Keski-iässä tehdyt virheet altistavat epilepsialle – näin pienennät riskiäsi

5:18

Tutut riskitekijät keski-iässä näyttäisivät altistavan sydän- ja verisuonitautien lisäksi myös epilepsialle, tuore tutkimus osoittaa. Tulosten perusteella onkin mahdollista, että osa iäkkäiden epilepsioista voisi jäädä syntymättä, jos useammat omaksuisivat terveellisiä elintapoja keski-iässä.

Videolla pohditaan ravinnon ja syövän yhteyttä.

Kymmenentuhannen keskimäärin 55-vuotiaan seurantatietojen perusteella riski sairastua epilepsiaan on suurentunut henkilöillä, joiden verenpaine on korkea tai jotka sairastavat diabetesta tai tupakoivat.

Myös aivoverenkiertohäiriöt sekä dementia suurensivat sairastumisriskiä huomattavasti.

Epilepsiariskiä pienentäviä seikkoja olivat liikunta sekä kohtuullinen alkoholinkäyttö.

Perimä ja elintavat vaikuttavat sairastumiseen

Tulokset viittasivat myös perimän osuuteen, sillä epilepsiaan sairastuneissa oli tavallista enemmän apolipoproteiini E:n tiettyjen geenimuotojen kantajia. Kyseiset geenimuodot on yhdistetty aiemmin muun muassa suurentuneeseen Alzheimerin taudin riskiin.

Edellä mainittujen sairauksien ja riskitekijöiden taustalla on monia syitä, mutta elintavat kuten ruokavalio ja liikunta vaikuttavat niiden kaikkien kehittymiseen.

Onkin todennäköistä, että terveellisemmillä elintavoilla monet potilaat olisivat säästyneet epilepsialta, tutkijat arvelevat. Hyvät elintavat pienentävät myös perimältään alttiiden sairastumisriskejä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä, ja siihen osallistui 10 000 yhdysvaltalaista. Heistä runsaat 550 sairastui epilepsiaan 60–91-vuotiaana.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja