Kannattaako suihkuun mennä heti syömisen jälkeen?

Oletko koskaan pessyt tätä osaa suihkussasi? 0:19
KATSO MYÖS: Oletko koskaan pessyt tätä osaa suihkussasi?

Kannattaako heti syömisen jälkeen mennä suihkuun tai kylpeä?

Iltapalan jälkeen mieli haikailee kuumaan suihkuun – mutta kannattaako se? Monelle lapsuudesta asti tuttu sääntö kieltää menemästä uimaan syömisen jälkeen, mutta entä kylpyyn pulahtaminen? Aiheesta on käyty kiistaa netissä jo pitkään. 

Ruoansulatus käynnistyy, kun ihminen nauttii ravintoa. Normaaliin mahalaukkuun mahtuu noin 1,5 litraa ruokaa. Mahalaukku käsittelee ruoan "vellimäiseksi", minkä jälkeen se kulkeutuu suoleen. Ihmisen metrien pituinen suolisto huolehii siitä, että ruoan ravinteet imeytyvät. 

Ruoansulatusprosessi alusta loppuun vie vuorokausia eikä sitä voi suuresti nopeuttaa. Mutta voiko kuuma suihku häiritä vatsan ja suoliston toimintaa?

Koska suihkuun ruoan jälkeen?

Toisin kuin moni uskoo, verenkierto ei syömisen jälkeen "siirry vatsaan" – verta kiertää muuallakin kehossa myös ruokailun jälkeen. Ruoan sulattaminen nostaa kehon lämpötilaa hieman. Myös kuumassa kylvyssä lilluminen voi nostaa kehon lämpötilaa hetkellisesti. 

Teoriassa kuumempi lämpötila voisi haitata ruoansulatusta tai tehdä olosta vetämättömän. Mitään tieteellisiä todisteita kylpemisen vaikutuksista ruoansulatukseen ei kuitenkaan ole. Toki aina voi valita haalean suihkun – se ei ainakaan nosta kehon lämpötilaa.

Paljonko paitoja saa laittaa 5 kilon pesukoneeseen? Katso videolta, kuinka paljon erilaiset pyykit painavat! Juttu jatkuu videon alla.

Näin paljon erilaiset pyykit painavat 0:46
KATSO VIDEO: Näin paljon erilaiset pyykit painavat.

Well+Good-sivuston haastattelema gastroenterologi Niket Sonpal odottelisi hetken ennen suihkuun hyppäämistä.

– Yritä odottaa aterian jälkeen ainakin tunti ennen suihkua. Kuten uiminen, myös suihku voi hidastaa ruoansulatusta, koska veri virtaa muihin kehon osiin, Sonpal kuvaili vuonna 2019.

Healthlinen mukaan ruokailun jälkeen voi toki odottaa pesuhetkeä, mikäli haluaa antaa ruoansulatusjärjestelmälleen aikaa. Mitään tutkimuksia siitä, kauanko syömisen jälkeen pitäisi odottaa ennen veteen menoa, ei kuitenkaan ole. Aihe jääneekin kiistakapulaksi, aivan kuten se, kuinka monta pyyhettä aikuisen pitää omistaa, tai miten päin suihkussa kuuluu seistä.

Teksasin yliopiston tutkimuksen mukaan otollinen lämpötila suihkulle olisi 40–41,5 astetta, mikäli toiveena on nukahtaa suloisesti suihkun jälkeen.

Katso alla olevalta videolta, miltä näyttävät hiukset, joita ei ole pesty viikkokausiin.

Neljä naista lopetti hiusten pesemisen – tällainen oli lopputulos 1:12
KATSO VIDEO: Neljä naista lopetti hiusten pesemisen sampoolla – tällainen oli lopputulos.

Lue myös:

    Uusimmat