Miljardihuijauksen tehneeltä Elizabeth Holmesilta vaaditaan 800 miljoonan jättikorvauksia – veritestipetos viemässä vuosiksi vankilaan

Theranos-yhtiön perustaja Elizabeth Holmes keräsi miljardiomaisuuden katteettomilla lupauksilla – nyt hänet on todettu syylliseksi petoksiin 1:30
Syytteiden mukaan Holmes huijasi sekä sijoittajia että lääkäreitä ja potilaita yrityksensä kehittämien verinäytetestilaitteiden ominaisuuksista vuosina 2010–2015.

Theranos-veritestausyhtiön perustajaa Elizabeth Holmesia uhkaa 15 vuoden vankeustuomio Yhdysvalloissa. Lisäksi syyttäjät hakevat miljardiomaisuuden katteettomilla lupauksilla tehneeltä Homesilta 800 miljoonan dollarin korvauksia petoksen uhreiksi joutuneille sijoittajille, kertoo Reuters.

Valamiehistö on jo tammikuussa tuominnut 38-vuotiaan Holmesin neljästä petoksesta ja juonittelusta. Kunkin syytekohdan maksimirangaistus on 20 vuotta vankeutta. 

Syytteiden mukaan Holmes huijasi sekä sijoittajia että lääkäreitä ja potilaita yrityksensä kehittämien verinäytetestilaitteiden ominaisuuksista vuosina 2010–2015.

Holmes ei ole myöntänyt valehdelleensa laitteiden toimivuudesta. Hänen mukaansa testien laadusta vastasivat Theranosin laboratorion johtajat.

Theranos markkinoi testaustekniikkaa, jonka väitettiin pystyvän määrittää esimerkiksi syöpää tai diabetestä potilaan sormenpäästä otetusta verestä. 

Holmes keräsi yhtiöönsä satojen miljoonien dollareiden rahoituksen ennen kuin yhtiön veritestausteknologia paljastui huijaukseksi. Edison-nimen saanut testauslaite ei toiminut lupausten mukaisesti.

Theranos oli myös tehnyt suuren osan testeistään muiden yhtiöiden laitteilla.

Elizabeth Holmes perusti Theranosin vuonna 2003 vasta 19-vuotiaana.

Kalleimmillaan yhtiön arvioitiin olleen 9 miljardin dollarin arvoinen. Vuonna 2015 tapouslehti Forbes arvioi Holmesin henkilökohtaiseksi nettovarallisuudeksi 4,5 miljardia dollaria. 

Lue myös:

    Uusimmat