Bikinikuntoon ilman urheilua? Lue Antti Heikkilän kootut ajatukset liikunnasta!

Lääkäri Antti Heikkilä on kohauttanut lukuisilla ytimekkäillä lausunnoillaan, ja ottanut kantaa myös liikuntaan. Hänen mukaansa arkiliikunta päihittää rankat salitreenit, liika liikkuminen voi jopa sairastuttaa ja bikinivartalo saavutetaan ilman urheilua. Tässä kooste Heikkilän ajatuksista!

Lääkäri Antti Heikkilän ajatukset liikunnasta ovat lohdullista luettavaa mukavuudenhaluisille ja heikkokuntoisille.

Bikinikuntoon ilman liikuntaa?

Antti Heikkilä ei perusta bikinidieeteistä ja rajuista kuntokuureista. Hänen mukaansa ruokavalio ja liikunta yhdessä aiheuttavat stressiä, Heikkilä sanoo.

– Stressi lihottaa, se nostaa kortisonia, ja se taas verensokeria, hän selittää.

Heikkilä kuvailee, kuinka juoksemisesta ja syömisestä syntyy rasittava kierre, joka ei painoa pudota.

– On tutkittu, että maratonjuoksijoiden verenkuva on samanlainen kuin sydänkohtauksen saaneilla, Heikkilä sanoo.

– Tärkein on ruokavalio. Liikunta ei laihduta merkittävästi, vaikka niin yritetään uskotella. Panosta ruokavalioon, niin muu tulee perässä.

Pikadieetit Heikkilä tyrmää suorastaan hengenvaarallisina.

– Nämä vähäkaloriset dieetit syövät rasvaa, mutta myös lihasta. Nopea painonpudotus johtuukin paljolti lihasmassan häviämisestä. Kadotetut kilot ovat usein menetettyä lihasta. Lihas on painavampaa kuin läski, ja siksi tulos näkyy vaa'alla nopeasti.

Liika liikunta sairastuttaa?

– Käsitys siitä, että ihmisen pitäisi liikkua paljon, on roskaa. Sillä tavalla vain aiheutetaan ihmisille turhaa stressiä, Antti Heikkilä sanoo.

– Koko ajan tulee lisää tutkimustietoa siitä, että liika liikkuminen sairastuttaa. Pitkät lenkit ja maratonit eivät ole millään tavalla terveellisiä. Hyvin monet aktiiviurheilijat ovat kipeitä.

Vetreäksi venyttelyllä, ei rehkimisellä

Ikä jäykistyttää kehoa, mutta Heikkilän mukaan tätä voidaan ehkäistä venyttelyharjoituksilla.

– Esimerkiksi jooga ja tai-chi tähtäävät elimistön toiminnallisen tasapainon säilymiseen. Se onnistuu kolmella–neljällä yksinkertaisella liikesarjalla. Paljoa muuta ei oikeastaan edes tarvita.

– Tässä ei ole missään nimessä kysymys lihasvoimien mielipuolisesta kasvattamisesta rautaa pumppaamalla, vaan elimistön joustavuuden ja tasapainon säilyttämisestä, Heikkilä sanoo.

Vähemmän on enemmän

Heikkilän mukaan kuntoilun ei pitäisi olla pakkopullaa, josta otetaan paineita.

– Kuntoutushössötys on tehotonta. Kun potilaille annetaan pienen romaanin mittaisia jumppaohjelmia, se johtaa vain siihen, ettei kukaan jaksa tehdä mitään – ohjelmasta suoriutumiseenhan menisi monta tuntia päivässä.

Rehkimisen ja aktiiviurheilun sijaan Heikkilä suosittaa arkiliikuntaa, joka pitää yllä toimintakykyä.

– Liikuntaan liittyy paljon hypetystä. Kävele kauppaan tai portaat ylös ennemmin kuin että käyttäisit apuvälineitä.

– Se, että pystyy itse ilman tukivälineitä tai taluttamista kävellä kauppaan hoitamaan asiansa, on hyvä tavoite. Kaikki muu on ylimääräistä.

Kuva Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat