66-vuotias nainen parantui hivistä ilman lääkehoitoa – itse itsensä parantaneet ”huippuhillitsijät” tuovat toivoa, mutta vain osalle miljoonista sairastuneista

Näin Hiv-kotitesti toimii 0:29
Katso videolta, miten hiv-kotitesti toimii.

Vuonna 1992 tartunnan saanut 66-vuotias yhdysvaltalainen nainen parantui hivistä ilman riskialtista luuydinsiirtoa tai edes lääkitystä, uutisoi muiden muassa The New York Times. Tutkimuksen mukaan kroonisesta infektiosta on mahdollista parantua, mikäli virus saadaan eristettyä sellaiseen osaan genomia, jossa se ei pysty lisääntymään.

Kaliforniassa asuva 66-vuotias Loreen Willenberg on tutkijoiden parissa jo ennestään kuuluisa, sillä hänen elimistönsä on tukahduttanut hi-viruksen vuosikymmenten ajan todennetun infektion jälkeen ilman antiretroviraalista hoitoa. Naisella on vain kerran kaikkien näiden vuosien aikana todettu pieni määrä virusta pahan flunssan yhteydessä.

Willenberg on yksi pienestä joukosta ihmisiä, joilla ei siis juuri ikinä ole ollut havaittavaa viruskuormaa, vaikka he eivät ole koskaan ottaneet hiv-lääkkeitä. Hän ei ole myöskään koskaan kokenut haittoja hiv-tartunnastaan. Tällainen supervoima on vain noin prosentilla 38 miljoonasta hiv-tartunnan saaneesta. Heitä kutsutaan eräänlaisiksi ”huippuhillitsijöiksi”.

Tuore, arvostetussa Nature-tiedelehdessä julkaistu analyysi pureutuu 64 hiv-potilaaseen, jotka ovat kyenneet pitämään hiv-infektion hallinnassa ilman lääkkeitä. Yksi heistä on Willenberg, jota nyt tituleerataan sairaudesta parantuneeksi, sillä tutkijat eivät löytäneet hänestä jälkiä hi-viruksesta. Tutkijoiden mukaan osallistujien elimistö näyttää eristävän hivin tavalla, joka estää sitä lisääntymästä. 

Löydös vihjaa, että nämä ihmiset saattavat olla saavuttaneet ”toiminallisen parannuskeinon” virusta ja sen lopulta aiheuttamaa immuunikatoa eli aidsia vastaan.

Toivoa osalle hiv-potilaista

Tutkimukseen osallistuneista ”huippuhillitsijöistä” 45 prosenttia oli kyennyt häätämään hivin ”geenien aavikolle”, eli sellaiseen osaan genomia, jossa tapahtuu vain vähän viruksen kopioitumista.

Joillain ihmisillä, jotka kykenivät kukistamaan viruksen ilman lääkkeitä, immuunijärjestelmälle oli kehittynyt voimakas muistijälki hivistä ja kyky eristää se lisääntymiskyvyttömäksi.

Noin kymmenes antiretroviraalista hoitoa saaneista hiv-positiviisista onnistui tukahduttamaan viruksen vielä lääkkeiden käytön jälkeenkin. Onkin mahdollista, että vuosia antiretroviraalista hoitoa saaneet voisivat eliminoida viruksen samalla tavalla kuin "huippuhillitsijät" ja lopettaa näin ollen elimistöä rasittavan lääkityksen – erityisesti, jos nopeasti aloitetun antiretroviraalisen hoidon lisäksi on annettu immuunijärjestelmää vahvistavia hoitoja, tutkijat spekuloivat. 

Nykyhoitoihin liittyy riskejä

Haasteena on, miten lupaavasta löydöksestä saadaan hyödyllinen kaikille miljoonille hiv-positiivisille.

Hi-viruksen lisääntyminen ja taudin eteneminen aidsiin on kyetty jo yli 20 vuotta estämään lääkehoidolla. Viime aikoina muutamia hiv-potilaita on parantunut viruksesta kokonaan luuydinsiirron avulla. Luuydinsiirtoon liittyy kuitenkin merkittäviä riskejä, kuten siitä mahdollisesti seuraava hylkimisreaktio. 

Myös antiretroviraalisessa hoidossa on haittapuolensa erityisesti pitkään käytettynä. Sivuvaikutuksia ovat esimerkiksi sydänsairaudet ja elinvauriot.

Lue myös:

    Uusimmat