Piereskelevätkö kasvissyöjät todella muita enemmän?

Jokainen ihminen piereskelee, mutta toiset tuuttailevat enemmän kuin toiset. On normaalia pierrä 25 kertaa päivässä – suurempi määrä voi kertoa ongelmista.

Aihe puhuttaa keskustelupalstoilla ympäri internetin. Siitä kinataan ja väännetään kättä.

Aihe ei ole lasten kasvatus tai tasa-arvo, vaan piereskely. Kasvissyöjien piereskely.

Jokainen ihminen piereskelee, mutta toiset tuuttailevat enemmän kuin toiset. Piereskelevätkö kasvissyöjät todella muita enemmän?

Osa ruoka-aineista lisää kaasunmuodostusta. Tällaisia ovat esimerkiksi rasvainen ruoka, leivonnaiset, suklaa, maito, pavut, herneet, kaali, sipuli, paprika sekä suuret vihannes- ja hedelmämäärät.

Entä miksi henki haisee?

Bakteerit suussa hajottavat ruokaa ja tuottavat rikkivety-yhdisteitä. Henki voi haista myös, jos syö paljon maitotuotteita ja juustoa.

Leseiden, manteleiden tai persiljan syöminen voi auttaa; persiljan on sanottu ehkäisevän esimerkiksi valkosipulin aromia.

Myös virvoitusjuomat ja kivennäisvedet voivat lisätä kaasua. Karkista suolistoon puolestaan kertyy runsaasti hiivaa. 

Kaikesta ei voi syyttää kasviksia

Suolistossa ravintoaineet erotetaan kasvisravinnosta. Esimerkiksi proteiinit hajoavat rasvahapoiksi ja rikkipitoisiksi molekyyleiksi. Kasvissyöjän ruoka sulaa pitempään kuin lihaa syövän. Voi siis olla, että etenkin kaalista pitävät kasvissyöjät piereskelevät enemmän kuin muut.

Asiaan voi vaikuttaa myös itse: pavut tuottavat vähemmän kaasua, mikäli niitä liotetaan vedessä ennen keittämistä.

Kaikesta ei kuitenkaan voi syyttää kasviksia. Piereskelyä voi aiheuttaa myös esimerkiksi liian nopea syöminen: silloin ilmaa pääsee vatsaan, ja osa siitä poistuu kaasuna. Ihminen nielee ilmaa myös tupakkaa polttaessaan.

Kaasuttelusta ei kannata huolestua, sillä on normaalia pierrä 25 pierua päivässä. Tätä useampi pieru merkitsee niin kutsuttuja ilmavaivoja.

Kokeile kasvisruokia!

Kasvismunakas uunissa 3:24

Sieni-kasviswokki. 3:00

Lue myös:

    Uusimmat