Mies kärsi yleistyvästä suolistosairaudesta – ruokavaliomuutos lopetti tuskalliset oireet

Näin syöt oikein 8:20
Videolla asiantuntija perkaa yleisiä ruokauskomuksia.

Tuore tapausraportti vihjaa, että kasvisruokavalioon vaihtaminen voi helpottaa Crohnin taudin oireita. Nutrition-lehdessä julkaistusta raportista uutisoi muiden muassa mediatalo Forbes.

Parikymppisellä miehellä diagnosoitiin Crohnin tauti useita vuosia jatkuneen väsymyksen, turvotuksen, vatsakipujen, pahoinvoinnin ja haavaumien jälkeen, kertoo tapauksesta laadittu tiedote. Mies sai sairauteensa suonensisäisiä lääkkeitä. Vuosi lääkityksen aloittamisen jälkeen miehen tila ei ollut merkittävästi kohentunut.

Crohnin tauti asettui remissioon vasta toisena hoitovuona. Tuolloin potilas karsi ruokavaliostaan kaikki eläinperäiset tuotteet ja prosessoidut ruoat 40 päiväksi hengellisten syiden vuoksi. Tuona aikana suolisto-oireet katosivat täysin.

Ymmärrettävästi mies päätti jatkaa kasvisruokavaliotaan, joka perustui hedelmille, vihanneksille, täysjyville ja palkokasveille. Seuraukset yllättivät niin miehen kuin häntä hoitaneet lääkärit positiivisesti, kun Crohnin taudin oireet eivät enää palanneet. Lääkärien testit osoittivat miehen limakalvojen parantuneen, ja mies lopetti lääkityksensä.

Ruokavaliomuutosten jälkeen miehellä ei ole enää ollut Crohnin taudin oireita lääkityksen lopettamisesta huolimatta.

Kuidut saattavat suojata Crohnin taudilta

Raportin kirjoittajat uskovat, että kasvipohjaisen ruokavalion runsaasti sisältämät kuidut auttavat edistämään suoliston terveyttä. Kuitu myös ruokkii suoliston hyviä bakteereita, millä voi olla Crohnin taudilta ja muilta suolisto-ongelmilta suojaava vaikutus.

Lisää tutkimusta aiheesta tarvitaan, sillä ruokavalion vaikutus Crohnin tautiin on epäselvä. Esimerkiksi Crohn ja Colitis ry kertoo verkkosivuillaan, että vaikka monilla potilailla on kokemuksia siitä, että tietyt ruoka-aineet aiheuttavat suolisto-oireita, ei sairautta voida parantaa ruokavaliolla.

Crohnin taudin esiintyvyys on lisääntynyt

Crohnin tauti on tulehduksellinen suolistosairaus, johon sairastuu vuosittain noin 500 suomalaista, kertoo Terveyskirjasto. Crohnin taudin esiintyvyys on lisääntynyt huomattavasti sitä mukaa, kun länsimaissa asuvien ihmisten elinolosuhteet ja elintavat ovat muuttuneet, Crohn ja Colitis ry huomauttaa.

Esimerkiksi luonnollisten mikrobikontaktien vähäisyyttä varhaislapsuudessa ja ravintotekijöitä on esitetty syyksi Crohnin taudin yleistymiselle. Tupakoinnin tiedetään olevan sairauden riskitekijä.

Crohnin tauti on krooninen eli pitkäaikainen ja sitä hoidetaan ensisijaisesti lääkkeillä. Hoito ei paranna tautia lopullisesti, mutta hillitsee oireita ja vähentää sen aiheuttamia haittoja. Remissiot ovat Crohnin taudille tyypillisiä, mutta yleensä lääkehoitoa jatketaan elpymisvaiheesta huolimatta.

Tavallisia Crohnin taudin oireita ovat:

  • vatsakivut
  • ripuli
  • kuumeilu
  • laihtuminen
  • tihentynyt ulostustarve

Crohnin tautia epäillessä on syytä hakeutua nopeasti lääkärin pakeille, sillä hoitamattomana sairaus voi jopa viedä hengen.

Kasvisruokavalion on huomattu auttavan oireisiin ennenkin

Tuore tapausraportti ei ole ensimmäinen, jossa kasvispainotteisen ruokavalion on huomattu auttavan Crohnin tautiin, huomauttaa Forbes.

Esimerkiksi vuonna 2010 julkaistussa pienessä tutkimuksessa havaittiin, että 15 potilasta 16:sta sai Crohnin taudin remissioon kaksi vuotta semivegetaristista ruokavaliota noudatettuaan. Semivegetaristisessa ruokavaliossa lihaa syödään vain harvoin.

Samaten vuonna 2017 ilmestyneessä tapausraporttisarjassa huomattiin, että kasvipohjainen ruokavalio yhdessä lääkityksen kanssa johti useissa tapauksissa viikkoja kestävään Crohnin taudin remissioon.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat