Moni autoilija löytää itsensä kesällä uudesta paikasta: "Ei pahin mahdollinen tilanne"

2:03
Suomen teille ilmestyi vuosi sitten liuta uusia liikennemerkkejä. Vaikka niitä ei kotikulmilla tulisikaan vastaan, voi tilanne olla toinen vieraalla paikkakunnalla ajaessa. Osaatko jo kaikki uudet liikennemerkit?

Turvallinen ajotapa korostuu vieraalla seudulla ajaessa, Liikenneturva muistuttaa tiedotteessaan.

Myös tänä kesänä monien suomalaisten lomasuunnitelmat rakentuvat pitkälti kotimaassa tapahtuvan matkailun ympärille.

Liikenneturva muistuttaa, että vaikka tutut ja arkirutiineihin kuuluvat reitit, kuten työmatkat, sujuvat useimmiten ilman yllätyksiä, vaativat uudet ympäristöt kuljettajalta erityistä varautumista. Harva nimittäin pystyy ajamaan vieraassa ympäristössä välittömästi kuin vanha tekijä.

– Lomareissun etukäteissuunnittelulla voi minimoida tien päällä tulevat yllätykset, ja karttasovelluksen avulla voi mielikuvaharjoitella reitin jo ennakkoon. Jos yllätyksiä kuitenkin tulee, kannattaa välttää äkkinäisiä liikkeitä ja hermojen menettämistä – rauhallinen asenne auttaa. Esimerkiksi risteyksen ohi ajaminen ei ole se pahin mahdollinen tilanne, aina voi palata ja yrittää uudestaan, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen muistuttaa tiedotteessa.

Navigaattoriin ei pidä luottaa sokeasti

Liikenneturvan taannoisen kyselyn mukaan neljä viidestä (82 %) suomalaisesta kuljettajasta selvittää reitin jo etukäteen autoillessaan vieraalla seudulla, mutta moni tukeutuu sen lisäksi navigaattoriin. Useampi kuin kolme neljästä (77 %) kuljettajasta kertoi käyttävänsä navigaattoria vieraalla seudulla autoillessaan. Vain murto-osa (2 %) ilmoitti autoilevansa vieraalla seudulla ainoastaan liikenneopasteiden turvin.

– Navigaattori on tien päällä iso apu, mutta siihen ei pidä luottaa sokeasti. Esimerkiksi tietyöt voivat vaikuttaa navigaattorin antaman reitin soveltuvuuteen huomattavasti. Ajon aikana navigaattorin tai puhelimen näpräämiseen ei pidä ryhtyä, vaan se kannattaa suosiolla antaa apukuskin tehtäväksi. Yksin ajellessa on syytä pysähtyä bussipysäkille tai levähdyspaikalle, Karvonen korostaa.

Turvallinen ajotapa korostuu vieraissa maisemissa

Myös kesälomareissuilla pääsee turvallisesti perille hyvällä ennakkosuunnittelulla ja ennakoivalla ajotavalla ilman turhaa kiirettä. Mielessä onkin pidettävä muun muassa sopiva tilannenopeus ja kunnon turvavälit.

– Vieraalla seudulla turvallinen ajotapa korostuu entisestään, kun joutuu bongaamaan liikennemerkkejä ja esimerkiksi risteyksien väistämisvelvollisuuksia tuttuja seutuja enemmän. Tarkkaavainen ja huolellinen kuljettaja vie koko porukan ehjänä perille. Jos matka on pitkä, voi myös kuskia vaihtaa vaikkapa tauon yhteydessä, ehdottaa tiedotteessa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tarja Korhonen.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja