Tutkimus vahvistaa solariumin hengenvaaralliset haitat – jopa kaksi kertaa suurempi riski

Solariumissa itseään ruskettavat suurentavat samalla riskiään sairastua pahanlaatuiseen ihon okasolusyöpään, norjalaistutkimus vahvistaa. Yhteys havaittiin suuressa, lähes 160 000 naista kattavassa tutkimuksessa.

Tulosten perusteella eniten solariumia käyttäneiden sairastumisriski oli lähes kaksi kertaa suurempi kuin vähiten tai ei lainkaan käyttäneiden. Riski myös suureni mitä enemmän solariumissa oli ollut.

Yhteydet havaittiin riippumatta siitä, oliko solariumia käyttänyt yli vai alle kymmenen vuoden ajan. Myöskään ikä tai käytön aloittamisikä eivät vaikuttaneet tuloksiin. Kaikkiaan 600 naista sairastui okasolusyöpään seurannan aikana.

Aiemmin luultua suurempi syöpäriski?

Solarium on aiemminkin yhdistetty okasolusyöpään sekä melanooma-ihosyöpään, mutta norjalaisten tulokset ovat vakuuttava lisänäyttö. Solariumiin liittyvä syöpäriski voi olla suurempikin, sillä tutkimukseen osallistuneet naiset olivat keskimäärin 66-vuotiaita diagnoosin saadessaan. Norjassa ihosyöpä todetaan useimmiten vasta 80-vuotiaalla.

Okasolusyöpä syntyy orvaskeden soluista pitkäaikaisen auringonsäteilyn vaikutuksesta. Solariumin syöpävaikutus selittyy sekin UV- eli ultraviolettisäteilyllä. Okasolusyöpä on pahanlaatuinen ihokasvain, ja se voi lähettää etäpesäkkeitä läheisiin imusolmukkeisiin. Suomessa todetaan vuosittain noin 1 700 okasolusyöpää.


Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa

Lue myös:

    Uusimmat