Maailman ensimmäinen hivistä parantunut mies kuoli leukemiaan: "Hänestä tuli toivon lähettiläs"

PrEP lääkitys on uusi tapa ehkäistä HIV-tartuntoja – sukupuolitautilääkäri:"Lääke on turvallinen, mutta se tehoaa vain jos sitä käyttää" 10:38
Syyskuussa 2019 kerroimme uudesta lääkityksestä, jolla voitaisiin ehkäistä HIV-tartuntoja.

Luuydinsiirrolla hivistä parantunut mies on kuollut leukemiaan. 

Hivistä luuydinsiirrolla parantunut yhdysvaltalainen Timothy Ray Brown, 54, on kuollut leukemiaan 30. syyskuuta, viiden kuukauden sairastamisen jälkeen, kertoo muun muassa CNN.

Brownilla todettiin hiv-tartunta vuonna 1995. Vuonna 2006 hänellä todettiin leukemia, verisyöpä. Leukemian vuoksi hänelle päätettiin tehdä luuydinsiirto. Timothya hoitanut lääkäri Gero Hütter päätti kokeilla, voisivatko he samalla parantaa miehen HI-infektion, jos löytyisi luovuttaja, jolla oli luonnollinen vastustuskyky virusta vastaan.

Luuydinsiirtoon liittyy vakavia riskejä esimerkiksi mahdollisen hylkimisreaktion ja immuunijärjestelmän alasajon vuoksi. Tämän takia niitä tehdään pääsääntöisesti vain henkilöille, joilla on hengenvaarallinen verisyöpä

Vuonna 2007 Timothy sai luuydinsiirteen luovuttajalta, jolla oli tuo hyvin harvinainen luontainen vastustuskyky HI-virusta vastaan. Siirre näytti parantaneen hivin, mutta ei leukemiaa. Vuonna 2008 Brown sai samalta luovuttajalta toisen siirteen, joka näytti toimivan leukemiaan.

Leukemia uusiutui ja levisi

Brownin keho näytti parantuneen sekä syövästä että infektiosta. Näin ollen Brownia pidettiin ensimmäisen henkilönä, joka on parantunut hivistä. Brown tunnetaan myös ”Berliinin potilaana”, koska häntä hoidettiin Berliinissä.

Brown ei myöhemminkään osoittanut merkkejä infektiosta. Hänen leukemiansa kuitenkin uusiutui ja levisi selkärankaan ja aivoihin.

Aids-järjestöltä suruvalittelu, kumppanilta muistokirjoitus

Adeeba Kamarulzaman, Internation AIDS Society -järjestön puheenjohtaja sekä Malesian yliopiston professori, kertoi keskiviikkona medialle, että järjestö lähettää surunvalittelunsa Timothyn kumppanille Timi Hoeffgenille sekä hänen perheelleen ja ystävilleen. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Olemme Timothylle ja hänen lääkärilleen Gero Hütterille suuressa kiitollisuudenvelassa siksi, että he antoivat tutkijoille tilaisuuden tutkia mahdollisuuksia löytää lääke hiviin.

Hütter oli CBS News -sivuston mukaan se lääkäri, joka suoritti Timothylle aikoinaan luuydinsiirreleikkauset.

Kumppani julkaisi Facebookissa muistokirjoituksen edesmenneelle Timothylle.

– Hän piti elämäntehtävänään kertoa parantumisestaan. Hänestä tuli toivon lähettiläs, Tim kirjoitti.

Luuydinsiirto on riskialtis menetelmä

Maaliskuussa 2019 kerroimme toisestakin henkilöstä, joka näytti parantuneen hi-infektiosta samalla menetelmällä. Luuydinsiirto on tosin kallis ja riskialtis menetelmä, mutta tutkijoiden mukaan se luo toivoa tulevaisuudesta.

– Emme ole parantaneet hiviä, mutta tämä antaa toivoa, että jonain päivänä virus on mahdollista eliminoida, totesi puolestaan australialaisen Doherty-instituutin johtaja Sharon Lewin Reutersille.

Lähteet: CNN, BBCAPLA Times, CBS News, Fox 23Reuters

Lue myös:

    Uusimmat