Tällaisia ovat ihosyövän oireet – ei aina sijaitse auringolle altistuneessa ihossa

Tällaisia ovat ihosyövän oireet 2:14
Tällaisia ovat ihosyövän oireet

Iholla voi olla useita erilaisia syöpiä, joista melanooma on Suomessa hyvin yleinen. Näin ihosyöpä oireilee!

Kesä, lomamatkat etelään – aurinko kaikissa muodoissaan houkuttaa suomalaisia. Liikaa auringossa ei kuitenkaan saisi oleilla, sillä auringossa palamisella on yhteys ihosyövän syntyyn.

Iholla voi olla useita erilaisia syöpiä, joista melanooma on Suomessa hyvin yleinen. Ihosyöville yhteistä on useimmiten ihomuutos.

– Sataprosenttinen varmuus syövästä saadaan, kun luomi poistetaan näytteeksi patologille, tai jos sitä ei voida poistaa, voidaan ottaa koepala, osaston ylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta kuvailee.

Yllä olevalla videolla Petteri Hervonen listaa ihosyöpien oireita.

Ei välttämättä luomi

Syöpä ei välttämättä ole luomi, eikä se ei välttämättä sijaitse auringolle altistuneessa ihossa. Ihosyöpä voi iskeä myös vaikkapa jalkapohjaan.

– Kyllä ihosyöpä keväisin puhuttaa, kun alamme nauttia auringosta. Ihomelanooman yleistymisen ja ihon auringossa palamisen välillä on yhteys, Hervonen kuvailee.

Ihosyövän suhteen ei tarvitse olla hysteerinen, mutta huolellisuutta auringonpalvonnan suhteen kannattaa harrastaa. Hervonen muistuttaa, että ihmisellä ei ole mitään syytä polttaa ihoaan auringossa.

Suomessakin kesän iltapäivän kuumina tunteita on haitallista oleilla kauan auringossa.

– Rusketus voi olla muotiasiakin, että näyttää päivettyneenä hyvävointiselta. Mutta se on eri asia kuin ihon polttaminen. Ei ihoa kannata tieten tahtoen vaurioittaa.

Suojaa lapsi palamiselta!

Erityisesti lapsia pitää suojata kesäauringolta. Palaessa iholle tulee mikrovaurioita, joita kertyy elämän aikana lisää ja lisää.

– On erityisen haitallista, jos lapsena polttaa toistuvasti ihonsa. Siinä on kumulatiivinen, koko elinajan riski. Iholla on muisti ja elämä näkyy muutenkin iholla. Pikkuhiljaa tulee kulumaa, ryppyjä ja kaikkea iän mukana. Kyllä iho muistaa, Hervonen kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat