Mainos

Nukutko tarpeeksi? Jo kahden tunnin univajeella huomattava vaikutus ihosi kuntoon

Aina silloin tällöin tulee eteen viikkoja, jolloin emme saa riittävästi unta. Vaikka yöunista nipistäminen ei kuulostakaan kovin vakavalta asialta, jo kahden tunnin univaje voi näkyä kasvoiltasi. 

Vuonna 2015 julkaistussa brittitutkimuksessa selvitettiin unen määrän yhteyttä ihon kuntoon. Koehenkilöt nukkuivat ensimmäisinä öinä kahdeksan tuntia yössä, jonka jälkeen he nukkuivat seuraavina viitenä yönä ainoastaan kuusi tuntia yössä. 

Tulokset osoittivat, että vähäiset yöunet laskivat koehenkilöiden itsetuntoa jopa 20 prosenttia. He raportoivat viehättävyytensä laskeneen jopa kolmanneksen hyvien yöunien jälkeiseen olotilaan verrattuna.  

Koehenkilöistä otettujen valokuvien perusteella saatiin selville, että huonot yöunet lisäsivät kasvojen ryppyjä ja ihon punoitusta huomattavasti.

Unenpuute aiheuttaa elimistölle stressireaktion

Unen aikana iho pyrkii korjaamaan vahinkoja, jotka ovat päivän aikana heikentäneet sitä. Jos yöunesi jäävät suositeltua lyhemmiksi, kehollesi ei jää riittävästi aikaa korjata kaikkia ihon vaurioita.

Nämä seuraavat asiat tapahtuvat unien aikana:

Kollageenin tuotanto

Unenpuute aiheuttaa elimistöön stressireaktion, joka saa elimistön kortisolitason nousemaan. Kyseinen stressihormoni hidastaa ihon kimmoisuutta ylläpitävän kollageenin tuotantoa, ja ilman kollageenia ihosi muuttuu helposti elottomaksi ja kuivaksi. Unen aikana kollageenin tuotanto puolestaan lisääntyy. 

Verenkierto tehostuu

Nukkuessa verenkierto tehostuu jättäen sinulle kauniin ja kuulaan ihon. Unenpuute aiheuttaa puolestaan verenkierron heikkenemistä ja vaikuttaa samalla kasvojesi ihoon. Ihosta tulee tulee helposti kalpea ja eloton.

Tummat silmänaluset katoavat

Jos unen määrä on riittävä, myös silmäsi näyttävät eloisilta ja katseesi kirkastuu. Liian vähäiset yöunet puolestaan edesauttavat silmänalusten tummenemista heikentyneestä verenkierrosta johtuen.  

Video: Näillä vinkeillä parannat unesi laatua ja nukut riittävästi. 


Lähde: SleepSchool

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.