Miksi makaisit hotellissa? Aktiiviloma hoituu kätevästi junalla tai prätkällä

Nyt ei lähdetä kylpyammeella Kiinaan, vaan junalla Siperiaan. Listasimme lomat, joilla et ehdi tylsistyä!

Miksi makaisit viikon yhdessä lomakohteessa, kun voit nähdä niin paljon enemmän – joko junalla, jalan tai vaikkapa prätkän selässä?

Siperiasta Kiinaan

Siperian halki Kiinaan pääsee lokoisasti junalla. Juna lähtee kätevästä Helsingistä, joten lentäminen ei ole tarpeen. Siperian rata tarjoaa reittejä Venäjältä Kiinan lisäksi Mongoliaan. Rata on maailman pisin rautatieosuus.

Junamatkalla Venäjän halki ylitetään Ural-vuoristo, kahdeksan aikavyöhykettä sekä 16 suurta jokea – esimerkiksi iskelmästä tuttu Volga.

Venäjällä pitkän matkan junissa matkustetaan yleensä makuuvaunupaikoilla. Kakkosluokassa hytissä on neljä, ykkösluokassa kaksi henkilöä. Vuodevaatteet pitää tavallisesti joko tuoda itse, tai pulittaa niistä pieni summa vaununhoitajalle. Hänelle kannattaa myös varata pikkutarjottavaa, kuten karkkia – samoja herkkuja voi tarjoilla saman vaunun muille matkalaisille.

Junassa saa ruokaa (ja vodkaa), mutta kortilla ei voi maksaa. Omia eväitä kannattaa varata kassiin; myöskään vessapaperin ja korvatulppien tuominen matkaan ei ole haitaksi. Väliasemilla voi käydä ulkona venyttelemässä, kunhan muistaa, ettei juna tai konduktööri anna minkäänlaisia lähtömerkkejä; juna vain lähtee liikkeelle ilmoittamatta.

Erikoisena tiedonmuruna mainittakoon, että Venäjällä rautatieasemien kellot käyvät yleensä Moskovan aikaa, ja myös aikataulut ovat tässä ajassa.

Pohjois-Amerikka prätkällä

Jos jenkkilä inspiroi, mutta staattiset lomat eivät, Pohjois-Amerikan läpi voi päräyttää myös prätkällä.

Kukapa ei olisi kuullut Route 66 -matkasta? "Oikea" Route 66 on jo historiaa, mutta samaa tietä mukaileva reitti on merkitty Historic Route 66 -kylteillä.

Matkaa kertyy tuhansia kilometrejä, jotka voi taittaa myös moottoripyörän selässä. Route 66 kulkee Illinoisin, Missourin, Kansasin, Oklahoman, Teksasin, Uusi Meksikon, Arizonan ja Kalifornian läpi. Varaudu kaikenlaiseen säähän sekä siihen, että kuumuus voi yllättää.

Reittejä on myös muunlaisia. Kun ajaa Chicagosta Los Angelesiin, voi matkalla vierailla useissa alkuperäiskansojen tärkeissä kohteissa. Matkalla voi kiepauttaa esimerkiksi Crazy Horse -nimisen intiaanilegendan muistomerkillä, Devil’s Tower -vuorella, Yellowstonen kansallispuistossa ja San Franciscossa sijaitsevassa legendaarisessa Alcatraz-vankilassa.

Ota huomioon, että USA:ssa muutama liikennesääntö poikkeaa Suomesta. Esimerkiksi kääntyminen oikealle punaisten valojen takaa käy, jos sitä ei ole erikseen kielletty. 

Uusi-Seelanti eri tavoilla

Uuden-Seelannin läpi kulkee useita teemareittejä, joilla on omat, ruskeat kylttinsä.  Eteläsaaren Scenic Route 72 vie kulkijan kuuden päivän matkalle, joka alkaa ja päättyy Christchurchiin. Matkalla on mahdollista yöpyä farmeilla tai vaikka kalastaa; koukkuun voi Ashburtonissa tarttua 6-8 kilon painoinen lohi. Reitin varrella pääsee ihastelemaan myös paikallisia Alppeja.

