Olisitko tullut edes ajatelleeksi? Syy erektiohäiriöille voikin piillä yläpäässä: "Suosittelisin ehdottomasti hammaslääkärikäyntiä"

Onko jokaisella miehellä oikeasti joskus erektio-ongelmia? 2:33
KATSO MYÖS: Onko jokaisella miehellä oikeasti joskus erektio-ongelmia? Entä minkä kokoinen on "normaali penis"? Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen vastaa.

Harva erektiohäiriöistä kärsivä tulee ajatelleeksi, että suun terveydellä voi olla jotain tekemistä alapään ongelmien kanssa.

Monikaan erektiohäiriöstä kärsivä ei tule marssineeksi hammaslääkärin pakeille, mutta sekin vaihtoehto voisi olla hyvä ottaa huomioon.
 
– Suosittelisin ehdottomasti hammaslääkärikäyntiä erektiohäiriöiselle. Se on tärkeä osa ongelman kokonaisvaltaista hoitoa, toteaa Mehiläisen suun terveyden senior advisor ja hammaslääkäri Erkki Virta lääkäriaseman tiedotteessa.

Vaikka erektiohäiriön ja suun terveyden välinen yhteys voi kuulostaa oudolta, tutkimuksissa on havaittu, että sellainen löytyy. Erektio-ongelmiin liitetty hampaiden kiinnityskudossairaus parodontiitti on sanana vieras, mutta silti moni siitä kärsii tietämättäänkin.

Parodontiitti yhteydessä moniin tauteihin

Parodontiittia sairastaa puolet 30 ikävuoden ylittäneistä suomalaisista. Leikin asia sairaus ei ole. Esimerkiksi viime vuonna julkaisu tutkimus vahvisti jo aiemmin havaittua yhteyttä korkean verenpaineen ja parodontiitin välillä. Tutkimus havaitsi, että mitä vakavampi parodontiitti ihmisellä on, sitä todennäköisemmin hänellä on myös verenpainetauti. Tutkimusta johtaneen Francesco D'Aiuton mukaan verenpainetauti voi puolestaan johtaa sydänkohtaukseen tai aivohalvaukseen potilailla, joilla on parodontiitti. Sairaus on yhdistetty myös Alzheimerin tautiin.

Miten parondontiitti sitten kehittyy? Kaikki lähtee hampaiden puhdistuksesta. Jos hampaiden pinnoille ja hammasväleihin kertyvää bakteeriplakkia ei puhdista perusteellisesti, ikenet tulehtuvat. Tavallinen ientulehdus kehittyy vähitellen parodontiitiksi. Bakteeriplakki tuhoaa ikenien alla olevia sidekudossäikeitä, ja pahimmillaan sairaus saa hampaat irtoamaan.

Erektiohäiriöillä ja parodontiitilla samat riskitekijät

Tutkimusten mukaan erektiohäiriö on yleisempi niillä, joilla on parodontiitti. Ainakaan vielä ei kuitenkaan voida yksiselitteisesti väittää, että erektiohäiriö johtuu parodontiitista, Mehiläisestä muistutetaan. Molempiin vaivoihin liittyvät kuitenkin samat riskitekijät, kuten tupakointi, diabetes ja sepelvaltimotauti, ja tutkimuksissa on todettu parodontiitin hoitamisen vähentäneen myös erektio-ongelmia.

Erkki Virta pitääkin yhteyttä parodontiitin ja erektiohäiriön välillä loogisena. Bakteerien ja patogeenien kulkeutuessa suusta verenkiertoon ne käynnistävät elimistössä matala-asteisen tulehduksen, jonka myötä verisuonten seinämiin kertyy ahtauttavaa plakkia.
 
– Vaarallisinta plakin kertyminen verisuoniin on sydämelle, mutta myös erektion näkökulmasta se on huono asia. Jos verisuonet ovat tukkeutuneet, veri ei pääse yhtä hyvin paisuttamaan penistä, Virta selittää.
 
Tutkimuksia parodontiitin ja erektiohäiriön yhteydestä tarvitaan kuitenkin lisää. On myös hyvä muistaa, että erektiohäiriö on usein monen asian summa.

– Yleisimmät erektiohäiriöille altistavat tekijät ovat sydän- ja verisuonisairaudet, diabetestestosteronivajeeseen liittyvät syyt sekä joidenkin lääkkeiden sivuvaikutus, kertoi Kaalimato-com seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen  aiemmin tänä vuonna.

Myös parisuhdeongelmat, stressi, masennus, huonot elämäntavat ja suorituspaineet voivat heijastua erektioon ikävällä tavalla. Vaikka aihe on monelle vaikea, erektiohäiriö kannattaa Virran mukaan ottaa puheeksi myös hammaslääkärissä, jotta selvyys tilanteeseen saataisiin.
 
– Erektio-ongelmat ovat herkkä aihe, joka tuntuu monesti olevan kaukana suun terveydestä. Olisi hienoa, jos ymmärrys parodontiitin riskeistä lisääntyisi, Virta sanoo.

Lähteet: Mehiläinen, Science Daily, Huffington Post
 

Lue myös:

    Uusimmat