Morsian heräsi rutiinileikkauksesta ja huomasi menettäneensä molemmat jalkansa – koskettava toive häistä elää edelleen

8:45
Diabetesdiagnoosi tulee monelle täytenä yllätyksenä, sillä tauti voi olla pitkään oireeton.

Brittinainen odotti innolla häitään ja että pääsisi kävelemään alttarille. Kun morsian heräsi leikkauksesta ja huomasi jalkojensa puuttuvan, hän tunsi elämänsä murentuvan.

Tina McCue, 37, oli kuten kuka tahansa morsian. Hän odotti innolla pääsevänsä kävelemään alttarille. Unelma kuitenkin romuttui, kun Tina heräsi rutiinileikkaukseksi luulemansa operaation jälkeen ja huomasi, että hänen molemmat jalkansa oli amputoitu, kertoo brittilehti The Sun.

Tina on sairastanut lapsesta asti ykköstyypin diabetesta. Tauti oli alkanut vaikuttaa neljän lapsen äidin jalkoihin. Diabetes voi aiheuttaa ääreishermoston häiriön eli neuropatian, joka ilmenee erityisesti alaraajoissa, kertoo Terveyskirjasto. Heikentyneen verenkierroksen seurauksena jalkoihin voi syntyä pitkäaikaisia ja vaikeasti hoidettavia haavaumia ja tulehduksia, joiden seurauksena voidaan joutua amputaatioon.

Juuri näin kävi Tinalle.

Unelmana astella alttarille

Kun Tina heräsi nukutuksesta, hän luuli näkevänsä painajaista. Aluksi hän oli niin järkyttynyt, että ei nähnyt edes syytä elää enää. Kipu oli kova ja tulevaisuus vaikutti toivottamalta.

Tinan puoliso Martyn saapui sairaalaan pariskunnan neljän lapsen kautta. Perhe on tukenut Tinaa vaikeana aikana. Tinan ystävät keräävät joukkorahoituksella varoja toipilaalle perheineen.

– Olen saanut täysin pakahduttavaa tukea. Se on antanut minulle toivoa ja pitänyt minut positiivisena, Tina sanoo The Sunin mukaan.


Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Tina on edelleen sairaalassa, mutta on asettanut tavoitteekseen päästä kotiin kuun loppuun mennessä. Diabetes on aiheuttanut Tinalle munuaissairauden, minkä vuoksi nainen odottaa saavansa uuden munuaisen ja haiman.

Häitä on lykätty, mutta Tina toivoo edelleen voivansa astella alttarille. Tällä hetkellä Tina liikkuu pyörätuolin avulla.

– Haluaisin kävellä kirkon käytävällä, kun minä ja Martyn menemme naimisiin, Tina sanoo.

Lisäsairaudet uhkaavat diabeetikkoja

Suomessa arvioidaan olevan tällä hetkellä noin puoli miljoonaa diabetesta sairastavaa henkilöä. Heistä ylivoimaisesti suurin osa sairastaa tyypin 2 diabetesta. Ykköstyypin diabetesta sairastavia on noin 50 000.

Diabetekseen voi liittyä lisäsairauksia, joista useimmat johtuvat pitkäaikaisesti kohonneesta verensokerista. Kohonnut verenpaine, kolesteroli ja tupakointi lisäävät lisäsairauksien riskiä. Diabeteksen lisäsairauksia ovat:

  • silmän verkkokalvosairaus eli retinopatia
  • munuaissairaus eli nefropatia
  • ääreishermoston häiriö eli neuropatia
  • hampaiden kiinnityskudoksen sairaus eli parodontiitti
  • valtimotaudit

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja