Miksi riidellä? Tutkimus paljastaa yllättäviä syitä pariskuntien riitojen takana

Anteeksipyyntöä ei kannata riidasta sovittaessa unohtaa, mutta amerikkalaisen tutkimuksen mukaan parisuhteiden riidoissa on ennen kaikkea kysymys vallasta. Myös parisuhteeseen investointi ja keskinäisen kommunikoinnin lisääminen ovat yleisiä toiveita riitojen ratkaisuiksi.

Teksasilaisen Baylorin yliopiston mukaan riitelevä pariskunta ei konfliktin aikana odota toisiltaan eniten anteeksipyyntöä, vaan halua luopua vallasta. "Vallasta luopuminen" voi ilmetä monella eri tavalla, kuten myöntämällä tekemänsä virheet, antamalla kumppanille lisää itsenäisyyttä, osoittamalla kunnioitusta tai halua tehdä kompromisseja.

Tutkimukseen toteuttaneen tohtori Keith Sanfordin mukaan vallan ja kontrollin kysymykset ovat herkkiä alueita parisuhteissa. Vallasta luopumisen jälkeen yleisin toive riidellessä on saada kumppani investoimaan parisuhteeseen enemmän esimerkiksi puhumalla ja kuuntelemalla tai jakamalla kotitöitä.

Tulokset perustavat kahteen eri tutkimukseen, joihin osallistui yhteensä noin 900 osanottajaa. Ensimmäisessä tutkimuksessa osanottajien piti listata haluttuja ratkaisuja parisuhteessaan olleisiin tai oleviin riitoihin. Näiden vastauksien perusteella tutkijat organisoivat kuusi eri kategoriaa, jotka on tässä listattu tärkeysjärjestyksessä: Vallasta luopuminen, parisuhteeseen investointi, vihamielisen käytöksen lopettaminen, kommunikoinnin lisääminen, kiintymyksen osoittaminen ja anteeksipyytäminen.

Toisessa tutkimuksessa testattiin, kuinka paljon ihmiset toivovat riidan lopputulokseksi kutakin ensimmäisessä tutkimuksessa identifioitua kategoriaa. Tämän tutkimuksen osanottajat eivät osallistuneet ensimmäiseen tutkimukseen. Toisen tutkimuksen tulokset tukivat ensimmäisen tutkimuksen tuloksia. Tutkimus julkaistiin"Journal of Social and Clinical Psychology" -lehdessä.

Lue myös:

AVA / Emmi Maaranen

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja