Turpoaako vatsa? 6 syytä yleiseen vaivaan

Fruktaani on nyt gluteeniakin isompi peikko vatsavaivaisille 12:00

Jopa 40 prosenttia suomalaisista kärsii turvotuksesta tai ilmavaivoista säännöllisesti. Yleensä syytä ei ole huoleen, mutta joskus oire voi kieliä myös jostakin sairaudesta.

Gluteiiniakin pahempi aine vatsavaivaiselle on fruktaani. Katso yllä olevalta videolta, mistä on kyse!

Vatsan turvotus ja ilmavaivat ovat ikäviä ja suhteellisen yleisiä vaivoja, jotka voivat johtua useista eri syistä. Syyn selvittämiseksi kannattaakin tarkkailla, milloin vatsaoireita esiintyy – ruokailun jälkeen vai muina aikoina?

1. Ruokavalio tai syöminen

Se, miten syö ja mitä syö, voi vaikuttaa myös vatsan turvotteluun ja ilmavaivoihin. Pelkästään liiallinen syöminen ja liian nopeasti syöminen voivat saada vatsan muuttumaan palloksi.

Ruoka kannattaakin aina pureskella kunnolla, jotta mukaan sekoittuu kunnolla sylkeä ja syömistahti hidastuu. Tarvittaessa myös aterioiden pienentäminen ja tihentäminen voi auttaa oireisiin.

Ruoka-aineista on vaikea antaa mitään yleispäteviä neuvoja, sillä eri ihmisillä eri ruoka-aineet voivat aiheuttaa oireita.

Yleensä ilmavaivoja ja turvotusta ihmisillä aiheuttavat viljatuotteet, kuten leipä ja pasta, maitotuotteet, prosessoidut ruoat, kivelliset hedelmät ja pähkinät.

Kannattaakin kokeilla ruoka-aineiden karsimista yksitellen, ja katsoa, mihin oireet kehittyvät. Jos esimerkiksi maitotuotteet aiheuttavat oireita, voisi olla hyvä kokeilla laktoosittomia tuotteita, sillä kyse voi olla esimerkiksi laktoosi-intoleranssista.

Jos taas leipä ja muut viljatuotteet aiheuttavat oireita, kannattaa selvittää, voisiko oireiden taustalla olla keliakia. Sen tyypillisiä oireita ovat juuri ylävatsan turvotus, ilmavaivat ja ripuli.

2. Bakteerit

Yksi syy vatsan turvotukseen ja ilmavaivoihin voi olla myös poikkeava bakteerikanta paksu- ja ohutsuolessa. Tällöin kehossa ei välttämättä ole tarpeeksi hyviä bakteereja.

Bakteerikannan muutokset voivat johtua esimerkiksi antibiooteista, muista lääkityksistä tai esimerkiksi epäterveellisestä ruokavaliosta, johon kuuluu paljon prosessoituja ruokia.

3. Ärtyvän suolen oireyhtymä

Jos vatsan turvotusta ilmenee muulloin, kun syömisen jälkeen, voi kyseessä olla aivan toisenlainen vaiva. Turvotus on nimittäin yleinen oire esimerkiksi ummetusvoittoisessa ärtyvän suolen oireyhtymässä (IBS).

Ärtyvän suolen oireyhtymää esiintyy yhdellä kymmenestä suomalaisesta, kaksi kertaa useammin naisilla kuin miehillä.

Sairauteen liittyy turvottelun lisäksi kipua eri puolilla vatsaa. Joillakin voi olla myös löysää ulostelua, joka vuorottelee ummetuksen kanssa tai vain toista oireista. Ärtyvän suolen oireyhtymä voi olla kiusallinen vaiva, mutta se ei onneksi ole vaarallinen.

Parantavaa hoitoa sairauteen ei ole, mutta oikeanlaisella ruokavaliolla oireita voidaan helpottaa ja elämästä tehdä siedettävää.

4. Hormonit

Naisilla vatsaoireita aiheuttavat myös hormonit. Erityisesti ennen kuukautisia ja niiden aikana olo voi tuntua todella turvonneelta.

Kuukautisten aikaan turvotuksen syynä on usein ovulaation jälkeinen, kaksi viikkoa kestävä luteaalivaihe, jossa keho alkaa valmistautua raskautta varten. Toisaalta myös estrogeenitason ja keltarauhashormonin nousu aiheuttavat oireita ruoansulatuskanavassa.

5. PMS

Jos muutama päivä tai viikko ennen kuukautisia alkavat voimakkaat turvotusoireet yhdessä esimerkiksi masentuneisuuden, itkuherkkyyden, rintojen aristuksen ja päänsäryn kanssa, kyse voi olla PMS-oireista eli premenstruaalioireyhtymästä, kuukautisia ennen esiintyvistä psyykkisistä ja fyysisitä oireista.

Syytä PMS-oireille ei tiedetä, mutta ne ovat varsin yleisiä: jokainen nainen kärsii lievistä PMS-oireista jossain elämänsä vaiheessa.

Oireita voi hoitaa välttämällä esimerkiksi tiettyjä ruoka-aineita, liikkumalla ja syömällä esimerkiksi B6-vitamiinia, kalsiumia ja magnesiumia. Lääkärillä kannattaa käydä, jos oireet ovat elämää haittaavia.

6. Munasarjasyöpä

Naisilla vatsan turvotus voi myös olla oire pidemmälle kehittyneestä munasarjasyövästä. Sairaus tunnistetaan usein vasta myöhäisessä vaiheessa epämääräisten oireiden takia.

Aluksi oireita ovat usein lievät vatsavaivat, ruokahaluttomuus ja yleinen väsymys. Kun syöpä ehtii pidemmälle, oireina esiintyy vatsan turvotuksen lisäksi maha- tai alaselkäkipuja sekä paineoireita.

Jos kasvain pääsee kasvamaan, se alkaa painaa viereisiä elimiä aiheuttaen muun muassa suoliston toiminnan häiriöitä, tihentynyttä virtaamisen tarvetta ja kipuja, muun muassa yhdynnässä.

Munasarjasyöpää todetaan eniten 60–64-vuotiailla naisilla, mutta sairaus on mahdollinen myös nuoremmilla. Hyvälaatuiset kasvaimet munasarjoissa ovat yleisiä, pahalaatuisia kaikista kasvaimista on noin 15 prosenttia.

Milloin lääkäriin?

Jos turvotuksen ja ilmavaivojen lisäksi ilmenee muunlaisia, hälyttäviä oireita, kuten väsymystä, yleistilan laskua, pitkäaikaista ripulia, pahoinvointia tai laihtumista, kannattaa hakeutua lääkärin tutkimuksiin.

Myös silloin kannattaa hakeutua tutkimuksiin, jos turvotus ja ilmavaivat häiritsevät normaalia elämää, eivätkä kotikonstit auta.

Lue myös:

    Uusimmat