki eilen Mannerheimintien, joka on yksi Helsingin pääväylistä. Poliisi käski mielenosoittajien poistumaan ajoradalta, mutta kaikki aktivistit eivät totelleet virkavallan ohjeita. 

Ministerin mukaan Elokapinan kansalaistottelemattomuudesta on puhuttu myös päättäjien keskuudessa.

– Tällaiset laittomuudet tai liikenteen häirinnät ja muut – minustakaan ne eivät kuulu rauhanomaisiin mielenosoituksiin.

– On hienoa, että nuoret ovat lähteneet liikkeelle ilmastoasioiden puolesta ja puhuvat todella tärkeästä asiasta, hän jatkaa. 

“Ymmärrän hyvin heidän tavoitteensa”

Haavisto kertoo olevansa kiinnostunut siitä, mitä mieltä nuoret ovat ilmastoasioista ja hän on käynyt tänään keskustelua mielenilmaukseen osallistuneiden nuorten kanssa. 

– Ymmärrän hyvin sen tavoitteen. On tärkeää, että nuoret pitävät ääntä näistä ilmastoasioista ja toimivat päättäjien omatuntona, ministeri summaa. 

Elokapina on kertonut jatkavansa mielenosoitusta ensi viikon perjantaihin saakka, mikäli hallitus ei vastaa liikkeen vaatimuksiin ilmasto- ja ympäristöhätätilan julistamisesta.

Kysyttäessä Haaviston mielipidettä siitä, pitäisikö koko Suomeen Helsingin kaupungin tavoin julistaa ilmastohätätila, ministeri palaa viimeviikkoiseen YK:n kokoukseen. 

– Kyllä siellä pääsihteeriä myöten, myöskin tasavallan presidentin puheessa – nostettiin tämä ilmastokysymys ykköshaasteena globaalisti kaikissa maissa.

Haavisto toivoo, että kaikki maat tekevät ilmastositoumuksiaan, myös Suomi, jonka hiilineutraaliustavoite on kunnianhimoinen. 

Eduskuntatalolla päivystävä Sebastian Tynkkynen kommentoi MTV Uutiset Livessä eilistä välikohtausta:"Minusta ei ole heille mitään haittaa" 4:21
Eduskuntatalolla päivystävä Sebastian Tynkkynen kommentoi MTV Uutiset Livessä eilistä välikohtausta: "Minusta ei ole heille mitään haittaa"

Lue myös:

    Uusimmat