Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Paksusuolen syöpää esiintyy yhä nuoremmilla – kiinnitä huomiota tähän asiaan ruokavaliossasi

Suolistosyövät lisääntyvät yhä nuoremmilla.
Suolistosyövät lisääntyvät yhä nuoremmilla.Shutterstock
Julkaistu 05.09.2024 10:31

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Paksusuolen syöpä lisääntyy Suomessa yhä nuoremmilla. Länsimainen ruokavalio ja muut länsimaiset elintavat kasvattavat syöpäriskiä. Erityisesti punainen liha nostaa syöpäriskiä.

Paksusuolen syöpä on yksi yleisimmistä syövistä länsimaissa. Yleisimmin paksusuolen syöpää esiintyy vanhemmassa ikäluokassa, mutta keväällä julkaistun selvityksen mukaan syövän ilmaantuvuus on kasvanut alle 50-vuotiailla suomalaisilla. 

– Riskiä sairastua syöpään lisäävät länsimaiset elintavat eli vähäinen liikunta, ylipaino, tupakointi, runsas alkoholinkulutus ja paljon punaista lihaa sekä lihavalmisteita sisältävä ruokavalio, muistuttaa laillistettu ravitsemusterapeutti Katja Nissinen Terveystalosta tiedotteessa.

Suolistosyöpä ei puhkea hetkessä, vaan sen kehittymiseen voi mennä jopa vuosikymmeniä. 

– Keski-ikäisillä näemme nyt lisääntynyttä paksusuolen syöpää, sillä tätä ikäryhmää on koskettanut jo nuoresta elintapojemme muutokset. Tulemme näkemään tulevaisuudessa entistä enemmän suolistosyöpiä ja yhä aikaisemmin, jos emme muuta elintapojamme. 

Tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa paksusuolen syöpä on lisääntynyt jo teini-ikäisten parissa.

Lue myös: Useimmilla suolistosyöpään sairastuneilla on yksi näistä kolmesta oireesta

Miksi punainen liha lisää syöpäriskiä?

Punainen liha sisältää paljon tyydyttynyttä rasvaa, lihan proteiinia ja hemirautaa. 

– Kaikki näistä ravintoaineista eivät imeydy ohutsuolessa, vaan päätyvät paksusuoleen, jossa ne voivat muodostaa haitallisia yhdisteitä. Nämä yhdisteet on liitetty suolistoperäisiin syöpiin ja punaisella lihalla on tässä vahvin mekanismi, kuvailee Nissinen.

Punaisella lihalla tarkoitetaan esimerkiksi naudan, sian tai lampaan lihaa.

Myös liha- ja kalavalmisteissa, kuten pekonissa, leikkeleissä, makkaroissa tai vahvasti suolatuissa tai savustetuissa lihoissa ja kaloissa, piilee riski.

− Lihan ja kalan valmistuksessa muodostuu sellaisia yhdistelmiä, jotka aiheuttavat geenimutaatioita ja karsinogeenejä, Nissinen kertoo tiedotteessa.

Lue myös: Tutkimus selvitti: Näin lihavuus vaikuttaa paksu- ja peräsuolisyöpän riskiin

Määrällä on merkitystä

Terveysriskit kasvavat sitä suuremmiksi, mitä enemmän ruokavaliossa on punaista lihaa ja lihavalmisteita.

− On tutkittu, että riski suolistosyöpiin kasvaa 17 prosenttia aina vuorokaudessa kulutettua 100 grammaa punaista lihaa kohden ja 18 prosenttia jo 50 grammaa lihavalmisteita kohden verratessa eniten kuluttavia vähiten kuluttaviin. Eli jos syö esimerkiksi neljäsosan leikkelepaketista päivässä, saa jo tuon 50 grammaa lihavalmisteita, Nissinen sanoo.

Vuoden 2023 päivitetyissä Pohjoismaiden ravitsemussuosituksissa kypsän punaisen lihan määrä on rajoitettu 350 grammaan viikossa. Nissinen huomauttaa, että lihavalmisteita tulisi suositusten mukaan syödä niin vähän kuin mahdollista.

– Suomalaisia ravitsemussuosituksia ollaan parhaillaan päivittämässä Pohjoismaiden suositusten pohjalta.

Punainen liha ei lisää vain syöpäriskiä. Esimerkiksi hiljattain julkaistu tutkimus havaitsi merkittävän yhteyden lihansyönnin ja diabetesriskin välillä.  Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että runsas prosessoitujen lihatuotteiden syönti voi lisätä myös dementiariskiä.

Lihapainotteinen ja paljon punaista lihaa sisältävä ruokavalio voi myös suurentaa riskiä menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin.

Lue myös: Tällaisten "vessavaivojen" syy täytyy aina selvittää nopealla aikataululla

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet. Juttu jatkuu videon alla.

1:44Tällaisia ovat suolistosyövän oireetTunnistatko suolistosyövän oireet?

Muista kuidun merkitys ruokavaliossa

Monien terveysriskien, myös suolistosyövän, ehkäisyssä ravintokuitu näyttelee merkittävää osaa. Kuitua pitäisi syödä vähintään 25–35 grammaa päivässä, mutta monelta tavoite jää toteutumatta. 

– Kuitu lisää suolistomme hyvänlaatuista bakteeristoa ja imee itseensä haitallisia yhdisteitä, vähentää karsinogeenien määrää sekä nopeuttaa ruoan läpikulkuaikaa. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi paksusuoleen päätynyt punainen liha ei ehdi muodostaa yhtä runsaasti haitallisia yhdisteitä. Kolesterolikin tutkitusti laskee kuidun ansiosta, Nissinen kertoo. 

Kuitua kannattaa hakea ruokavalioon monista eri lähteistä. Kuitua saa ainakin kasviksista, marjoista, pähkinöistä, palkokasveista, kasviproteiinista sekä täysjyväviljatuotteista. Esimerkiksi täysjyväleipä on hyvä kuidun lähde, ja tiesitkö, että hapankorppu on oikea kuitupommi?

− Kokonaisuus ratkaisee tässäkin asiassa eli paras olisi, kun söisi monipuolisesti kasviksia ja marjoja sekä kohtuudella lihaa, Nissinen suosittelee.

Lue myös: Vain harva syö riittävästi kuituja: Tältä päivän saantisuositus näyttää aterioina – yllätyitkö määrästä?

Hyötyä sekä suolistolle että aivoille: Näitä ruokia ostaa ravitsemusasiantuntija

Kolme mokaa, jotka ihmiset tekevät yrittäessään parantaa suolistonsa terveyttä

"Kakkatikku" kannattaa ottaa tosissaan – "Jos näin ei tehdä, osa syövistä pääsee leviämään"

Katso myös: Hannu sairastaa parantumatonta suolistosyöpää

2:51Parantumatonta suolistosyöpää sairastava Hannu Palmu: "Roskaruoka maistui, mutta ei maistu enää"Parantumatonta suolistosyöpää sairastava Hannu Palmu kertoo, että enää ei roskaruoka maistu. Haastattelu keväältä 2024.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähde: Terveystalo

Lisää aiheesta:

Yksi juoma on erityisen "kova myrkky" syöpäriskin kannalta: "Enemmän asetaldehydiä kuin missään muussa alkoholijuomassa"Suolistosyöpien määrät kasvussa etenkin alle 50-vuotiailla suomalaisilla – näin voit laskea riskiäAlkoholi lisää syöpäriskiä: Yksi juoma on erityisen "kova myrkky"Alkoholi lisää syöpäriskiä, ja yksi juoma on erityisen "kova myrkky" – tässä syySuuri osa suomalaisista ylittää riskirajan: Yllättävän pieni määrä ruokavaliossa voi sairastuttaa vakavaan syöpään – tällaisia ovat oireet Suomalaisten vinksahtanut lautasmalli syypää moniin sairauksiin – neljä tapaa pitää verisuonet kunnossa
SyöpäRavintoSuolistosairaudetSairaudet ja tauditUutisohjelmien aiheetTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä
  • 2.11.06:46
    Asian ytimessä.doc

    Savuttomilla yhä enemmän Suomen tappavinta syöpää – keuhkosyöpä havaitaan usein liian myöhään

  • 1.11.06:45
    Asian ytimessä.doc

    Marika Kojo ajoi kolarin ja sai syöpädiagnoosin samana päivänä: "Elän kuoleman rajapinnoilla"

  • 31.10.20:15
    Raskaus

    30-vuotiaan naisen oireet viittasivat raskauteen – taustalla olikin vakava sairaus

  • 28.10.18:50
    Sairaudet ja taudit

    Rinnat pitää tutkia joka kuukausi – näin teet sen oikein kotona

  • 26.10.08:30
    Kuolema

    Elli, 42, on sairastanut keuhkosyöpää jo 13 vuotta: "Elän puolen vuoden sykleissä"