Suomalaiset tunnistavat syöpäriskit hyvin, mutta vain puolet kyselyvastaajista tunnisti punaisen lihan syöpäriskiksi.
Syöpäjärjestöjen kyselytutkimukseen vastanneista suomalaisista 95 prosenttia uskoo elintavoilla olevan merkittävää vaikutusta syöpäriskiin.
Vastaajat tunnistivat hyvin erilaiset syöpäriskit, kuten tupakoinnin, alkoholin, epäterveellisen ruokavalion ja ylipainon. Vastaajat tiesivät myös hyvin, että liikunta, terveellinen ruokavalio ja terveelliset elämäntavat puolestaan vähentävät syöpäriskiä.
– Tietoisuus monen syöpäriskin osalta oli korkeammalla tasolla kuin osasimme olettaa, Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen päällikkö Heidi Löflund-Kuusela toteaa tiedotteessa.
Lue myös: Maailmanlaajuinen katsaus paljastaa, kuinka paljon syöpiä ylipaino aiheuttaa
Tuhannesta 18–70-vuotiaasta vastaajasta 71 prosenttia tiesi, että ylipaino lisää riskiä sairastua syöpään. Näin hyvä tietoisuus yllätti Syöpäjärjestöt, sillä vielä viime vuonna yhteispohjoismaisessa kansalaiskyselyssä vain alle kolmasosa vastaajisti tunnisti ylipainon syövän riskitekijäksi.
