Näissä yleistyvissä taudeissa viivyttely voi viedä hengen

Suolisto-ongelmista puhuminen saattaa tuntua kiusalliselta. Hoitoon hakeutumisessa ei kuitenkaan kannata viivytellä, sillä tulehduksellisiin suolistosairauksiin voi jopa menehtyä.

– Sekä vaikea haavainen paksusuolentulehdus että Crohnin tauti voivat olla hoitamattomina hengenvaarallisia. Ne saattavat johtaa vatsakalvon tulehdukseen ja sitä kautta kuolemaan, professori ja ylilääkäri Martti Färkkilä sanoo.

Ennen kortisonin keksimistä näihin tauteihin liittyikin erittäin merkittävä kuolleisuus. Vaikeaan haavaisen paksusuolentulehdukseen menehtyi vuoden sisällä jopa 75 prosenttia sairastuneista.

– Sittemmin kuolemantapaukset ovat vähentyneet huomattavasti. Sairauden pahenemisvaiheet pyritään hoitamaan jo alkuoireiden perusteella ja aktiviteettia seuraamaan niin, ettei tilanne pääse vaikeaksi.

Syöpäriski kasvaa

Vaikka potilaat kuolevat enää erittäin harvoin itse tauteihin, niihin liittyy vakavia suolen ulkoisia ilmentymiä.

– Esimerkiksi ahtauttava sappitiehyttulehdus voi altistaa sappitien syövälle. Hoitamattomana tai pitkälle päässeenä siinä on erittäin suuri kuolleisuus.

– Suolen krooninen ja voimakas tulehdus lisää niin ikään merkittävästi paksusuolen syövän riskiä. Tämän takia potilaita seurataan säännöllisesti kontrolleissa ja tähystyksissä.

Varhaisella diagnoosilla estetään elinvaurioita

Kärsitäänkö suolisto-ongelmista yksin kotona häpeän takia?

– Tämä ongelma leimaa varmasti kaikkia suolistosairauksia, Färkkilä myöntää.

– On kuitenkin ilmiselvää, että kun oireina ovat jatkuvat vatsakivut, laihtuminen, anemisoituminen ja veriripuli, ihmiset osaavat tulla lääkäriin. Mitä varhaisemmassa vaiheessa tauti todetaan, sitä paremmin pysyvät elinvauriot pystytään estämään tehokkailla lääkkeillä. Näin lähtökohdat taudin hoitoon ovat huomattavasti paremmat.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Ari Aalto

Lue myös:

    Uusimmat