Milloin pesit viimeksi napasi? Lääkäri paljastaa kuvottavan syyn sille, miksi säännöllinen pesu on tarpeen

Saria kiusattiin koulussa, koska hänellä ei ole napaa 0:28
KATSO MYÖS: Saria kiusattiin koulussa, koska hänellä ei ole napaa.

Napaan kerääntyy helposti likaa ja jos sitä ei säännöllisesti puhdista, lika voi kovettua kivimäiseksi möykyksi.

Napa ei ole mikään poikkeus kehonosista, jotka tulisi puhdistaa säännöllisesti. Napaan voi nimittäin helposti kertyä esimerkiksi hikeä ja likaa.

Jos navasta erittyy valkoista, ruskeaa tai keltaista eritettä, siellä voi olla tulehdus. Jos navan putsaamisen jättää johdonmukaisesti aina välistä, sieltä saattaa joutua ronkkimaan pois jopa "kiviä".

Medical News Todayn mukaan "napakivi" eli kovettuma navassa näyttää ja tuntuu kovalta ja sileältä kiveltä. Ne ovat suhteellisen harvinaisia, eikä ihminen välttämättä huomaa niiden olemassaoloa, ellei navan seudulla ilmene myös kipua tai jonkinlainen tulehdus.

Poikaystävän navasta löytyi kivi

Somessa suosittu tohtori Karan Rajan julkaisi TikTok-sovellukseen videon napakivista, vastaten samalla eräälle käyttäjälle, joka kertoi, ettei tämän poikaystävä ole ikinä puhdistanut napaansa.

Nainen oli päättänyt puhdistaa poikaystävänsä navan, koska tämä oli kertonut kokevansa kipua navan seudulla. Nainen oli kaivanut navasta epämääräistä mönjää, kunnes oli vihdoin löytänyt jotain ja vetänyt sen pois.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Tohtori Rajan selittää videolla löydöksen olleen napakivi.

– Kaikki kehon aukot voivat kerätä sisäänsä hikeä, kuolleita ihosoluja, öljyjä, kangashiukkasia sekä bakteereja. Jos pesua ei suoriteta tasaisin väliajoin, tämä materiaali voi kerääntyä kokoon ja kovettua omfaloliitiksi eli napakiveksi, Rajan kertoo.

Rajan mukaan napakivet ovat usein mustia, mutta voivat olla myös vaaleamman ruskeita.

Useimmat ihmiset eivät edes tiedä, että heillä on napakivi, ellei kutina tai tulehdus vedä huomiota navan seudulle.

Miksi napaan kerääntyy kovettuma?

Napakivi koostuu karvoista, bakteereista, keratiinista sekä talista. Näitä ainesosia kerääntyy helposti napaan ja ajan kuluessa ne muodostavat kovettuman. 

Napakivet ovat yleisempiä ihmisillä, joilla on paljon karvoitusta, syvä napa, huono hygienia ja ylipainoa.

Napakiven voi poistaa lääkärissä tai kotioloissa, mutta ennen poistoyritystä kannattaa kuitenkin konsultoida lääkäriä. 

Miten napakiven muodostumista voi estää?

Jottei napaan pääse kerääntymään likaa, joka kovettuisi ajan kuluessa napakiveksi, kannattaa se puhdistaa säännöllisesti.

Keho suositellaan pestäväksi säännöllisesti miedolla saippualla ja navan tapauksessa kannattaa tarkistaa, ettei sinne myöskään jää saippuajäämiä. Tässä auttaa puhdas ja kosteutettu vanupuikko.

Jos navan kuivaaminen on hankalaa pyyhkeen avulla, tässäkin auttaa yleensä vanupuikko. Navan iho on kuitenkin herkkää, joten muista olla helläkätinen ja varovainen vanupuikon käytössä.

Aiemmin miljoonia seuraajia TIkTokissa omaava lääkäri Raj on kertonut, miksi vessassa ei tulisi viihtyä kymmentä minuuttia kauempaa sekä vinkannut myös keinon päästä eroon tahattomasta erektiosta ja paljastanut ahdistusta helpottavan kielikikan.  Hiljattain mies esitteli myös videolla jättimäisen tyrän.Lue myös:

    Uusimmat