Millainen mies ei yhtä taloa rakenna! Tämä on nykyrakentamisen ongelma

Suomalainen nykyrakentaminen on ongelmissa, joka ilmenee muun muassa niin, että moni tuskailee terveytensä kanssa homeluukun vankina. Mistä ongelmat sitten johtuvat? Rakennusmestari Matti Eklund kertoo oman mielipiteensä.

– Kyllä jokainen suomalainen mies nyt yhden omakotitalon osaa rakentaa! naurahtaa rakennusmestari ja tarkastaja Matti Eklund.

– Eihän sellaista miestä olekaan, joka ei rakentaa osaisi! Eklund lisää vielä vettä myllyyn.

Pilke silmäkulmassa heitetyt lausahdukset kuvastavat yhtä suomalaisen pienrakentamisen ongelmista: kun jokainen suomalainen mies kokee osaavansa rakentaa yhden talon perheelleen naapurin parhaan kaverin tuttavan neuvoilla, jälkikin on usein sellaista.

– Ei haluta satsata ammattilaisiin, vaikkapa vastaavaan mestariin, Eklund jatkaa.

Eklund myöntää, että myös rakennusmestareissa on vikaa. Osa antaa käyttää nimeään rakennustöissä, muttei hoida hommaa loppuun asti, eli valvo urakkaa oikeasti.

– Ja sitten, jos hoitaa, taloa rakentava tajuaa, kuinka kalliiksi homma tulee oikein tehtynä ja puhaltaa pelin poikki, Ekdlund harmittelee.

– Raha ratkaisee. Se on pahin ongelma nykyrakentamisessa, hän toteaa.

Vaativat rakenteet, monimutkaiset pientalot

Sen lisäksi, että Eklund pitää halpoja ratkaisuja ja taloudellisten säästöjen korostettua asemaa yhtenä suurimmista ongelmista, hän toteaa myös, että suomalainen osaaminen ei ole enää ajan tasalla modernien ja vaativien talorakenteiden kanssa.

– Meidän pientalot ovat niin monimutkaisia nykyään: on kattolyhtyä, erkkeriä, sisätaitteita... Niin vaativia rakenteiltaan, että vaatii erittäin huolellisen ja ammattitaitoisen työn, ettei tule virhettä. 5–10 vuoden päästä viat kyllä sitten huomataan taas.

Ammattikorkeakoulutasoinen rakennusmestarikoulutus oli Suomessa katkolla vuosina 2001–2007. Muun muassa Matti Eklundin mielestä Suomessa on ollut huutava pula rakennusalan ammattitaidosta. Eklund toivoo, että tilanne tulee muuttumaan nyt, kun ensimmäiset rakennusmestarit on saatu taas uunista ulos.

Lue myös:


MTV3 / Jenni Junkala

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja