Kauppakamarien kysely: Pessimismi vaivaa useita yrityksiä – tämä ala erottuu erityisesti

Taantuma painaa – vieläkö yrityksissä kaivataan uutta työvoimaa? 9:47
Taantuma painaa – vieläkö yrityksissä kaivataan uutta työvoimaa?

Liki puolet kauppakamarien kyselyyn vastanneista kuvailee toimialansa tunnelmia pessimistiseksi tai erittäin pessimistiseksi. 

Toukokuussa tehdyssä kyselyssä toimialan tunnelmia luonnehti pessimistiseksi 34 prosenttia.

Tuoreessa kyselyssä rakentamisessa jopa reilu 80 prosenttia vastaajista piti vallitsevia tunnelmia pessimistisinä tai erittäin pessimistisinä.

Optimistisimpia suhdanneodotukset olivat palveluissa.

Kauppakamarien tuoreeseen talouskyselyyn vastasi syyskuun lopussa 1 830 yritystä eri toimialoilta eri puolilta Suomea. Toukokuussa tehtyyn kyselyyn vastasi hieman harvempi yritys eli 1 560 yritystä.

Keskuskauppakamarin pääekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan kyselyn tuloksiin heijastuvat loppukesän ja alkusyksyn mollivoittoiset talousuutiset.

– Teollisuus kärsii heikosta kansainvälisen talouden kysyntätilanteesta, ja rakentamiseen on iskenyt voimakkaasti kohonnut korkotasojen ja rakennuskustannusten nousu. Toistaiseksi myös yksityisen kulutuksen näköala on vaisu, joten kovin vauhdikkaaseen kasvuun ei ole eväitä lähikuukausina, arvioi Appelqvist tiedotteessa.

Suomen talous on loppuvuoden taantumassa – toimittajamme Maria Nykänen kertoo, milloin odotetaan käännettä parempaan 1:52
Suomen talous on loppuvuoden taantumassa – milloin käänne parempaan?

Työllisyystilannetta voi kuvata kohtalaiseksi

30 prosenttia yrityksistä arvioi liikevaihtonsa supistuvan seuraavan kuuden kuukauden aikana. Toukokuun kyselyssä liikevaihtonsa uskoi supistuvan selkeästi harvempi eli runsaat 20 prosenttia vastaajista.

Yrityksien työllisyyden kehitystä koskevat odotukset ovat heikentyneet jonkin verran, vaikka tilannetta voi Appelqvistin mukaan edelleen kuvata kohtalaiseksi. Tuoreessa kyselyssä 22 prosenttia vastaajista odotti henkilöstömääränsä supistuvan, kun toukokuussa alle 12 prosenttia ennakoi vähentymistä.

– Selvä heikennys tukee sellaista tulkintaa, että lähikuukausina työllisyys tulee laskemaan ja työttömyys sekä lomautukset kasvamaan, vaikka varsinaista romahdusta ei ole syytä odottaa ja työllisyyden lähtötaso on korkea.

Miten luovia työpaikalla läpi synkkien talousaikojen? 9:46
Miten luovia työpaikalla läpi synkkien talousaikojen?

Lue myös:

    Uusimmat