Maailman ensimmäinen hi-viruksesta parantunut mies harvinaisessa haastattelussa: "Kärsin enää vain allergioista, mutta ne auttavat minua tuntemaan oloni eläväksi"

2:02
Suomessa tuli syksyllä 2018 myyntiin HIV-kotitesti, jota myydään apteekeissa ja netissä

Maailman ensimmäinen hiv-tartunnasta parantunut mies kiertää maailmalla puhumassa elämästään ja kokemuksistaan, mutta silti välttelee kertomasta oikeaa henkilöllisyyttään uusille kumppaneilleen. Vieraillessaan Espanjassa amerikkalaismies paljasti, että Seattlessa saattaa olla jo maailman neljäs hi-viruksesta parantunut potilas.

Amerikkalainen Timothy Brown oli maailman ensimmäinen hiv-tartunnasta parantunut mies. Myös "Berliinin potilaana" tunnettu Brown on ollut terve vuodesta 2007 sairastettuaan aidsia vuodesta 1995 lähtien.  

Brown osallistui huhtikuun alussa aids-kongressiin Espanjassa, jossa hän antoi haastattelun El País -lehdelle. Hän vakuuttaa voivansa hyvin.

– Kärsin enää vain allergioista, mutta ne auttavat minua tuntemaan oloni eläväksi, hän hymyilee.

Ensimmäisen luuydinsiirron jälkeen Brown työskenteli saksan kielen kääntäjänä, mutta toisen jälkeen hän joutui lopettamaan työt leukemiariskin vuoksi. Satunnaisesti hän työskentelee hierojana edelleen. Tärkeimpänä tehtävänä hän pitää kuitenkin aidsin vastaista työtään, joka hänet Espanjaankin toi.

– Se on tapani antaa takaisin lääkäreille kaiken sen jälkeen, mitä he ovat tehneet hyväkseni. 

Brown pelkää, että aidsin vaaroista ei enää puhuta tarpeeksi, ja ihmiset unohtavat. Erityisesti hän on huolissaan siitä, että nuoret eivät enää osaa pelätä tartuntoja, eivätkä siksi suojaudu.

Lontoon ja Saksan potilaat

Maaliskuun alussa aids jälleen nousi hetkellisesti otsikoihin ympäri maailman, kun tieto toisen ja kolmannen hi-viruksen kantajan parantamisesta levisi kulovalkean tavoin. 

"Lontoon potilaaksi" nimetty tuntematon hiv-positiivinen henkilö parannettiin samalla luuydinsiirtomenetelmällä kuin Brown 12 vuotta aiemmin.  Mies sai luuydinsiirteen hiv-resistantilta luovuttajalta, joka on geenimutaation ansiosta vastustuskykyinen hiv-tartunnalle. Nyt hän on ollut 18 kuukautta ilman hiv-lääkitystä ja yhä elossa. 

Vain joitain päiviä myöhemmin kiiri tietoa myös kolmannesta parantuneesta, tällä kertaa jälleen Saksassa.

Brown kertoo El Paísille, että neljättä mahdollisesti parantunutta tutkitaan parhaillaan Seattlessa, mutta tietoa ei olla vahvistettu virallisista lähteistä. 

– Rakastan sitä, että pieni perheeni tulee kasvamaan, hän kommentoi viitaten muihin parantuneisiin. 

Opetteli kävelemään uudelleen

Muistellessaan sairausaikaansa hän arvioi, ettei ikinä kokenut pelkäävänsä, kiitos ammattitaitoisten lääkäreiden. Toisinaan hän oli niin huonossa kunnossa, että joutui turvautumaan pyörätuoliin. Hi-viruksen lisäksi yleiskuntoa heikensi vuonna 2006 diagnosoitu leukemia. Parannuttuaan hän opetteli kävelemään uudelleen, mutta joskus edelleen tasapaino vaatii keskittymistä. 

– Kävelen oudosti, minkä vuoksi ihmiset joskus luulevat minun olevan humalassa. Oikeasti en edes käytä alkoholia, Brown paljastaa.

Muutoin hän ei koe juurikaan kohdanneensa yhteiskunnan ennakkoluuloja, tuomitsevia asenteita tai poissulkemista sairaushistoriansa vuoksi. Sairausaikanaan hän asui Berliinissä, ja Brownin mukaan eurooppalaisissa kaupungeissa vallitsee avoin ilmapiiri.

Brown mainitsee myös äitinsä, joka on hänen mukaansa hyvin omistautunut, konservatiivinen kristitty. Aluksi Brown ei kertonut parantumisestaan mitään, koska hänen äitinsä kävi samoihin aikoihin läpi rintasyöpähoitoja. Kun hän vihdoin löysi sopivan tilaisuuden kertoa pari vuotta myöhemmin, hänen äitinsä itki.

– Siitä lähtien olen saanut valtavasti apua perheeltäni ja koko yhteiskunnalta.

"Olen seksuaalisesti aktiivinen"

Nykyisin Brownilla on kumppani, jonka kanssa hän elää avoimessa suhteessa. 

– Olen seksuaalisesti aktiivinen ja minulla on suhteita myös muiden ihmisten kanssa. 

Hän ei kuitenkaan leveile sillä, kuka hän on. 

– Silloin he vain tapaavat googlata nimeni ja "hiv", hän nauraa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja