Maailmanlaajuinen katsaus paljastaa, kuinka paljon syöpiä lihavuus aiheuttaa – Suomen tulokset puhuvat karua kieltä

Syöpä ja ravinto 5:18
Videolla asiantuntijat kertovat, mikä on syövän ja ravinnon yhteys.

Harvardin yliopiston ja Imperial College London -korkeakoulun tuore tutkimus alleviivaa elintapojen merkitystä syöpäriskin kasvattajana.

Vuosina 1975–2016 miesten painoindeksi on noussut maailmanlaajuisesti lähes 21 prosenttia ja naisten 24 prosenttia, tutkijat kirjoittavat. Painon lisääntymisen ja maailmanlaajuisen väestönkasvun summa tarkoittaa, että samaisena aikana ylipainoisten ihmisten määrä on kasvanut 100 miljoonasta 671 miljoonaan. Tämä näkyy syöpiin sairastumisessa.

Maailmanlaajuinen tutkimus osoittaa, että vuonna 2012 liikalihavuudella oli merkitystä yhteensä noin neljässä prosentissa kaikkia syöpätapauksia. Lukumäärällisesti tämä tarkoittaa 544 300 syöpää.

Sukupuoli näytti vaikuttavan lihavuuden ja syövän yhteyteen siten, että naisilla liikakilot johtivat miehiä useammin syöpään. Naisten kohdalla ylipaino oli yhteydessä yhteensä 368 500 syöpätapaukseen, miesten kohdalla 175 800 tapaukseen.

Ylipainoon liittyvät syöpätapaukset ovat yleisempiä vauraissa länsimaissa kuin köyhissä kehittyvissä maissa. Tutkijat uskovat olevan todennäköistä, että ylipainon vastuu syöpätapauksista kasvaa tulevaisuudessa.

Tutkimus ilmestyi CA: A Cancer Journal for Clinicians -julkaisussa.

Suomessa lihavuus on vakava ongelma

Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomessa lihavuus on vuosittain vastuussa 5,4–6,5 prosentista syöpätapauksia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan suomalaisista miehistä lihavia on 26,1 prosenttia ja naisista 27,5 prosenttia.

Lapsilla ylipainon yleisyys on tavallisempaa pojilla: 2–6-vuotiaista suomalaispojista noin 5 prosenttia on lihavia, kun tytöistä tämän ikäisenä lihavia on reilu 2 prosenttia.

Lihavuuden yleisyys kasvaa sitä mukaa, kun lapsi kasvaa. 13–16-vuotiaista pojista lihavia on jo 9 prosenttia ja tytöistä 4 prosenttia.

Lihavuuden ja syövän yhteys edelleen epäselvä

Lihavuuden terveysriskit ovat melko selvät: liiallinen paino näyttää lisäävän syöpien lisäksi esimerkiksi sydänsairauksien ja diabeteksen riskiä. Viime vuonna julkaistussa selvityksessä laskettiin, että lihavuus ja diabetes aiheuttivat vuonna 2012 yhteensä lähes 800 000 syöpää.

Daily Mail -sivusto huomauttaa artikkelissaan, että tutkijat eivät kuitenkaan ole varmoja, mikä on linkki lihavuuden ja syövän välillä. On mahdollista, että ylipainoisten ihmisten korkeammat insuliinitasot lisäävät syöpäriskiä, tai että ylipainoon liittyvä matala-asteinen tulehdus on karsinogeeninen eli syöpää aiheuttava.

Aiemmin tänä vuonna ilmestynyt tutkimus viittaa lisäksi siihen, että rasva saattaa tukkia kehossa syöpää tuhoavia soluja.

Naisten kohdalla ylipaino tai lihavuus saattaa kasvattaa syöpäriskiä siksikin, että rasvakudoksesta erittyvä estrogeeni voi edesauttaa rinta- ja kohtusyöpien kehittymistä.

Lue myös:

    Uusimmat