Koiranomistaja, huolehdithan tästä? Laiminlyönnin vaarana kivulias sairaus – "Koiran hengityksen ei kuulu haista pahalle"

Milloin viimeksi pesit koirasi hampaat? Koiranomistajille teetetyn kyselyn mukaan moni kokee koiran hampaiden harjaamisen hankalaksi.

Suurin osa ihmisistä pesee omat hampaansa kahdesti päivässä, mutta koiran hampaiden harjaus saattaa jäädä vähemmälle. Mutta miksi? Hampaiden harjaaminen päivittäin on koiran kohdalla yhtä tärkeää kuin ihmisilläkin, muistuttaa digitaalinen eläinklinikka FirstVet tiedotteessaan.

Eläinklinikan ja OneMindDogsin teettämään kyselyyn vastanneista 760 koiranomistajasta jopa yli kolmasosa koki lemmikin hampaiden harjaamisen vaikeaksi.

Tästä syystä hampaat tulee pestä

Miksi koiran hampaat sitten pitää puhdistaa? Reikiä aiheuttavaa kariesta ei usein koirilta löydy, mutta suomalaisten kansantaudiksikin kuvailtu parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudosten tulehdus ja rappeutuminen on liki kaikkien koirien ongelma.

– Koiran hengityksen ei kuulu haista pahalle, vaan pahanhajuinen hengitys on useimmiten merkki suun tulehduksesta. Pelkkä purutikkujen ja -luiden antaminen koiralle ei riitä hampaiden puhtaanapidossa, aivan kuten mekään emme jätä omia hampaitamme harjaamatta ja pureskele sen sijaan porkkanaa ja ksylitolipurkkaa, sanoo FirstVetin vastaava eläinlääkäri Maiju Tamminen tiedotteessa.

Ihmisten kohdalla parodontiitti on yhdistetty muun muassa dementiaan ja korkeaan verenpaineeseen – sekä jopa erektiohäiriöihin. Myös koirien kohdalla sairaus johtaa muihin ongelmiin.

– Parodontiitti on kivulias sairaus, joka johtaa ennen pitkää hampaiden irtoamiseen ja voi pahimmillaan altistaa koiran muun muassa sydän- ja munuaissairauksille. Krooninen suun tulehdus huonontaa lisäksi elämänlaatua merkittävästi, vaikka koira ei kipua aina näytäkään, Tamminen jatkaa.

Miten koirien hampaiden harjausta voi harjoitella?

Koska harva koira avaa pyydettäessä suunsa hampaiden harjaamista varten, pitää harjausta harjoitella jo pennun kanssa säännöllisesti. Tekemisen koiran kanssa tulisi aina perustua halutun käytöksen vahvistamiseen palkitsemalla – ei pakottamalla. Oppiminen vaikeutuu, jos stressihormonitasot kohoavat. 

– Koira ei yleensä pidä siitä, kun sen kuonoon kosketaan tai suuta avataan, ja moni omistaja lannistuu helposti, kun hampaiden harjaus ei heti onnistu. Lopputulos on kuitenkin sitä parempi, mitä aikaisemmin harjoittelu aloitetaan. Koira kuin koira on täysin mahdollista saada pysymään tyytyväisenä paikallaan omistajan harjatessa sen hampaita, kertoo Noora Keskievari digitaalisiin koiran koulutuspalveluihin erikoistuneesta OneMind Dogs -yrityksestä.

– Juju on siinä, että koiran käsittelyä harjoitellaan johdonmukaisesti päivittäin, jolloin siitä on hyötyä myös esimerkiksi eläinlääkärikäynnillä tai koiran terveydellisten ongelmien kotihoidossa. Ilman harjoittelua haavan hoito tai tabletin antaminen koiralle voi niin ikään olla haastavaa, Keskievari muistuttaa.

Koiraa tulisi käyttää säännöllisesti myös hammaslääkärin pakeilla. Lemmikkikoirat voivat elää yli 15-vuotiaiksi, ja pitkä elinikä korostaa myös suun terveyden tärkeyttä.

Lähde: FirstVet

Lue myös:

    Uusimmat