Alkoholin kohtuukäyttäjät saattavat elää täysraittiita pidempään – humalajuominen eri asia

Kohtuullisesti alkoholia käyttävät saattavat elää jonkin verran pidempään kuin ikätoverit, jotka eivät käytä lainkaan alkoholia. Runsaampi juominen ja humalajuominen sen sijaan liittyvät lyhempään elinikään, yhdysvaltalaistutkimus vahvistaa.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 333 000 yli 18-vuotiaan yhdysvaltalaisen terveyskyselyvastauksia vuosilta 1997–2009. Keskimäärin kahdeksanvuotisen seurannan aikana heistä 38 000 menehtyi.

Alkoholia vähän tai kohtuullisesti käyttävien riski menehtyä seurannan aikana oli noin viidenneksen pienempi kuin osallistujien, jotka eivät olleet koskaan käyttäneet alkoholia.

Runsaasti alkoholia käyttävät sen sijaan menehtyivät todennäköisemmin varsinkin syöpään. Samanlainen yhteys havaittiin itsensä humalaan vähintään kerran viikossa juovilla.

Tulokset ovat linjassa monien aiempien tutkimusten kanssa, ja yhdessä ne viittaavat siihen, että alkoholilla voi olla terveyden kannalta suotuisia vaikutuksia kohtuullisesti nautittuna. Viimeaikaisissa tutkimuksissa kohtuukäytön hyödyt on kuitenkin myös kyseenalaistettu, eikä esimerkiksi alkoholin sydänvaikutuksista ole selvää käsitystä.

Seurantatutkimuksista on vaikea vetää varmoja johtopäätöksiä siksikin, että alkoholia vieroksuvilla voi olla sairauksia, jotka selittävät sekä juomattomuuden että suuremman kuolleisuuden.

Kenenkään ei siis kannata lisätä alkoholin kulutusta terveysvaikutusten toivossa, mutta kohtuukäyttäjien ei myöskään tarvitse olla huolissaan.

Arviolta 500 000 suomalaista on alkoholin riskikäyttäjiä eli ihmisiä, joille aiheutuu alkoholista selviä terveysongelmia. Alkoholinkulutus on Suomessa eurooppalaista keskitasoa, mutta runsas humalajuominen on meillä suuri ongelma.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana alkoholin kokonaiskulutus on pysynyt Suomessa melko tasaisena tai jopa hieman vähentynyt. Kohtuukäyttönä pidetään yleensä yhtä annosta päivässä naisilla ja kahta annosta miehillä.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

"Alkoholistilla täytyy olla syntipukki"

Alkoholismista omakohtaisen Happotesti-nimisen teoksen kirjoittanut Kalle Lähde vieraili Huomenta Suomessa tammikuussa 2016. Valehtelu, selittely ja salailu sekä itselle että muille olivat hänellekin tuttuja asioita.

12:07

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja