Suomalaistenkin suissa muhiva salakavala kansantauti yhdistettiin jälleen dementiaan – hampaattomuus tuplaa vaaran
Tuore tutkimus vahvistaa käsitystä parodontiitin ja muistisairauksien välisestä yhteydestä. Tutkimuksesta uutisoi muiden muassa yhdysvaltalaiskanava CNN.
Hampaiden kiinnityskudoksia tuhoava parodontiitti on yleinen mutta alidiagnosoitu tulehdussairaus. Suomalaistenkin suusta tuttu kansantauti kehittyy lähes olemattomin oirein aiheuttaen aluksi ikenien vuotamista ja pahanhajuista hengitystä, lopuksi hampaiden liikkuvuutta ja jopa putoamista.
Terveet hampaiden kiinnityskudokset ovat tärkeä osa yleisterveyttä. Parodontiitti ylläpitää elimistössä matala-asteista tulehdusta, ja haitalliset bakteerit siirtyvät suusta verenkiertoon. Suussa muhivan kroonisen tulehduksen on todettu lisäävän riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä mahdollisesti tiettyihin syöpiin, minkä lisäksi parodontiitti on liitetty diabetekseen ja Alzheimerin tautiin.
Tuore yhdysvaltalaisen Minnesotan yliopiston tutkimus vahvistaa käsitystä suun kroonisen tulehduksen ja muistisairauksien välisestä yhteydestä. Neurology-tiedelehdessä julkaistujen löydösten mukaan parodontiitti on yhteydessä myöhemmin ilmenevään lievään kognitiivisten taitojen heikkenemiseen sekä suoranaisiin muistisairauksiin.
Hampaattomuus kuusikymppisenä kaksinkertaisti dementiariskin
Tutkimuksessa tarkasteltiin 8275 ihmistä keskimäärin 18 vuoden ajan. Tutkimuksen alussa mielentoiminnoiltaan moitteettomille kuusikymppisille osallistujille suoritettiin perinpohjainen suun tutkimus.
Kävi ilmi, että verrattuna terveeseen suuhun vakava parodontiitti oli yhteydessä 20 prosenttia suurempaan lievän kognitiivisen heikentymän tai dementian riskiin 20 vuoden aikana. Hampaattomuus kuusikymppisenä lähes kaksinkertaisti muistisairauden kehittymisen todennäköisyyden.
Pienempään osallistujamäärään kohdistuneessa analyysissa selvisi, että iensairaus oli yhteydessä sekä Alzheimerin tautiin että vaskulaariseen eli verenkiertoperäiseen dementiaan.
Tutkimuksessa otettiin huomioon muut sairastumisriskiin vaikuttavat tekijät, kuten tyypin 2 diabetes, korkea kolesteroli ja tupakointi.
Haitalliset bakteerit saattavat siirtyä suusta aivoihin
Tutkimusta kirjoittanut Ryan Demmer arvelee CNN:lle, että parodontiittia aiheuttavat bakteerit ovat todennäköisiä syyllisiä suun tulehduksen aiheuttamiin ”systeemisiin seurauksiin”, kuten sydän- ja verisuonisairauksien sekä dementian kehittymiseen. Haitallisten bakteerien on arvioitu voivan siirtyä aivoihin, joissa ne saattavat käynnistää Alzheimerin taudille tyypillisten proteiinikasaumien kertymisen.
Toinen mahdollinen selitys dementian ja parodontiitin yhteydelle on Demmerin mukaan kroonisen tulehduksen insuliiniresistenssiä lisäävä vaikutus, mikä voi johtaa muistisairauksien riskiä lisääviin tyypin 2 diabetekseen ja aivoinfarktiin.
Tutkimuksessa on puutteensa. Yksi tärkeimmistä on se, että kuudenkymmenen ikävuoden rajapyykin ylittäneillä osallistujilla saattoi jo tutkimuksen alussa olla kognitiivista heikentymää, jota ei vain huomattu. On myös mahdollista, että on olemassa jokin tuntematon tekijä, joka lisää sekä suun sairauksien että dementian riskiä samanaikaisesti.
Tutkijat peräänkuuluttavatkin lisää tutkimusta aiheesta. Sillä välin jokainen voi edistää yleistä terveyttään huolehtimalla suunsa puhtaudesta. Huolellinen ja säännöllinen hampaiden ja hammasvälien puhdistaminen, tupakoimattomuus sekä sokerin saannin vähentäminen auttavat pitämään suun terveenä ja haitalliset bakteerit vähäisinä.
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: CNN, Gizmodo, Terveyskirjasto, Käypä hoito, Neurology
Uusimmat
-
05:36
Airiston Helmen oikeudenkäynti alkaa tänään – haastettujen syytettyjen joukossa venäläismiljonääri
-
05:30
100-vuotias veteraani hämmentyi itärajan tapahtumista: "En olisi halunnut tätä enää nähdä"
-
05:25
Israel laajentaa maaoperaatiotaan koko Gazan kaistalle – MTV seuraa sotaa
-
02:00
Suomessa on jo yli miljoona lihavaa aikuista, kertoo THL:n tutkimus
-
01:01
Aseliikevaihto kutistunut maailmanlaajuisesti, vaikka Venäjän aloittama sota on lisännyt kysyntää
-
00:01
Kenneth Kvarnströmistä Kuopio tanssii ja soi -festivaalin uusi taiteellinen johtaja
-
23:16
Kiskoilta suistunut veturi on saatu siirretyksi ratapihalta Tampereella, liikenne palautumassa normaaliksi
-
23:12
Tulivuori purkautuu Sumatralla Indonesiassa, patikoijia evakuoitu
-
22:40
Vahvavireinen Huuhkajat-hyökkääjä teki hienon maalin Bundesliigassa
-
22:14
Suomen mäkimiehillä väkevin maailmancup-startti moneen vuoteen – valmentajalta lupaava viesti: "Reserviä on parempaankin"
-
22:05
Itäraja on kiinni, mutta Suomi rahoittaa edelleen Venäjän taloutta – "Viikoittain havaintoja pakotteiden kiertämisestä"
-
21:29
Poliisin mukaan Meri-Lapissa autoilijat varoittavat puhallusratsiasta – "Mitä päässä oikein pyörii?"
-
21:02
Ukraina: Kaksi kuollut Venäjän iskuissa Hersoniin, pommit vaurioittivat kahta sairaalaa – MTV seurasi sotaa
-
21:00
Erling Haaland tulistui kyseenalaisesta tuomariratkaisusta – Tottenhamin ja Manchester Cityn välinen trilleri päättyi dramaattisesti
-
20:56
Mitä ehdokkaat ajattelevat ulkopolitiikasta, arvoista ja presidentin valtaoikeuksista? Tämä kaikki selviää MTV:n vaalikoneesta
-
20:45
Asiantuntijalta karu arvio: Prinsessa Catherine tulee kärsimään kohusyytöksistä kuningas Charlesia enemmän: "Kate ei voi piiloutua"
-
20:24
Yhdysvaltalaista sotalaivaa kohtaan hyökätty Punaisellamerellä? MTV seurasi sotaa 3.12.
-
20:14
Sähkön hinnassa tapahtuu maanantaina käänne
-
20:02
Liverpool oli minuuttien päässä yllätystappiosta – huima kiri käänsi tuloksen päälaelleen
-
19:32
Hongan suomalaislupaus siirtyy Kroatiaan
-
Lataa lisää