Ensimmäinen hivistä parantunut henkilö on nyt kuolemansairas – "Berliinin potilas" sairastui uudelleen leukemiaan

Anna, 28, kertoo elämänsä mullistaneesta MS-tautihoidosta –"Tauti on pysähtynyt ja voin tosi hyvin" 4:51
Katso myös: Anna parantui MS-taudista kantasolusiirrolla. Videolla hän kertoo hoidon vaikutuksista elämään.

Hivistä luuydinsiirrolla parantunut mies on sairastunut uudelleen leukemiaan, kertoo uutistoimisto AP.

"Berliinin potilaaksi" kutsuttu hiv-positiivinen ja leukemiaa sairastanut Timothy Ray Brown, 54, sai 12 vuotta sitten luuydinsiirteen luovuttajalta, jolla on hyvin harvinainen luontainen vastustuskyky virusta vastaan. Siirteen ansiosta miehen keho näytti selättäneen sekä syövän että infektion.

Brownia pidetäänkin ensimmäisenä henkilönä, joka on parantunut hivistä.

Edelleenkään mies ei osoita merkkejä infektiosta. Hänen leukemiansa on kuitenkin uusiutunut ja levinnyt. Brownin mukaan syöpä on terminaalivaiheessa.

– Olen silti edelleen iloinen, että otin sen, Brown sanoo siirteestä AP:n mukaan.

Luuydinsiirtoon liittyy vakavia riskejä

Luuydinsiirtoon liittyy vakavia riskejä esimerkiksi mahdollisen hylkimisreaktion ja immuunijärjestelmän alasajon vuoksi. Tämän takia niitä tehdään pääsääntöisesti vain henkilöille, joilla on hengenvaarallinen verisyöpä

Brownia hoitaneiden lääkäreiden mielestä luuydinsiirre oli paras keino selättää leukemia. Lisäksi siirre voisi parantaa parantumattomana pidetyn hiv-infektion, jos luovuttajaksi löytyisi henkilö, joka kantaa harvinaista geenimutaatiota, joka tarjoaa luontaisen suojan AIDSia vastaan.

Vaikka sopivat luovuttajat ovat hyvin harvassa, löysivät lääkärit hakemansa henkilön. Brown sai ensimmäisen luuydinsiirteensä vuonna 2007, mutta operaatio onnistui vain osin: hiv parantui, mutta leukemia ei. Vuonna 2008 Brown sai samalta luovuttajalta toisen siirteen, joka näytti toimivan.

Lupaavien tuloksien vanavedessä samanlaisella luuydinsiirteellä parannettiin toinen hiv-potilas vuonna 2016. "Lontoon potilaaksi" kutsuttu henkilö sairasti lisäksi non-Hodkinin lymfoomaa eli imusolmukesyöpää.

Tutkijat kiittävät kehonsa tieteelle tarjonnutta miestä

Luuydinsiirtoon liittyvien riskien ja sopivien luovuttajien vähäisyyden vuoksi tutkijat ovat kehitelleet uusia tapoja hyödyntää suotuisaa geenimutaatiota. 

Tutkijat ja lääkärit ovat kiitollisia Brownille, joka on tarjonnut kehonsa tieteelle ja AIDS-tutkimukselle. Miestä luonnehditaan kiltiksi ja nöyräksi ihmiseksi. 

– Hän on ollut toivon lähettiläs, Brownin kumppani Tim Hoeffgen sanoo AP:n mukaan.

Lähteet: AP, LA Times

Lue myös:

    Uusimmat