Yhdeksän yleisintä Alzheimerin taudin riskitekijää

Liikalihavuus, masennus ja korkea verenpaine vaikuttavat kaikki kielteisellä tavalla terveyteen, mutta uuden tutkimuksen mukaan nämä ongelmat voivat myös lisätä riskiä sairastua Alzheimerin tautiin.

Kalifornian yliopiston tutkijat selvittivät yhtäläisyyksiä Alzheimer-potilaiden välillä kartoittaakseen yleisimpiä riskitekijöitä taudin puhkeamiselle.

Havainnoista kerrottiin Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry -julkaisussa. Tutkimus paljastaa suurimmat riskitekijät, jotka ovat vastuussa kahdessa kolmasosassa maailman Alzheimer-tapauksista.

Tutkimusryhmä analysoi yli 300 tutkimusta, jotka keskittyivät Alzheimerin taudin riskitekijöihin. Tämän pohjalta he rajasivat yhdeksän kohdan listan, josta käy ilmi yleisimmät riskitekijät:

1. Liikalihavuus
2. Kaulavaltimon ahtauma
3. Alhainen koulutus
4. Masennus
5. Korkea verenpaine
6. Heikkous/huono kunto
7. Tupakointi
8. Korkea homokysteiinitaso (aminohappotaso)
9. Tyypin 2 diabetes (vain aasialaisilla)

Tutkijat havaitsivat myös, että paras tapa suojella aivoja, on noudattaa terveellistä ruokavaliota. Ruokavaliossa kannattaisi suosia muun muassa rasvaisia kaloja, joista saa omega 3 -rasvahappoja, tuoreita vihanneksia sekä täysjyvätuotteita. Tutkimuksessa korostetaan, että tietyt vitamiinit ja hormonit on suunniteltu laskemaan verenpainetta, ja näin ollen laskemaan myös riskiä sairastua Alzheimerin tautiin.

Mikä on Alzheimer ja miten se ilmenee?

Alzheimerin tauti on hitaasti ja tasaisesti etenevä muistisairaus, jonka oireet aiheutuvat tiettyjen aivoalueiden vaurioista. Taudin esiintyvyys lisääntyy iän myötä ja se on yleisempi naisilla kuin miehillä.

Taudin ensimmäiset oireet ovat tyypillisesti lähimuistin häiriöitä, kuten mieleen painamisen ja uuden oppimisen vaikeuksia. Taudin edetessä toimintakyky ja sairaudentunne heikkenevät. Myöhempiin oireisiin kuuluu esimerkiksi hahmottamisen ongelmia, kielellisiä vaikeuksia, kätevyyden vaikeuksia, ajan ja paikan tajun heikkenemistä, puheen tuottamisen ja ymmärtämisen vaikeuksia sekä ongelmat käyttää erilaisia välineitä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja