Lämpötila rikkoi taas kevään ennätyksen! – Lämpeneminen loppuu tähän, mutta allergikoille on huonoja uutisia

Siitepölyä runsaasti – allergikkojen piinaviikot alkamassa 2:01
Uutisjuttu tältä viikolta: Siitepölyä runsaasti – allergikkojen piinaviikot alkamassa

Tänään oli tähän mennessä kevään lämpimin päivä. Korkeimmalle elohopea kipusi Vaasassa, jossa nautittiin 22,5 asteesta. Maan etelä- ja länsiosassa lämpöä oli kauttaaltaan 20–22 astetta.

Perjantaina Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa pilvilaatta peittää auringon ja alueella on pienten kuurosateiden mahdollisuus. Muualle maahan ei ole luvassa sateita. Maan etelä- ja länsiosissa on voimassa metsä- ja ruohikkopalovaroitukset.

Viime päivinä eri puolella Suomea on ollut pienikokoisia maastopaloja. Torstaina maastoa paloi muun muassa Pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja Kymenlaaksossa. Esimerkiksi Jyväskylän Kanavuoren kansallispuiston lähistöllä maastoa paloi noin 50 neliömetriä, ja Kouvolassa syttyi kulotuksen seurauksena palamaan puoli hehtaaria taimikkoa ja ruohikkoa.

Viikonloppuna sää viilenee koko maassa. Lämpötila laskee etelässä 15–20 asteeseen, muualla Suomessa on vielä viileämpää.

Juuri nyt ilmassa on runsaasti koivun siitepölyä ja kohtalaisesti lepän siitepölyä. Päivystävä meteorologi Anja Häkkinen Ilmatieteen laitokselta arvioi, että kuivana jatkuva sää tekee siitepölypitoisuuksista erityisen korkeat.

Siitepöly, katupöly ja etelästä tuulen mukana kulkeutunut pöly muuttaa ilman sameaksi, ja täten auringonlaskut voivat värjäytyä punaisiksi.

– Vaikka nyt on paljon uutisoitu Saharan hiekan punaisesta vaikutuksesta auringonlaskun väriin, siitä tässä ei ole kyse. Saharan punainen hiekka vaikuttaa lähinnä Keski-Euroopassa, Häkkinen sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat