Miljoonaluokan yritysten konkurssit yleistyneet rajusti: "Menetämme niiden mukana tuhansia työpaikkoja"

Valtiolla ja kunnilla olisi ekonomistien mukaan useita keinoja auttaa rakennusalaa vaikeiden aikojen yli 2:07
14.9.2023: Valtiolla ja kunnilla olisi ekonomistien mukaan useita keinoja auttaa rakennusalaa vaikeiden aikojen yli

Suomen mittakaavassa suurten yritysten konkurssit ovat yleistyneet, kertoo Suomen Asiakastieto. 

Asiakastiedon tilastot kertovat, että syyskuun loppuun mennessä konkurssiin on asetettu viime vuoteen verrattuna lähes 50 prosenttia enemmän sellaisia yrityksiä, joiden liikevaihto oli viimeisellä raportoidulla tilikaudella vähintään miljoona euroa.

Asiakastiedon tuoteomistajan Jaakko Norsin mukaan vuosi on ollut ylipäätään vaikea, mutta hän pitää erityisen huolestuttavana sitä, että Suomen mittakaavassa suurten yritysten konkurssit yleistyvät.

–  Menetämme niiden mukana tuhansia työpaikkoja, mikä näkyy väistämättä verotuloissa ja työttömyyden aiheuttamissa kustannuksissa, Nors sanoo tiedotteessa.

Asiakastiedon laskelmien mukaan vähintään miljoonan euron konkurssiyrityksillä oli yhteensä noin 3 200 työntekijää, mikä vastaa yli puolta tänä vuonna kaikissa konkursseista menetetyistä työpaikoista.

Haasteita muuallakin kuin rakennusalalla

Suurimmat konkurssiin asetetut yritykset tänä vuonna ovat pääosin olleet rakennusliikkeitä tai rakennusteollisuuden toimijoita. Asiakastieto kertoo, että liikevaihdoltaan suurin oli syyskuussa konkurssiin asetettu Siklatilat, mutta eniten työntekijöitä oli elokuussa kaatuneella Jukkatalolla.

–  Rakennusalan paino on Suomessa suuri, mutta on tärkeää huomata, että suuria haasteita on muillakin aloilla. Ostovoiman heikentyminen yhdessä inflaation kanssa kurittavat kaikkia sellaisia palveluita, joiden kuluttaminen ei ole aivan välttämätöntä. Tämä lienee taustalla myös taide- ja viihdealan konkursseissa, jotka ovat lisääntyneet kaikkein eniten, sanoo Nors.

Yhteensä konkurssiin on tammi-syyskuussa haettu Asiakastiedon mukaan jo 2  478 yritystä eli 26 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Konkurssiin on asetettu 1  931 yritystä.

Lue myös:

    Uusimmat