Keke Rosberg valloitti nuoren Tomi Tuomisen sydämen – ikoninen hetki ei unohdu: "Mieletön juttu pikkupojalle"

Lukemattomia ikimuistoisia hetkiä käsittävän ​​​​​​​F1-historian 1000. osakilpailu ajetaan viikonloppuna Kiinassa. C Moren studioisäntä Tomi Tuomisen rakkaimmat muistot lajin parista kumpuavat jo lapsuusvuosilta mestarillisista suomalaissävelistä ja niihin liittyy myös VHS-kasetti.

Tuominen kertoo ensimmäisen VHS-nauhoituksensa olleen vuoden 1982 Monacon GP. 

– Se tuli Yleisradion kanavilta sillä tavalla, että alku tuli kuvanauhalta ja loppu suorana, Tuominen kuvailee. 

– Loppukaudesta, kun Keke (Rosberg) alkoi taistelemaan maailmanmestaruudesta tosissaan, kisoja alettiin näyttää myös suorana. Monza tuli ensimmäisen kerran kokonaan suorana lähetyksenä. Kekellä oli silloin mahdollisuus varmistaa mestaruus, mutta lopullisestihan se varmistui vasta viimeisessä kisassa, joka ajettiin Las Vegasissa.

MAINOS

Koko F1-kausi C Morella!

Kiinan GP suorana 12.-14.4.
Pe: 1. harjoitukset klo 04.55,
2. harjoitukset klo 08.55
La: 3. harjoitukset klo 05.55, aika-ajot klo 08.55, ennakkotunnelmat klo 08.00
Su: Kiinan GP klo 09.10, ennakkotunnelmat klo 08.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa!

Tuominen heräsi Rajatorpan betonilähiössä vanhempiensa kanssa katsomaan kyseistä kisaa.

– Viimeinen kisa oli huikeaa katsoa, koska täytin sinä vuonna 11. Formula ykkösten säännöt eivät tietysti olleet aivan hanskassa, mutta perusasiat olivat tiedossa: kuinka paljon pisteitä saa, tiesin, monesko Keken piti olla ja monesko John Watsonin olisi pitänyt olla, jotta hän voittaisi mestaruuden. Watson ei onneksi voittanut sitä kilpailua, vaan voittoon ajoi nuori Michele Alboreto.

Watson oli toinen, ja kisassa viidenneksi tullut Rosberg juhli F1-maailmanmestaruutta historian ensimmäisenä suomalaiskuskina. Rosberg nappasi tittelin lopulta viiden pisteen erolla ennen Didier Pironia ja John Watsonia.

– Se maaliintulo oli kyllä huikea pienelle pojalle, kun Keke nostaa ne molemmat kädet ylös ratista ja tiedettiin, että suomalaiskuski on formula ykkösten maailmanmestari. Se oli mieletön juttu pikkujätkälle. Minulla oli tietysti kaikki pikkuautot sen jälkeen saman tien kekerosbergeita.

Lue myös:

    Uusimmat