Pohjoismainen ruokavalio voi tutkimuksen mukaan auttaa välttämään diabeteksen – syötkö jo näin?

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Pullottava vyötärö altistaa monille sairauksille, myös diabetekselle. Testaa helpolla narukikalla, kuulutko riskiryhmään.

Keski-ikäiset miehet voivat pienentää diabetesriskiään noudattamalla terveellistä suomalaista ruokavaliota eli niin sanottua Itämeren ruokavaliota. Itämeren ruokavalion terveellisyys on tiedetty pitkään, mutta sen vaikutukset tyypin 2 diabeteksen riskiin ovat olleet epäselvempiä.

Tutkimukseen osallistui 2 300 kuopiolaismiestä, jotka olivat 42–60-vuotiaita tutkimuksen alkaessa vuosina 1984–1989. Keskimäärin 19-vuotisen seurannan aikana heistä hieman alle viidennes sairastui tyypin 2 diabetekseen.

Verrattuna Itämeren ruokavaliota pitkälti noudattaviin riski sairastua tyypin 2 diabetekseen oli kolmanneksen suurempi miehillä, joiden ruokavalio oli kaukana siitä. Epäterveellinen ruokavalio liittyi myös huonompiin glukoosi- ja insuliinitasoihin.

Itämeren ruokavalio vastaa ravitsemussuosituksia

Tässä tutkimuksessa Itämeren ruokavaliolla tarkoitettiin ruokavaliota, jossa suositaan marjoja, omenoita ja muita hedelmiä, täysjyväviljaa, kasviksia, kalaa, rapsiöljyä ja vähärasvaisia maitotuotteita sekä vältetään liikaa alkoholia ja prosessoituja lihatuotteita.

Itämeren ruokavaliota kutsutaan myös pohjoismaiseksi ruokavalioksi, ja se on aiemmin yhdistetty pienempään kohonneen verenpaineen ja aivoinfarktien vaaraan. Ruokavalio on hyvin lähellä virallisia ravitsemussuosituksia.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.

Tyypin 2 diabetesta sairastaa noin 500 000 suomalaista, mutta merkittävä osa heistä ei ole tietoisia taudistaan.

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Ruokavalion lisäksi muutkin tekijät vaikuttavat pitkäaikaissairauksien riskiin. Videolla kerrotaan viisi tärkeintä altistavaa asiaa.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat