Mikä neuvoksi, kun paino ei putoa liikunnasta huolimatta? Lue Antti Heikkilän vastaukset katsojien kysymyksiin!

Lääkäri Antti Heikkilä vastasi katsojien liikunta-aiheisiin kysymyksiin Studio55.fin verkkovieraana. Mitä ennen treeniä pitäisi syödä? Entä onko väliä, treenaako aamulla vai illalla? Lue Heikkilän vastaukset!

Hei Antti. Olen 25-vuotias kotiäiti, yritän kovasti kiinteyttää itseäni ja pudottaa painoa. Aikaa harjoitteluun ei ole paljoa, joten treenin pitäisi olla nopeaa ja helppoa ja mahdollisesti kotioloissa tehtävää. Sali on lähellä, mikäli sinne pääsen on treeniohjelma siellä valmiina. Käyn myös paljon balancessa ja joogassa. Mitkä ovat ohjeesi minulle?

T:Pienen tytön äiti

Hanki kuntopyörtä ja vedä siilä intervallitreeni x 2-3 viikossa Se on tehollain tapa tiputtaa painoa ja nostaa kuntoa.

Ymmärrän, että lihaskuntoa voi parantaa. Mutta entäs nivelet? Miten voi taistella nivelkunnostaan?

T:Marina

Siihen vaikuttaa ravinto.

Voinko treenata vaikka on tahdistin rinnassa?

T:sopiiko

Periaatteessa kyllä.

Olen 50-vuotias nainen ja minulla on kolarivammoja, enkä voi riuhtoa ja hikoilla. Mikä olisi minulle sopiva liikuntamuoto?

T:marjuska

Kuntopyörä.

Onko tälläistä treeniä parempi tehdä aamulla kuin illalla?

T:Lumikki

Ei merkitystä.

Olen sairastanut adenokarsioomaa. Voinko harjoittaa esittämääsi intervalliliikuntaa?

T:Innostunut

Todella sopii, se on erinomainen tukihoito.

Moi, olen 20-vuotias ja käyn salilla n. 3-5krt vko. Se on varmasti liikaa, en ole pystynyt juoksemaan koska polveni ei kestä vielä, ja lähden tammikuussa armeijaan. En ole nyt siis tehnyt aerobista treeniä lähes ollenkaan. Kestävyyskuntoni on aina ollut ihan ok, mutta olisiko kuntopyörä sopiva nyt ennen kun lähden armeijaan?

T: jamppa

Se on helpoin ja yksinkertaisin tapa, eteenkin kun polvi vaivaa.

Voiko intervalliharjoituksia tehdä henkilö, jolla on verenpaineeseen estolääkitys eli pulssi ei näytä nousevan yli 120 . Lääkkeet Linatil comp 20 mg1 tabl. ja Zanidip 10 mg 0,5 tabl. Olen säännöllisesti käynyt kuntosalilla 3xvko 5 vuoden ajan ja olen 73 vuotias.

T:Ylipainoa n. 15 kg

Kyllä voi. Silloin on vain luotettava fiilikseen

Olen 75 -vuotias mies Sastamalasta. Minulle on tehty noin 3 vuotta sitten lonkkaleikkaus vasempaan jalkaan (titaaninivel), joka pelaa mielestäni moitteetta. Nyt on ongelmani sellainen, että oikea jalka on alkanut oireilla tosi pahasti , välillä olen käynyt jopa kiireellisesti lääkärissä. Sitä on tutkittu moneen otteeseen, on tehty hermoratatutkimukset ja arveltu jopa veritulppaa. Jopa lääkitys on lopetettu kiireellisesti , kun on arveltu olevan laskimotukos tai milloin mitäkin. Jalka palelee aina niin,, että jopa kesällä pistää kynnelle niin sanotusti kun jalka on ihan jäässä. Nyt on liikkuminen tosi vaikeaa kun alkaa olla isovasvas ja seuraava ihan kuin halvaantuneet. Jalka on lihaksiltaan pienentynyt nähtävästi, vaikka väkisin koetan vanhana urheilijana pitää kuntoani yllä. Mitä pitäisi tehdä seuraavaksi?

T:Liian nuorena en anna periksi!

Syy voisi olla pakaralihaksessa. Kramppi heijastuu alaraajaan, mikä ei näy kokeissa.

Mitähän lääkkeeksi, kun jo 2 asteen lämpötilassa ulos lenkille mennessä nenä tukkeutuu aika pian. Rakastan lenkkeilyä ja eritoten hiihtämistä Lapissa, nyt vaan ongelmana nenän tukkoisuus. Kiitos tiedosta.

T:Mari

Voit kokeilla nenälaastaria

Olen 75-vuotias mies. Käyn kuntosalilla kerran viikossa n.1,5 h, on olevinaan lihasharjoitusta eri telineillä . Tehty ohitusleikkaus 2004 . Suoritus n. 3-kertaa teline välillä levähtäen. Tämä muun liikunnan lisäksi. Onko alkuunkaan oikein?

T:RKA

Voisi päästä vähemmälläkin tällä intervallitreenillä

Olen 54 ja vaivanani ovat unihäiriöt. Herään aamuyöstä klo 3.00. Olen aloittanut estrogeelin+ciradin äskettäin. Teen kävelylenkkejä ilman hikeä päivittäin. Kärsin myös stressistä. Voinko ottaa intervallitreenin ohjelmaan ja auttaisiko se stressiin ja unensaantiin?

T:Tipsukka

Intervallitreeni on erinomainen apu tuohon kaikkeen.

Käyn kuntosalilla 3 kertaa viikossa ja salijumppaa 1 tunti kerta. Onko liikaa, jos tekee liikesarjat joka kerta osin tehokkaasti?

T:PR

On aika paljon.

Mitä tarkoittaa, että hengitys paranee? Miten sen huomaa? Onko minulla huono hengitys, kun hengitän hitaasti? Mieheni saattaa hengittää 3-4 kertaa siinä ajassa, kun minä hengitän vain yhden kerran.

T:Liisa

Asiaa voi mitata siitä, miten kudokset hapettuvat.

Eikö rauhallisella kävelyllä ole mitään merkitystä, entä vesijuoksulla? Kumpiakin noin tunti.

T:mon

Se on ihan ok, mutta jos kuntoa haluaa kasvattaa, niin sitten välillä täytyy hengästyä.

Kuinka tärkeää oikea hengitystekniikka on kyseisessä harjoituksessa? Kiitos jo etukäteen vastauksesta.

T:Rakastan liikuntaa !

Ei tarvitse miettiä tekniikkaa, kunhan hengästyt.

Olen 69-vuotias nainen, jolla on todettu syyskuussa selkäydinkanavan ahtauma. Olen tuskista päässyt ajamalla kuntopyörällä kuusi kertaa viikossa 20min ja viimeisellä viiden minuutin osuudella polkenut tiukasti ja lisäksi tehnyt muita liikesarjoja, joita olen saanut fysiatrilta. Onko liiallista suorittaa joka päivä nämä, vai olisiko viisainta vain joka toinen päivä?

T:Seija mummo

Tee joka toinen päivä.

Juoksen kerran viikossa 3 km. Onko se liikaa?

T:Merja, 60v.

Ei.

Omistan kuntopyörän, mutta en voi polkea täysillä vastuksilla, kun leikatut nivelrikkoiset polvet (ei tekoniveltä) eivät kestä. Voinko polkea heikommalla vastuksella, mutta lisätä vauhtia hengästymiseen asti?

T:Kulumavikainen

Voit tehdä noin, kunhan hengästyt.

Miksi jalat väsyvät, muuten jaksaisin vaikka kuinka?

T:anneli

Siihen voi olla monta syytä. Esimerkiksi verenkierto voi olla heikkoa

Olen 68-vuotinen, viime vuotena peräsuolisyövästä leikattu mies. Aloitin kuntoslilla 9 vuotta sitten. Revitty vatsani on rajoittanut lähimenneisyyden harrastusta, mutta nykyään käyn salilla 6 krt/viikko. Raskaimmat päivät keskiviikko jalkakyykyt, sunnuntai maastaveto. Muulloin vatsaa monipuolisesti vähintääm 3 krt viikko. Pystypunnerruksia, rinnallevetoja, leuanvetoja lisänä taljoja ja putkivempeleitä. Palautukset määräytyvät syketason mukaan. 115, 180. Aerobisia jumputuksia viikossa 3 x ( 30 - 60 )min. Ohjelmasi mukaan menee överiksi?

T:Tupajumi

Siirry intervallitreeniin Sillä on todella hyvä vaikutus syöpäpotilailla. Jos mene eöverkisi niin kortisolit nousevat ja se taas ei ole hyvä juttu

Kun on ikää 72 vuotta minkä verran viikossa harjoiteltava?

T:liikkuvainen

x2-3 viikossa. Ei sen yli.

Sairastan Parkinsonin tautia ja jalassani on olllut laskimotukos. Olen 57v. Voinko tehdä intervalliharjoituksia?

T:T:kunto

Kyllä voit.

35v mies. Paljonko saa max harjoitella viikossa 20 min intervalleja? Aktiivista kuntoilutaustaa 20v takana.

T:Kami

Ei yli 3 kertaa.

Ymmärsinkö oikein, että vain yksi "piippuunveto" riittää kerrallaan, ja toistetaan 2 - 3 kertaa viikossa? Vai pitääkö tehdä muutama kova rasitus jollain aikavälillä?

T:Antiikki

Periaatteessa niitä tarvittaisi 4-5 kerralla.

Toimiiko sama intervallitreeni periaate myös muiden kuin sydänlihaksen kasvattamisessa vahvistamisessa?

T:Punttipoju

Kyllä toimii.

Olen 76-vuotias nainen. Mihin asti voisi minun syke nousta?

T:Leini

Max 140.

Missä Helsingin kuntosalissa 7-kymppinen äitini saisi laadukasta intervalliohjausta, hän oli rytminsiirrossa keväällä? Kun säännollisesti urheilin paljon, vedin välillä intervallitreenejä, kuntopyörä hälytti kovaan kun pulssi nousi 180 - mutta se tuntui jonkun aikaa hyvältä piinalta. Kuinka kauan maksimissaan voin niin tehdä, olen 40++ nainen?

T:ira linea

En tunne kontosaleja ,ja useimmat ovat vain bisneksiä, jotka eivät ole kiinostuneita muista kuin kauniista ja rikkaista Vahuksista ei kukaan välitä. Sinun max. sykkeesi olisi n .160 pintaan.

Olen 53-vuotias rollaattorirouva, toivottavasti kuitenkin väliaikaisesti. Olen ollut tässä tilanteessa neljä vuotta. Aiemmin olin liikkuja mitä suurimmalla mielihyvällä, mm. koiran ulkoiluttamista, vesiliikuntaa ym. Rollaattorilla ei pysty liikkumaan ulkona talvisin, sisätiloissa kuten kauppakeskuksessa kylläkin. Minulla on kuntopyörä, jumppapallo, käsipainot ja jumppakuminauha. Kaikki ovat käytössä fysioterapiassa saamieni ohjeiden mukaan. Kaipaan raajoihini reilusti lisää voimaa, voitko olla siinä avuksi?

Asumme kaksikerroksisessa asunnossa, voisiko portaita jotenkin hyödyntää? Minulla on kaula-, rintaranka- ja lannerankarappeumaa, voinko yrittää neuvomiasi hyppyjä? Voiko rollaattoria käyttää apuvälineenä? On minulla kävely- ja kyynärsauvatkin. Tarvitsen kipeästi hyviä liikuntavinkkejä. Jos noudatan kaikkia saamiani ohjeita päivittäin. Tulee jumppaa jopa tunti päivässä. Ai niin, venyttelyohjeet ovat myös käytössä, niihin menee puolisen tuntia päivässä. Minulla on jo vuosia ollut kovia alaselän. niskan ja käsien kipuja. Rentoutuminen on vaikeaa. Lääkkeitä on iskiasten gabapentiinistä kipulaastariin ja tramaliin ja triptyyliin. Psyykkisesti olen terveeksi todettu.Olen lääketokkurassa suurimman osan päivää. Jumpan määrä on uuvuttava.

T:sisukas

Kannatta aaloittaa kuntopyörällä ja portaiden ylösnousu on erinomainen treeni.

Kävelen rivakasti neljä kertaa viikossa 50 min. Koheneeko kunto?

T:75 v.naisimmeinen

Tee se intervallityyppisesti eli hitaasti ja sitten maksimaalisella voimalla 100 -200 m, ja sitetn löntystäen ja toista.

Eikö kaikkia lihaksia pitäisi harjoittaa eikä vain polkea pyörällä? Eli kuntosalille?

T:mites

Periaatteessa tämä treeni riittää, mutta jatkossa puhumme sitten muusta.

Onko tunnin reippaista lenkeistä päivittäin koiran kanssa mitään hyötyä koiran kanssa? Kai se nyt sentään jotain vaikuttaa painonhallintaan?

T:Pontso

Valitettavasti ei laihduta, mutta jos teet saman kuin minä, niin vedän 100 -220 m täysillä ja sitten rauhallisemmin ja taas toistan. Koirakin tykkää.

Kun on sepelvaltimotauti, niin mitenkäs silloin harjoitellaan?

T:kikka

Periaatteessa tämän tyyppinen treeni auttaa ja stimuloi uusien suonien kasvua, mutta aloita varovaisemmin.

Olen aktiivinen kuntourheilija, ikää 78 vuotta. Käyn lenkillä 2-3 kertaa viikossa ja kerran ohjatussa kuntosaliharjoittelussa. Kysymys: riittääkö kerran viikossa pulssia nostattava 20 minuutin juoksumattotreeni?

T:ap

Ihan ok, jatka samaa.

Mitä tulisi syödä ennen urheilusuoritusta, esim. kuntosalitreeniä?

T:Memmu

Periaatteessa ei mitään.

Ilmat viilenevät, jo 2 asteen lämötilassa kun lähden ulos kävelylenkille niin nenä tukkeutuu käveltyäni noin 1 km. Sen jälkeen joudun niistämään usein että pystyisin hengittämään nenän kautta sisään. Olotila muuttuu raskaaksi. Kävelen n. 3,5 km lenkin melkein joka päivä, lenkissä kunnon ylä- ja alamäet. Mikä auttaisi?

T:Toini

Kyse on "kylmäallergiasta" Nenälaastarista voisi olla apua

Kuinka paljon oireetönta eteisvärinää poteva saa rasittaa sydäntään. Ikää minulla 80v

T:Pirkko

Ihan samoin kuin nekin, joilla ei ole vaivaa. Riippuu pulssitasosta.

Miten intervalliharjoittelu sopii verenpainetautia sairastavalle? Lääkitys sisältää Zanitippiä, Isoptinia, Primaspania ja Micardista. Olen liikkunut yli 3 kertaa viikossa 1.5 tuntia kerrallaan kohottamatta liikaa pulssia.

T:Jorma Kuopiosta

Sopii hyvin.

Voiko kilpirauhaspotilas harrastaa intervallia?

T:65v. ylituotantolainen nainen

Kyllä voi ja on hyväkin juttu.

Huomenta Antti! Voisiko tuollaista nopeatempoista harjoittelua soveltaa myös käsipainoilla tehtäviin harjoituksiin? Esim. vähän pienemmillä painoilla paahtaa niin nopeasti kuin pystyy, sitten tauko ja taas uusiksi. Vai kohdistuuko siinä liikaa rasitetta niveliin? Itselläni on monen vuoden kokemus painoharjoittelusta joten liikeradat yms ovat teknisesti kunnossa.

T:Riku

Periaatteessa voi, mutta panoharjoittelusta puhumme myöhemmin.

