Luuydinsiirto paransi jo kolmannen hiv-potilaan – hoito onnistuu vain hengenvaarallisesti sairaille

Näin Hiv-kotitesti toimii 0:29
Näin HIV-kotitesti toimii.

Aiemmin on uskottu, että hi-virus on tullut jäädäkseen. Sen myötä hoidot ovat keskittyneet estämään viruksen kehittymistä tappavaksi aidsiksi. Nyt uskotaan, että viruksesta voi parantua kokonaan.

Sairaalassa Düsseldorfissa hoidettavana olevalle potilaalle tehtiin luuydinsiirto kolmisen kuukautta sitten.

Siirron yhteydessä viruksen etenemistä hidastavien lääkkeiden antaminen lopetettiin.

Lääkärien mukaan hi-virusta ei ole löydetty siirron jälkeen otetuissa kokeissa.

Tulokset ovat rohkaisevia, sillä vain muutamia päiviä sitten julkaistiin tietoja "Lontoon potilaasta". Hän on ollut luuydinsiirron jälkeen ilman lääkkeitä ja virusta jo puolitoista vuotta.

Geenimutaatio

Tutkijoiden mukaan parantava luuydin sisältää geenimutaation nimeltään CCR5, joka syrjäyttää virusta kantavat solut ja käynnistää terveiden solujen tuotannon.

Hoidon tekee kuitenkin ongelmalliseksi se, että hi-virukselle immuuneja eli geenimutaatiota kantavia ihmisiä on esimerkiksi Länsi-Euroopan väestöstä vain prosentin verran.

Toinen ongelma liittyy luuydinsiirrosta mahdollisesti seuraavaan hylkimisreaktioon.

Siirto tehdäänkin vain henkilöille, joilla on hengenvaarallinen verisyöpä. "Lontoon potilaalla" oli non-Hodgkinin lymfooma eli imusolmukesyöpä.

Jatkossa tutkijat toivovat kehittävänsä menetelmän jolla geenimutaatio voidaan siirtää hiv-potilaaseen muiden menetelmien avulla.

"Berliinin potilas"

Ensimmäisen kerran hiv-tartunnan saanut henkilö, ns. "Berliinin potilas" onnistuttiin parantamaan kymmenen vuotta sitten.

Silloin Timothy Brown -nimiseltä amerikkalaispotilaalta virus hävisi kokonaan, eikä ole palannut.

Kaikkiaan Aidsiin on kuollut viime vuosikymmenien aikana kymmeniä miljoonia ihmisiä ja hiv-tartunnan saaneita uskotaan olevan vähintään yhtä paljon.

Lue myös:

    Uusimmat