Mainos

Kärsitkö univajeesta? Jo kaksi huonosti nukuttua yötä voi tehdä tuhojaan

Tutkimuksessa huomattiin, että huonosti nukutut yöt muuttivat bakteerikantoja suolistossa! 

Huonot yöunet voivat pilata koko päivän, ja jatkuva huonounisuus on jo terveydelle vahingollista. Tutkijat ovat löytäneet jälleen uuden syyn huolehtia riittävästä unesta: liian vähäinen uni voi muuttaa suoliston bakteerikantaa, kertoo Huffington Post.

Tutkijat värväsivät yhdeksän henkilöä nukkumaan laboratoriossa. Aluksi henkilöt nukkuivat kaksi yötä 8,5 tunnin unia; seuraavat kaksi yötä he nukkuivat vain 4,5 tuntia.

Tutkittavat henkilöt olivat nukkuneet ja syöneet hyvin viikkoa ennen tutkimusta, ja tutkijat vertailivat heidän suolistojensa bakteerikantoja ennen ja jälkeen unien. Huonosti nukutut yöt muuttivat bakteerikantoja suolistossa niin, että osa bakteereista väheni jopa 50 prosenttia.

Aiheesta kuitenkin tarvitaan vielä runsaasti lisää tutkimuksia.

Univaje syypää moneen ongelmaan

Aiemmissa tutkimuksissa univaje on yhdistetty muun muassa lasten ja nuorten lihomiseen. Lyhyiksi jääneet yöunet saattavat saada ihmiset syömään tavallista enemmän!

Vuonna 2015 julkaistussa brittitutkimuksessa selvitettiin unen määrän yhteyttä ihon kuntoon. Tulokset osoittivat, että vähäiset yöunet laskivat koehenkilöiden itsetuntoa jopa 20 prosenttia. He raportoivat viehättävyytensä laskeneen jopa kolmanneksen hyvien yöunien jälkeiseen olotilaan verrattuna.  

***


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.