Treenaan joka viikko juoksua 3-5 kertaa viikossa, matkat 10-14 km. Pk-lenkkejä max syke 125 ja intevallilenkkejä max syke 165-170, vedot 400-800m 5 kertaa harjoituksen aikana, sekä 1-2 kertaa lihaskuntoa 1 tunti keralla viikossa.Ikä 62 vuotta.Onko liikaa?

T:Ukkeli

On liikaa. Kokeile 20 min x3 viikko maksimaalinen juoksu 20 sek x 5 - 7 toistoa. Aloita juoksu ja lepovaiheet alle 50 teholla ja intervallit 75-100.

Hei! Olen 32-vuotias aktiivisesti liikkuva nainen. Olen harrastanut juoksua, Crossfitiä ja kuntosalilla käymistä. Viime aikoina olen tehnyt paljon mm. tempausta ja rinnallevetotyöntöä. Tekniikka on kohentunut niin paljon, että tankoon pystyn laittamaan jo kohtuullisen paljon painoa. Ongelmaksi ovat muodotuneet ranteeni. Minulla on sellainen tunne, ettei ranteissa ole tarpeeksi voimaa ja ranteet tahtovat lähteä taipumaan painojen alla. Kannattaako rannetukia käyttää vai onko parempi tehdä ilman tukia ja tätä kautta odottaa ranteiden vahvistumista? Mitään vammoja ranteissa ei vielä ole, vaan ne palautuvat kyllä harjoitusten jälkeen levossa.

T:HaNi

Tuo on sellainen kysymys että kysy neuvoa kuntosaliohjaajalta.

Kuinka rytmihäiriötä poteva henkilö voi tehdä intervalliharjoitusta, kun ko henkilöllä on flimmerin hoitoon lääkitys? Syke nousee yhtäkkiä 130:stä 180. Henkilön ikä 65 v.

T:185cm76kg

Se on ongelmallista, mutta käytä betablokkareita, niin saat pulssin laskemaan sen avulla. Sitten toistot, mutta ei yli 160.

Millä rasitustasolla polkeminen tehdään? Pyörässä tasot 0-8.

T:ehvia

Veryttely nollalla ja rypistys kasilla tai millä jaksat.

Hei, olen 48 v. nainen ja treenaan n. 5 krt 45 min. viikossa aamuryhmässä, jossa treenataan spinningiä, nyrkkeilyä, crossfitia, kuntopiiriä jne. Yksi kerta on kehonhuoltoa. Lisäksi kerran viikossa squashia. Kuuntelin ohjeesi äsken, ja olen välillä miettinyt, saanko liikaa kovasykkeistä treeniä, koska paino ei laske, vaikka pyrin syömään vhh:n mukaisesti. Pitäisikö mielestäsi vähentää tätä kovasykkeistä liikuntaa? Oman sykemittarin mukaan jo parin treenin jälkeen yli 140 sykkeet on viikkotasolla täynnä.

T:Taina

Ehdottomasti. Tuolla treenillä kortisoli nousee, joka sitten estää laihtumisen.

Olemme talvikaudet Itävallan alpeilla. Laskettelemme lähes päivittäin tuntitolkulla, pulssin noustessa muutaman minuutin jaksoissa 160:n pintaan. Jalat välillä lähes maitohapoilla. Mielstäni tämä on kuin intervalliharjoitusta. Kunto on pysynyt hyvänä. Mitä mieltä olet laskettelusta kuntolajina?

T:Waltteri 65

Hyvä, siitä vaan.

Minulla on polvessa nivelrikko ja liikkuminen on vaikeaa. Juokseminen ei onnistu eikä rappujen kävely. Mikä olisi hyvä liikuntamuoto?

T:mellu

Kuntopyörä olisi helpoin ratkaisu.

Parantaako kuntoa esim. golf-kierros tai normaalivauhdilla suoritettu viiden kilometrin kävely?

T:Heikki K.

Ei nosta, mutta laskee stressiä mikä on tärkeä asia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja