Eeva Lehtimäen kommentti: Kulttuurileikkauksista uusi kahnaus – hallitus ei kestä omia päätöksiään ja se hämmästyttää kerrasta toiseen

4:31
Kesärannan illanistujaisia seuranneet kulttuurialan leikkausuutiset aiheuttavat mielipahaa alan sisällä – MTV Uutiset Liven haastattelussa Music Finlandin toiminnanjohtaja Kaisa Rönkkö

Politiikassa ajoitus on kaikki kaikessa. Tällä viikolla pääministeri Sanna Marinilla (sd.) ei mennyt homma putkeen, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki. 

Pääministerin Instagram-tililtä jaettu tunnelmointi musiikkialan vaikuttajien kanssa alkoi näyttää irvokkaalta imagon nostatukselta ja pääministerin vaalitilaisuudelta, kun tiistaina opetus- ja kulttuuriministeriö iski pöytään kovan leikkauslistan.

Kyse oli Veikkauksen tuottojen vähentymisen korvaamisesta edunsaajille. Opetus- ja kulttuuriministeriön osuus leikkauksista on 43 miljoonaa. Kulttuurin rahoitusta on tarkoitus vähentää 18,4 miljoonalla eurolla ensi vuonna. Se on 11 prosentin pudotus tähän vuoteen verrattuna.

Heti kärkeen on syytä muistuttaa, että myös kulttuuri- ja tiedeministeri Antti Kurvinen (kesk.) oli kutsuttu popparitapaamiseen Kesärantaan sunnuntaina.

Jälkipyykki on ollut raivoisaa, koska kulttuurialan luottamus hallitukseen on ollut pakkasella korona-aikana jo ennen leikkauslistaa. Että tämäkin vielä.

En nyt jää märehtimään, ketä Kesärantaan oli kutsuttu tai kuka pääsi saunaan asti. Sinänsä on kannatettavaa, että pääministeri tapaa ihmisiä ja kuulee musiikkialan huolta. Vuoropuhelu on aina hyväksi.

On myös täysin ymmärrettävää, että paikalla olleille 18,4 miljoonan euron leikkauslista tuli puskista ja yllätyksenä.

Sovi, leikkaa, kauhistele, peru -rumba alkoi jälleen

Se taas jaksaa kerta toisensa jälkeen hämmästyttää, miten nykyinen hallitus käsittelee hankalia asioita, kun ne nousevat julkisuuteen.

Kenelläkään politiikkaa seuranneelle, ja nyt puhun kansanedustajista ja ministereistä, ei ole voinut tulla yllätyksenä, että Veikkauksen tuotot ovat romahtaneet viime vuosina. Massia ei ole siis jaettavaksi samaan tahtiin kulttuurille, tieteelle, urheilulle ja järjestöille kuin ennen.

Leikkauksia on ollut siis tulossa, mutta kuumaa perunaa on siirrelty aina vain eteenpäin.

Hallitus on päättänyt, että vuosina 2020 – 2021 Veikkauksen tuottojen pudotus korvataan täysimääräisesti alan toimijoille.

Hallitus puolestaan sopi jo puoliväliriihessä, että ensi vuonna tuottojen menetykset korvataan vain osittain. Osuudet on kirjattu kehysriihen pöytäkirjaan ja ministeriö on niistä myös tiedottanut. Kehysriihen linjaukset on myös siunattu eduskunnassa.

Kokonaisuudessaan valtio korvaa Veikkaus-rahojen menetyksiä ensi vuonna 330 miljoonalla ja enää vain 305 miljoonalla vuonna 2023.

Vuonna 2024 romahdus voi olla vieläkin suurempi, ellei kansa hullaannu pelaamaan eli Veikkaukset tulot nouse merkittävästi. Ongelma ei ole siis poistumassa.

Tiedotussotaa demarien ja keskustan välillä 

Veikkauksen tuottojen romahdus sekä tulossa olevat leikkaukset ovat olleet myös keskeisten järjestöjen tiedossa. Ministeri Kurvinen kertoi ratkaisuista alan ihmisille tiistaina etukäteen.

Uutta listalla oli se, miten leikkaukset oli jyvitetty.  Tämä havahdutti varsinkin pienemmät kulttuurivaikuttajat, joille leikkaus voi tarkoittaa koko toiminnan vaarantumista.

Kovaa kyytiä on luvassa myös tieteelle ja urheilulle.

Eilen julkisuudessa käynnistyi esimerkiksi poliisien määrärahaväännöstä tuttu kuvio. Sitä voisi kutsua myös demarien ja keskustan tiedotussodaksi. 

Hallitusryhmien edustajat ovat käyneet jo pari viikkoa sitten läpi OKM:n esityksen, miten leikkaukset kohdennetaan. Vihreiltä tai SDP:ltä ei tullut muutosehdotuksia, MTV Uutisille kerrotaan.

Hallituslähteen mukaan kartalla hallituksessa on ollut vasemmistoliitto ja opetusministeri Li Andersson. Puolue on myös pitänyt meteliä kulttuurin tulevista leikkauksista.

MTV Uutisten tietojen mukaan pääministerille ja hänen esikunnalleen tuli yllätyksenä, että ministeri Kurvinen tuli leikkauslistojensa kanssa julkisuuteen jo tiistaina. Marinin ajatuksena oli, että viisikko olisi ennen julkistusta käynyt vielä kertaalleen rahatilanteen läpi.

Pääministeri Marin kertoi MTV Uutisten haastattelussa, että viisikko pyrkii turvaamaan järjestökentän rahoituksen ja tämä koskee myös kulttuuria.

Myös demarien taloustulkki Matias Mäkynen vakuutti, että tiedotetut uhkakuvat voidaan välttää.

– Oli ehkä vähän ennenaikaista tiedottaa asiasta, kun prosessi on kesken, Mäkynen läksytti Kurvista Demokraatin haastattelussa.

Opetusministeri Li Andersson sanoi asian Twitterissä suoremmin. Vasemmistoliitto on esittänyt, että kulttuurin 18,4 miljoonan leikkaukset perutaan ja rahat otetaan lisätalousarviosta.

Kaava on siis sama kuin poliisien kanssa. Jossain on aina rahapossu, josta voi rouhaista, useimmiten velkarahalla. Ensin rahaa löytyi oikeasta hihasta, nyt ravistellaan vasenta. Ensin sovitaan leikkauksista, mutta kun asia kuumenee, käynnistyy peruutusvaihde.

Kurvisen ulostulo oli inhorealistinen. Leikkaukset voivat tarkoittaa myös työpaikkojen vähentymistä.

Jyvitykset haluttiin kertoa mahdollisimman pian, jotta eri tahot pystyvät suunnittelemaan ensi vuoden budjetteja eli miten paljon sopeutusta on tulossa.

Nyt rahat tulevat siis vielä kertaalleen viisikon pöydälle. Käveleekö puheenjohtajaviisikko siis vastuuministerin ehdotuksen yli?

Tarvitaan pysyvämpi ratkaisu

Väliaikaisen rahalaastarin sijaan hallituksen ja myös opposition on syytä löytää pysyvä ratkaisu Veikkauksen rahanjakoon. Ongelma kun on myös seuraavan hallituksen pöydällä. Sampo ei tao enää automaattisesti rahaa. 

Asiaa pohtiva porukka sekä parlamentaarinen ryhmä hakevat asiaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä.

Suomen pankin entisen pääjohtajan Erkki Liikasen johtama työryhmä esitti viime keväänä, että rahapelituotot ohjattaisiin valtion kassaan tuloiksi ja nykyiset edunsaajat siirrettäisiin budjetin kehysmenettelyn piiriin.

Tätä on kannattanut myös nykyinen tiede- ja kulttuuriministeri Kurvinen.

Suomalaisten ja erityisesti Veikkauksen kylkeen liimautuneiden poliitikkojen eli ns. Veikkaus-perheen on myös syytä käydä isompi periaatteellinen keskustelu yhtiön roolista ja yhteiskuntavastuusta.

Vasta viime aikoina on pystytty rehellisesti myöntämään, että monia hienoja, tärkeitä, yleviä ja suomalaisia koskettavia asioita on pyöritetty peliongelmaisten ja vähävaraisten rahoilla.

Siellä ne pelikoneet edelleen tököttävät kauppojen auloissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja