Max Verstappen sai kunniakujan, mutta Valtteri Bottas ja Mercedes tyrivät startissa toisellakin tavalla – "Se oli tiedossa"

Valtteri Bottas sai osakseen paljon arvostelua siitä, että hän päästi Red Bullin Max Verstappenin vasemmalta puoleltaan ohi kisan kärkeen Meksikon GP:n startissa. C Moren F1-studiotiimi moitti suomalaista ja Mercedes-tallia toisestakin erheestä kilpailun lähdössä. 

Pääkuvan video: Nämä tapahtumat Meksikon GP:n startissa poikivat paljon kritiikkiä Valtteri Bottakselle ja Mercedekselle. Alla olevalla videolla startin ratkaisuvaiheet eri kuvakulmista.  

Mercedes nappasi yllättäen eturivin haltuunsa Meksikon GP:n aika-ajossa lauantaina. Nämä aseltelmat kuitenkin murenivat nopeasti kisassa, kun MM-sarjan johdossa oleva Max Verstappen rynnisti avausmutkassa ohi sekä paalumies Valtteri Bottaksesta että Lewis Hamiltonista

Syyttävä sormi osoitti Bottakseen. Häntä kritisoi muun muassa Mercedeksen tallipomo Toto Wolff mutta myös tallitoveri Hamilton. He kokivat, että Bottaksen olisi pitänyt sulkea radan vasen reuna Verstappenilta. 

C Moren asiantuntija Toni Vilander korosti kisan jälkeen sitä, ettei Verstappenin hyökkäys juuri startissa voinut olla minkäänlainen yllätys.  

– Miten Max Verstappen voi päästä jo lähdössä kärkeen? Tässä kohtaa meni kyllä niin pieleen kuin voi mennä, Vilander kommentoi Bottaksen ja Mercedeksen touhuja. 

Toinen asiantuntija Ossi Oikarinen alleviivasi, että startteja analysoidaan ja ennakoidaan paljon tiimien sisällä. Näissä istuinnoissa tehdään selväksi se, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei.  

– Metri vasemmalle, niin tarina olisi voinut aika erilainen, Oikarinen totesi viitaten Bottakseen.

Juttu jatkuu videon alla. 

Yllättäen avautuneen tilaisuuden maksimaalisesti käyttänyt Verstappen sai puolestaan kehut. 

– Hän oli valmiina ja hereillä jarrun kanssa, hän oli hereillä alas päin vaihdettavien vaihteiden kanssa ja käytti näin myös moottorijarrutusta, Vilander totesi Bottaksen ohi vilahtaneesta hollantilaisesta, joka ajoi lopulta voittoon.

Bottas teki siis virheen ratapositionsa kanssa. Mutta virheet eivät jääneet tähän.  

– Valtterilla olisi ollut mahdollisuutena ottaa ylioptimistinen jarrutus, mennä mutkaan ykkösenä ja tulla silti kakkosmutkan jälkeen takaisin radalle ykkösenä, sillä hän oli kilpailun johdossa. Nyt hän päästi kaverit molemmilta puolilta ohi, hidasti vauhtia ja otti sisäreunan, niin sieltä tuli sitten (McLarenin Daniel) Ricciardo auton takakulmaan, Vilander sanoi. 

Asiantuntija viittasi ylioptimistisella jarrutuksella FIA:n kilpailujohtajan Michael Masin antamaan lupaan ajaa ykkösmutkan jatke leveäksi vasemmalta ja palata radalla nurmikon kautta 2. mutkan jälkeen. 

– Se oli tiedossa. Kilpailujohtaja sanoi sen hyvissä ajoin ennen starttia.

Tätä mahdollisuutta käyttivät muun muassa Red Bullin Sergio Perez ja AlphaTaurin Pierre Gasly. He olivat kisan kolmas ja neljäs.  

– Tässä (studiossa) on helppo jossitella, mutta ei tämä kahdelta Mercedes-autolta hyvin mennyt, Vilander summasi. 

Kun kautta on jäljellä neljä kilpailu, Verstappen johtaa Hamiltonia 19 pisteellä kuljettajien MM-sarjassa. Valmistajien puolella Mercedeksen etu Red Bulliin on yksi piste. 

Lue myös:

    Uusimmat