Kulttuuriala pitää itseään pelinappulana ja näkee leikkausuhan taustalla suuren ongelman: "Kaikki jää puheen tasolle"

1:33
Video: Näin kulttuurialan toimijat reagoivat Sanna Marinin kohun keskellä olevaan kulttuurialan kutsutilaisuuteen.

Kulttuurialan leikkaukset on ollut yksi viikon pääpuheenaiheista. Ensiksi tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) ilmoitti 18 miljoonan euron leikkauksista alalle.

Leikkausten syynä ovat veikkausvoittovarojen pienentyminen.

Tänään pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmoitti, että SDP:llä on tahtoa perua leikkaukset. Se ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti sitä, että leikkaukset eivät toteutuisi.

– Se tarkoittaisi sitä, että meiltä murenisi kulttuurin diversiteetti, joka meillä on olemassa. Se mahdollistaa kaikki uudet nousut ja innovaatiot kulttuurissa. Lisäksi yleisöt saisivat vähemmän kulttuuria, 285 000 lasta jäisi myös kulttuuripalvelujen ulkopuolelle, Music Finlandin toiminnanjohtaja Kaisa Rönkkö listaa leikkauksien vaikutuksia.

– Se tarkoittaisi myös sitä, että kirjastot eivät voisi tilata selkokielisiä kirjoja, runoutta tai kulttuurilehtiä, hän jatkaa.

Rönkön mukaan leikkaukset vaikuttavat myös koko kansan mielialaan, sillä ympärillä oleva, huomaamatonkin, kulttuuri vähenee.

"Olimme ensimmäisenä kiinni, viimeisenä auki"

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös mtv-palvelussa ja MTV Uutiset Livessä

Kaikkiaan kulttuurialalla koetaan, että alaa on kohdeltu kaltoin korona-aikana verrattuna muihin aloihin.

Uutisaamussa vierailleet alan toimijat vaativatkin päättäjiltä tasa-arvoista kohtelua alasta riippumatta.

– Koko koronakriisin ajan, kulttuuri on ollut poliitikkojen pelinappula. Olimme ensimmäisenä kiinni, viimeisenä auki. Missään vaiheessa ei ole reagoitu itse ongelmaan, vaan paineeseen. On annettu rahaa, mutta poliittinen sitoutuminen ei ole valunut virkamiehistöön saakka, että olisimme pystyneet allokoimaan rahaa tarkoituksenmukaisella tavalla, Rönkkö sanoo.  

Rönkkö myös kertoo jutelleensa useiden ministerien kanssa, ollut valiokuntakuulemisissa ja antanut asiantuntijalausuntoja. Näin on hänen mukaansa tehnyt myös useat muut toimijat.

– Kaikki jää puheen tasolle, hän toteaa tylysti.

Asiasta on äänekkäästi puhunut kitaristi Mikko Kosonen, joka toteaa, että hänen oma tilanteensa on ollut hyvä verrattuna niihin, jotka ovat menettäneet paljon.

Kosonen on samalla linjalla ja tietää alan hädän.

– Tuolla on yhä mieletön joukko kulttuurialan ammattilaisia, joilla menee tosi huonosti, Kosonen toteaa.

– Yksi puoli on se, että kulttuurialan ammattilaisilla menee huonosti, mutta itse kulttuurilla menee myös huonosti. Se heijastuu ehdottomasti koko kansaan.

Katso alta koko keskustelu Uutisaamusta.

9:46

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja