Mies kertoi työpaikallaan sairastavansa HIV:tä – sai potkut muutaman päivän kuluttua

Pitääkö töihin mennä, jos kuume ei nouse? 3:20
Saako flunssan takia jäädä kotiin, jos kuume ei nouse? Katso videolta, milloin sairausloma on paikallaan.

HIV-tartunnan saanut yhdysvaltalaismies väittää saaneensa potkut infektion vuoksi, kertoo CNN.

Armando Gutierrez sai joulukuussa 2018 tietää saaneensa HIV-tartunnan. Tarjoilijana kansasilaisessa The Big Biscuit -ravintolassa työskennellyt mies pyysi pian diagnoosin saamisen jälkeen pomoaan kirjoittamaan lomakkeen, jotta saisi valtiolta avustusta HIV-lääkityksen kustannuksiin.

Päivää myöhemmin Armando sai kuulla, että hänet siirrettäisiin työskentelemään toiseen ravintolaan. Siellä miehen pitäisi tehdä töitä myös sunnuntaisin. Sunnuntaityöskentely rikkoi työsuhteen alussa tehtyä sopimusta, jonka mukaan Armandon ei tarvitsi työskennellä perhesyistä kyseisenä päivänä.

Kun Armando kertoi, ettei suostuisi järjestelyyn, hänet erotettiin. Tapauksesta on nostettu kanne, jonka mukaan työaikatauluja muutettiin tahallisesti niin, ettei Armando voisi työskennellä niiden mukaan. Armando ei myöskään saanut varoitusta ennen potkuja. Ennen sairastumistaan miehen kerrotaan olleen pidetty työntekijä.

The Big Biscut ei ole vastannut median haastattelupyyntöhin.

Hiv-tartunta ei uhannut asiakkaita

Positiiviset ry kertoo verkkosivuillaan, että HIV tarttuu vain seuraavilla tavoilla:

  • verikontaktissa
  • äidistä lapseen raskauden tai synnytyksen aikana
  • rintaruokinnassa
  • yhteisten neulojen, ruiskujen tai vastaavien välineiden käytössä
  • yhdynnässä emättimeen tai peräaukkoon ilman kondomia

HIV-positiivisen käsittelemän ruoan kautta tauti ei tartu.

Työnantaja löi lyötyä

Vaikka HIV-positiivisten syrjiminen ei ole sallittua, sitä kuitenkin tapahtuu, kertoo CNN. Yhdysvaltalainen työsuojeluviranomainen sai viime vuonna 195 kantelua, joiden syynä oli HIV.

Armando Gutierrezin asianajaja kertoo CNN:lle, että hänen asiakkaansa on vihainen ja järkyttynyt kokemastaan kohtelusta. Pelkästään HIV-diagnoosin kuuleminen oli kova paikka. Työpaikan menettäminen sairauden vuoksi vain pahentaa asiaa.

HIV-infektioon ei ole parantavaa hoitoa, mutta nykyisin taudin eteneminen aidsiin voidaan estää tehokkaasti lääkehoidolla.

Lue myös:

    Uusimmat