Lääkärikään ei ollut ensin huolissaan – 25-vuotiaalta löytyikin melanooma: "Itkin ja kysyin, johtaako se kuolemaan"

Tällaisia ovat ihosyövän oireet 2:14
Tällaisia ovat ihosyövän oireet.

Solariumeja aiemmin rakastanut Paris sairastui melanoomaan, joka onneksi havaittiin ajoissa.

Paris Tippett alkoi käyttää solariumeja innokkaasti heti, kun täytti 18 vuotta. Nyt 25-vuotias varoittaa muita virheistään – häneltä nimittäin löytyi ihosyöpä, kertoo Tyla.com.

– En ole käyttänyt solariumia joka viikko elämäni aikana, tapasin käyttää niitä ennen lomaa tai kesään valmistautuessani, hän kuvailee.

Solariumissa jopa kahdesti viikossa

Kiihkeimpinä aikoinaan Paris kävi solariumissa jopa kahdesti viikossa ja 14 minuuttia kerrallaan.

– Ne tekivät oloni vähän paremmaksi, hän myöntää.

Kaamosmasennuksesta kärsivä nainen sai rusketuksesta parempaa oloa. Koronapandemian aikana hän huomasi käyvänsä solariumissa usein, koska ei milloinkaan tiennyt, koska pääsisi ruskettumaan seuraavan kerran.

Kaikki kuitenkin muuttui, kun Paris huomasi jalassaan uuden luomen. Aluksi hän ei huolestunut: Paris päätti tarkkailla tilannetta, mutta kävi edelleen solariumissa. Luomen päälle hän pani laastarin.

Katso myös: Kaikki luomet eivät ole vaaraksi. Tällaisista luomista sinun ei tarvitse olla huolissasi! Juttu jatkuu videon alla.

Luomi jäi vaivaamaan

Asia kuitenkin jäi vaivaamaan, ja lopulta Paris meni äitinsä kanssa lääkärille. Ammattilaisenkaan mielestä pieni luomi ei ollut kovin huolestuttava.

– Hän [lääkäri] sanoi, että koska se oli uusi enkä tuntenut oloani hyväksi, se voitaisiin poistaa. Tunnen kehoni ja minulla oli outo olo, tiesin, ettei kaikki ollut kohdallaan.

Heinäkuussa 2020 pienikokoinen luomi poistettiin ja lähetettiin tutkittavaksi. Kaksi viikkoa Paris odotti tuloksia.

"Itkin ja kysyin, johtaako se kuolemaan"

Tulos oli karu. Parisilla oli melanooma.

– Kun lääkäri kertoi, että se on melanooma ja vielä aggressiivinen sellainen, vain istuin siinä järkyttyneenä. Itkin ja kysyin, johtaako se kuolemaan, Paris sanoo.

– Olin niin huolissani, niin kauhuissani, kun sain tulokset, että tuntui siltä, että elän jonkun muun elämää. En toivoisi tätä pahimmalle vihollisellenikaan.

Parisin melanooma poistettiin leikkaamalla. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Jos se olisi ollut paikallaan vuosia, se olisi voinut levitä"

Syöpä ja muita kudoksia, kuten imusolmukkeita, poistettiin leikkauksessa. Paris oli kuitenkin onnekas, kun melanooma havaittiin aikaisessa vaiheessa.

– Luomi oli kehossani varmaankin puolisen vuotta, ja jouduin kokemaan kaiken tämän, ja se oli onnekasta. Jos se olisi ollut paikallaan vuosia, se olisi voinut levitä keuhkoihin, vereeni, en tiedä, Paris sanoo.

Syyskuussa Paris sai tietää, että syöpä oli saatu pois. Tieto tuntui lottovoitolta.

– Ei sellaiselle voi panna hintaa.

"En voinut uskoa, että solarium voisi tehdä tämän"

Jatkossa Paris joutuu käymään kontrollitarkastuksissa säännöllisesti. Solariumiin hän ei aio enää mennä.

– En voinut uskoa, että solarium voisi tehdä tämän. En mene sellaiseen enää koskaan, ei se ole tämän arvoista, Paris sanoo.

– Sanoisin kaikille solariumia harkitseville, että sijoita upeaan tekorusketukseen, mahtavia vaihtoehtoja on olemassa. Itse aion jatkossa käyttää vain feikkirusketuksia.

Lue myös:

    Uusimmat