"Vain muutaman veripisaran tähden": Nämä paljastukset kaatoivat Steve Jobsia matkineen Elizabeth Holmesin miljardiyrityksen – vuosia odotettu oikeudenkäynti alkoi

Multimiljardööri Elizabeth Holmesin petosoikeudenkäynti alkaa – tältä yrittäjä näyttää! 0:55
Multimiljardööri Elizabeth Holmesin petosoikeudenkäynti alkaa – tältä yrittäjä näyttää!

Oikeudenkäynti Theranos-lääketeknologiayhtiön perustajaa Elizabeth Holmesia vastaan on alkanut Yhdysvalloissa tänään keskiviikkona.

Holmesin, 37, syytetään huijanneen sijoittajia sekä lääkäreitä ja potilaita yrityksensä kehittämien verinäytetestilaitteiden ominaisuuksista. 

Mullistaviksi väitettyjen laitteiden kerrottiin pystyvän tarkkaan analyysiin vain muutaman veripisaran pohjalta.

Holmesia ja Theranoksen entistä toimitusjohtajaa ja Holmesin ex-kumppania Sunny "Ramesh" Balwania vastaan on nostettu useita petossyytteitä.

Molemmat voivat saada jopa 20 vuoden vankeustuomion ja 250 000 dollarin sakkorangaistuksen.

Oikeudenkäynti on siirtynyt useampaan kertaan muun muassa Holmesin synnytettyä esikoisensa maaliskuussa 2021. 

Steve Jobsin manttelinperijä

Vuonna 2003 perustettu Theranos nostettiin mediassa menestystarinaksi. Yrityksen arvo oli yli yhdeksän miljardia dollaria vuonna 2014, ja Holmes esiintyi säännöllisesti lehtien kansissa ja erilaisilla liike-elämän vaikuttajalistoilla.

Thenaroksen 19-vuotiaana perustanutta Holmesia verrattiin Applen ikoniseen toimitusjohtajaan Steve Jobsiin. Myös Holmes itse vahvisti mielikuvaa esiintymällä mustissa poolopaidoissa Jobsia matkien. 

Yrityksen taustalla oli vaikutusvaltaisia sijoittajia, kuten mediamoguli Rupert Murdoch ja Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Henry Kissinger.

Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden oli ylistänyt Theranosta yritysvierailullaan varapresidenttinä vuonna 2015. 

Tarinaan ilmestyi säröjä myöhemmin samana vuonna, kun The Wall Street Journal julkaisi Theranoksesta laajan kriittisen artikkelin.

Yrityksen entiset työntekijät syyttivät artikkelissa Theranoksen johdon liioitelleen testilaitteiden ominaisuuksia. Holmes kiisti syytökset. 

Yhdysvaltain elintarvike -ja lääkevirasto (FDA) julkaisi vuoden 2015 lopulla raportin, jonka mukaan yrityksen tuotteita ei oltu testattu luotettavasti.

Uusien, yrityksen puutteellisia toimintatapoja koskevien paljastusten myötä Thenaroksen julkikuva alkoi murtua.

Seuraavien kahden vuoden aikana yritys kärsi satojen miljoonien tappiot merkittävien liikekumppanien vetäydyttyä yhteistyöstä. Ongelmia aiheuttivat myös oikeudenkäynnit sijoittajien kanssa.

Holmes erosi Thenaroksen toimitusjohtajan paikalta petossyytteiden tultua julki vuonna 2018. Yritys lopetti toimintansa saman vuoden lopulla.

Tietämätön uhri?

Asianajajien mielestä on todennäköistä, että Holmes todistaisi itse oikeudessa. Asiassa on myös riskinsä, sillä Holmes altistaisi itsensä samalla ristikuulustelulle. 

Holmesin tuomion tulee asiantuntijoiden mukaan ratkaisemaan se, kuinka paljon hän todella tiesi laitteiden toimivuudesta ja valehteliko hän tarkoituksella. 

Holmesin asianajajat ovat kertoneet, että tämän tiedot yrityksen tuotteista olisivat olleet puutteellisia siihen nähden, mitä Thenaroksen työntekijät itse kertoivat asiakkaille. 

– Yritysjohtajat eivät normaalisti ole rikosoikeudellisessa vastuussa yrityksen toimijoiden ja työntekijöiden sanomisista tai tekemisistä. Tämä pätee myös tässä tapauksessa, asianajajat sanovat. 

Holmes on lisäksi väittänyt ex-kumppaninsa Balwanin kohdistaneen häneen sekä fyysistä että henkistä väkivaltaa. Balwani olisi Holmesin mukaan myös kontrolloinut Thenaroksen liiketoimintaa. Balwani on kiistänyt väitteet. 

NBC Newsin haastattelemat lakiasiantuntijat uskovat, että Holmesin esittäminen uhrina tulee olemaan merkittävässä roolissa.

Myös Reutersin haastatteleman entisen syyttäjän Amanda Kramerin mukaan todistus itsessään vaikuttaisi merkittävästi valamiehistön ratkaisuun, olivat todisteet väkivallasta uskottavia tai eivät. 

Lue myös:

    Uusimmat