Jos ruoka ja meri innostavat enemmän, Eteläsaaren Alpine Pacific Triangle -niminen reitti vie sinut Waiparaan maistelemaan paikallisia viinejä ja herkkuruokia. Reitti jatkuu Hanmer Springsiin, jossa saa nauttia rentouttavasta spa-ympäristössä. Kaikourassa on mahdollista tavata merinisäkkäitä. Matka kestää nelisen päivää.

Meri-intoilijat valitsevat Eteläsaaren Southern Scenic Route -nimisen reitin, joka alkaa Dunedinin kaupungista ja kulkee merenrantaa pitkin. Päätöspiste on Queenstownissa. Matkalla pääsee vaeltamaan, veneilemään, ratsastamaan ja näkee paikallista luontoa sekä villieläimiä. Pohjoissaaren Surf Highway 45 puolestaan kiertää päivien ajan toinen toistaan upeampia rantoja.

Pohjoissaari tarjoaa historiaintoilijoille Forgotten World Highway -reitin. Vain 150 kilometriä pitkä reitti on rakennettu tielle, joka on tarkoitettu hevosvaljakoille 1800-luvulla. Reitin toinen nimi on State Highway 43.

Pohjoissaaren Thermal Explorer -reitti kulkee saaren tuliperäisen keskuksen läpi. Matkalla on luolatutkimusta Waitomossa ja esimerkiksi Tongariron uskomaton luonnonpuisto. Varaa aikaa useita päiviä!

Volcanic Loop -niminen reitti kiertää Tongarion luonnonpuiston tulivuoria.

Intia junalla

Jos Intian rautatiet eivät tuo mieleen modernia junakokemusta, olet väärässä. Intian 150-vuotias rautatieverkosto on paitsi maailman laajimpia, myös Aasian vanhin. Maasta löytyy sekä nostalgisia höyryjunia että moderneja, nopeita sähköjunia. Vuosittain junaan hyppää viisi miljardia matkustajaa!

Intiaan on saatavilla InterRail-passia vastaava Indrail Pass.

Junia on monenlaisia: Luxury trains -junat tarjoavat luksuskyytiä, ja niihin mahtuu vähemmän matkaajia kuin tavanomaisiin juniin. Junilla on mahtipontisia nimiä, kuten Maharajas' Express, ja tästä junasta löytyykin myös presidentinsviitti.

Ravintoloilla ja makuuvaunuilla varustetut Rajdhani Express -junat liikkuvat Delhistä osavaltioiden pääkaupunkeihin. "Rajdhani" merkitsee pääkaupunkia.

Nopean päivämatkan voi tehdä Shatabdi Express -junalla, jossa on ilmastointi, mutta pelkkiä istumapaikkoja. Junissa ateria sisältyy lipun hintaan.

Kallein lippu voi tosin maksaa lentolipun verran. 1A-lipulla pääsee matkustamaan luksusluokassa: junassa on kokolattiamatto, yksityisiä loosheja ja vuodevaatteetkin kuuluvat hintaan. 

Mahdollista on myös valita hieman edukkaampi kerrossänkypaikka 2A tai 3A. Kuten nimestä voi päätellä, sängyt ovat joko kahdessa tai kolmessa kerroksessa. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että G-luokan peruslipulla pääsee istuskelemaan vaneri-istuimelle – jos siis onnistuu saamaan istumapaikan. Esimerkiksi Rajdhani Expressissä on vaun 1A-, 2A- ja 3A-luokkien lippuja.

Kolme vuoristojunareittiä Intiassa on luokiteltu Unescon maailmanperintökohteeksi. Näitä ovat vuonna 1881 avattu The Darjeeling Himalayan Railway, 1908 valmistunut Nilgiri Mountain Railway ja The Kalka Shimla Railway 1800-luvun puolivälin tienoilta. Näillä radoilla kuljetaan vain höyryvetoisilla junilla.

Koska junia on paljon, jokainen liikennöintialue julkaisee oman aikataulunsa. Kaikkien junien aikatauluja ei siis löydä yhdestä paikasta.


Lähteet: Peter Pan Biken esite, Oulun matkatoimiston esite, Matka-agenttien esite, Incredible Indian julkaisema esite, Primatours.fi, Rantapallo.fi, Traveller.fi, Newzealand.com, Whc.unesco.org

Lue myös:

    Uusimmat