Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Huomasitko? Ruokakauppojen lihatuotteissa varoitustarroja – tästä on kyse

Greenpeace haluaa suitsia lihan ylikulutusta. Kuvituskuva.
Greenpeace haluaa suitsia lihan ylikulutusta. Kuvituskuva.MTV
Julkaistu 13.02.2025 10:12

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Greenpeacen aktivistit liimasivat varoitustarroja kauppojen lihatuotteisiin.

Näitkö kaupan lihatuotteissa varoitustarroja? Ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit kävivät keskiviikkona 12.2. liimaamassa ruokakauppojen hyllyjen lihatuotteisiin varoituksia eri puolella Suomea, Greenpeace kertoo tiedotteessaan.

Lihatuotteiden pakkauksiin liimatut varoitustarrat muistuttavat tupakkatuotteista tuttuja varoituksia. 

Tarroissa kerrotaan lihankulutuksen ilmasto- ja ympäristöhaitoista sekä terveysriskeistä varoittaen esimerkiksi lihan syöpäriskistä. 

Tarroja on liimattu ainakin Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä Keskon, S-ryhmän ja Lidlin myymälöissä. 

– Lihateollisuus on kestämätöntä ilmaston, luontokadon ja ihmisten hyvinvoinnin kannalta, siksi esimerkiksi leikkeleille tulisi säätää haittavero ja lihatuotteisiin lisätä varoitustarrat tupakkatuotteiden tapaan. Nämä olisivat hyviä keinoja vähentää lihan ylikulutusta, millä olisi ruoan tuottamien päästöjen vähentämisen lisäksi positiivinen vaikutus kansanterveyteen, perustelee Greenpeacen ilmastoasiantuntija tempausta tiedotteessa.

Oona Poranen

Greenpeace Suomen maajohtaja Touko Sipiläinen jakoi kuvan varoitustarrasta. Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Marraskuussa julkaistuissa ravitsemussuosituksissa naudan, sian ja lampaan lihaa suositeltiin syötävän viikossa enintään 350 grammaa kypsennettynä lihana. Aiemmin kypsiä lihavalmisteita ja punaista lihaa ei suositeltu enempää kuin 500 grammaa viikossa.

Uusissa suosituksissa huomautettiin kuitenkin, että ympäristösyistä lihan kulutuksen olisi perusteltua olla väestötasolla huomattavasti alle terveyssyistä suositellun 350 gramman. Pitkän aikavälin tavoitteena suositellaan, että sekä siipikarjan että punaisen lihan kulutuksen pitäisi jäädä alle 350 grammaan viikossa.

Lue myös: 

Miten kävi leikkeleiden suosion? Kaupat vastaavat

Kinkku-, nauta- ja kalkkunaleikkeleiden ero – pitäisikö kaikki jättää syömättä?

Katso myös: Voiko lihaa syödä ilman terveyshaittoja?

10:48Voiko lihaa syödä ilman terveyshaittoja?Vieraana Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm ja Sydänliiton pääsihteeri Marjaana Lahti-Koski.

Lähde: Greenpeace

Lisää aiheesta:

Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"Jopa neljäsosa ruokakauppalaskusta menee "sattumiin" – kannattaisi vähentää, sanoo professoriProfessori tyrmää mielikuvan suomalaisten lihansyönnistä: "Osoittaa ihmisten historian tuntemattomuutta"Miten kävi leikkeleiden suosion? Kaupat vastaavatKinkku-, nauta- ja kalkkunaleikkeleiden ero – pitäisikö kaikki jättää syömättä?Punaista lihaa ja siipikarjaa vain rajoitetusti – pohjoismaiset ravitsemussuositukset julki: "Perunan käyttöä suositellaan"
LihaGreenpeaceRuokakauppaRavitsemusMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos