Tämän vuoksi vessassa ei tulisi viihtyä 10 minuuttia pidempään – lääkäri selittää inhottavan syyn

Näin valmistuu suomalaisten suosikkileipä Vaasan Ruispalat 1:05
Runsaskuitujen ruokavalio ehkäisee osaltaan peräpukamia. Katso videolta, miten Ruispalat valmistuvat!

TikTok-kanavastaan tunnetuksi tullut brittilääkäri Karan Raj muistuttaa eräällä videoistaan, miksi vessanpöntöllä ei kannattaisi turhaan istuksia.

Nisäkkäiden eli siis myös ihmisten ulostaminen kestää keskimäärin 12 sekuntia, mutta usein istunto venyy merkittävästi pidemmäksi. Tämä ei vain ärsytä mahdollisia vessaan jonottajia, vaan voi myös olla haitaksi viivyttelijälle itselleen. Vessassa kyhjöttäminen nimittäin altistaa peräpukamille.

Asiasta on varoiteltu monesti ja nyt neuvojien joukkoon on yhtynyt somelääkäri Karan Raj, joka listaa TikTok-videollaan kolme tapaa välttää peräpukamat.

Peräpukamien ehkäisy elintavoilla

Jokaisella on takapuolensa sisällä limakalvon paksunnoksia, jotka pitävät peräaukon tiiviinä, kertoo Terveyskirjasto. Voimakas ja pitkittynyt ponnistelu saa nämä tyynykkeet höltymään, jolloin niiden sisällä olevat laskimot laajentuvat. Laajentuneita peräaukon laskimoita kutsutaan peräpukamiksi.

Peräpukamien tyypillisempiä oireita ovat kirkas verenvuoto ulostamisen yhteydessä sekä pukamakudoksen työntyminen esiin. Usein röllykkä palaa itsestään takaisin peräaukkoon, mutta toisinaan ne joudutaan työntämään sinne takaisin. Vaikeimmissa tapauksissa luiskahdus jää pysyvästi peräaukon ulkopuolelle.

Rajin kaksi ensimmäistä ohjetta peräpukamien välttelyyn ovatkin pinnistelyn välttely sekä istuntojen pitäminen alle 10 minuutin mittaisina.

Jos video ei näy, voit avata sen tästä.

– Painovoima ei ole ystäväsi. Mitä pidempään istut pöntöllä, sitä kauemmin veri pakkautuu näihin verisuonisuoniin aiheuttaen peräpukamia, Raj sanoo videollaan.

Kolmas vinkki liittyy ruokavalioon: jos mielii elää ilman peräpukamia, kannattaisi syödä riittävästi eli vähintään 25–35 grammaa kuituja päivässä. Ravintokuidut pehmentävät ulostetta, jolloin pinnistelylle ei ole tarvetta. Kuitupitoinen ruoka on muutenkin hyväksi terveydelle.

Myös riittävä veden juominen, liikunta, pitkän paikallaan istumisen välttely sekä ylipainoisilla painonpudotus auttavat ehkäisemään peräpukamia.

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
Suolistosyöpä on toiseksi yleisin syöpä sekä suomalaisnaisilla että -miehillä. Videolla kerrotaan, mistä oireista taudin tunnistaa.

Lue myös:

    Uusimmat