Paksusuolen syöpää esiintyy yhä nuoremmilla – kiinnitä huomiota tähän asiaan ruokavaliossasi

Paksusuolen syöpä lisääntyy Suomessa yhä nuoremmilla. Länsimainen ruokavalio ja muut länsimaiset elintavat kasvattavat syöpäriskiä. Erityisesti punainen liha nostaa syöpäriskiä.

Paksusuolen syöpä on yksi yleisimmistä syövistä länsimaissa. Yleisimmin paksusuolen syöpää esiintyy vanhemmassa ikäluokassa, mutta keväällä julkaistun selvityksen mukaan syövän ilmaantuvuus on kasvanut alle 50-vuotiailla suomalaisilla. 

– Riskiä sairastua syöpään lisäävät länsimaiset elintavat eli vähäinen liikunta, ylipaino, tupakointi, runsas alkoholinkulutus ja paljon punaista lihaa sekä lihavalmisteita sisältävä ruokavalio, muistuttaa laillistettu ravitsemusterapeutti Katja Nissinen Terveystalosta tiedotteessa.

Suolistosyöpä ei puhkea hetkessä, vaan sen kehittymiseen voi mennä jopa vuosikymmeniä. 

– Keski-ikäisillä näemme nyt lisääntynyttä paksusuolen syöpää, sillä tätä ikäryhmää on koskettanut jo nuoresta elintapojemme muutokset. Tulemme näkemään tulevaisuudessa entistä enemmän suolistosyöpiä ja yhä aikaisemmin, jos emme muuta elintapojamme. 

Tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa paksusuolen syöpä on lisääntynyt jo teini-ikäisten parissa.

Miksi punainen liha lisää syöpäriskiä?

Punainen liha sisältää paljon tyydyttynyttä rasvaa, lihan proteiinia ja hemirautaa. 

– Kaikki näistä ravintoaineista eivät imeydy ohutsuolessa, vaan päätyvät paksusuoleen, jossa ne voivat muodostaa haitallisia yhdisteitä. Nämä yhdisteet on liitetty suolistoperäisiin syöpiin ja punaisella lihalla on tässä vahvin mekanismi, kuvailee Nissinen.

Punaisella lihalla tarkoitetaan esimerkiksi naudan, sian tai lampaan lihaa.

Myös liha- ja kalavalmisteissa, kuten pekonissa, leikkeleissä, makkaroissa tai vahvasti suolatuissa tai savustetuissa lihoissa ja kaloissa, piilee riski.

− Lihan ja kalan valmistuksessa muodostuu sellaisia yhdistelmiä, jotka aiheuttavat geenimutaatioita ja karsinogeenejä, Nissinen kertoo tiedotteessa.

Määrällä on merkitystä

Terveysriskit kasvavat sitä suuremmiksi, mitä enemmän ruokavaliossa on punaista lihaa ja lihavalmisteita.

− On tutkittu, että riski suolistosyöpiin kasvaa 17 prosenttia aina vuorokaudessa kulutettua 100 grammaa punaista lihaa kohden ja 18 prosenttia jo 50 grammaa lihavalmisteita kohden verratessa eniten kuluttavia vähiten kuluttaviin. Eli jos syö esimerkiksi neljäsosan leikkelepaketista päivässä, saa jo tuon 50 grammaa lihavalmisteita, Nissinen sanoo.

Vuoden 2023 päivitetyissä Pohjoismaiden ravitsemussuosituksissa kypsän punaisen lihan määrä on rajoitettu 350 grammaan viikossa. Nissinen huomauttaa, että lihavalmisteita tulisi suositusten mukaan syödä niin vähän kuin mahdollista.

– Suomalaisia ravitsemussuosituksia ollaan parhaillaan päivittämässä Pohjoismaiden suositusten pohjalta.

Lihapainotteinen ja paljon punaista lihaa sisältävä ruokavalio voi myös suurentaa riskiä menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin.

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet. Juttu jatkuu videon alla.

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
Tunnistatko suolistosyövän oireet?

Muista kuidun merkitys ruokavaliossa

Monien terveysriskien, myös suolistosyövän, ehkäisyssä ravintokuitu näyttelee merkittävää osaa. Kuitua pitäisi syödä vähintään 25–35 grammaa päivässä, mutta monelta tavoite jää toteutumatta. 

– Kuitu lisää suolistomme hyvänlaatuista bakteeristoa ja imee itseensä haitallisia yhdisteitä, vähentää karsinogeenien määrää sekä nopeuttaa ruoan läpikulkuaikaa. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi paksusuoleen päätynyt punainen liha ei ehdi muodostaa yhtä runsaasti haitallisia yhdisteitä. Kolesterolikin tutkitusti laskee kuidun ansiosta, Nissinen kertoo. 

Kuitua kannattaa hakea ruokavalioon monista eri lähteistä. Kuitua saa ainakin kasviksista, marjoista, pähkinöistä, palkokasveista, kasviproteiinista sekä täysjyväviljatuotteista. Esimerkiksi täysjyväleipä on hyvä kuidun lähde, ja tiesitkö, että hapankorppu on oikea kuitupommi?

− Kokonaisuus ratkaisee tässäkin asiassa eli paras olisi, kun söisi monipuolisesti kasviksia ja marjoja sekä kohtuudella lihaa, Nissinen suosittelee.

Katso myös: Hannu sairastaa parantumatonta suolistosyöpää

Lähde: Terveystalo

Lue myös:

    Uusimmat