Kuinka usein suihkussa tulisi käydä? Julkkikset yllättivät hygieniapuheillaan – dermatologi kertoo mielipiteensä

Kuinka usein suihkuun kannattaisi suunnata? Asiantuntija antaa arvionsa ilmiöstä, jossa pesulla ei käydä läheskään joka päivä. Ihminen voi myös pestä itseään liikaa!

Heinäkuussa 2021 Hollywoodin tähtipari Ashton Kutcher ja Mila Kunis nousi otsikoihin paljastuksellaan. Pari kertoi pesevänsä lapsiaan vain silloin, kun lika on selkeästi nähtävillä. Kutcher esimerkiksi kertoi itse pesevänsä päivittäin kainalonsa sekä haarovälinsä alueen, muttei "mitään muuta koskaan". 

Myös esimerkiksi Jake Gyllenhaal on julkisuudessa todennut, ettei liiallinen kylpeminen tee hyvää iholle, mutta onko se totta? Yahoo päätti kysyä asiaa dermatologilta.

"Päivittäinen peseytyminen ei ole tarpeellista"

– Päivittäinen peseytyminen ei ole tarpeellista kaikille, mutta ei se ole huono asiakaan, ihotautilääkäri Dustin Portela kuvailee.

Dustinin mukaan päivittäinen pesu voi olla tarpeen, jos ihminen on fyysisesti aktiivinen elämä tai hänellä on työ, jossa likaantuu.

– Jos et liiku niin paljoa, päivittäinen kylpeminen ei välttämättä ole tarpeen ja se voisi kuivattaa ihoa, hän kuvailee.

Suihkuun 1–3 päivän välein

Ihon mikrobiomia pitäisi kuitenkin Dustinin mukaan tutkia lisää, jotta kylpemisen hyödyistä olisi tieteellisiä todisteita. Jos iho on kuiva tai herkkä ja, harvempi puhdistaminen voi olla tarpeen.

Katso myös: Neljän naisen raati päätti selvittää, miten hius reagoi, kun sitä lakkaa pesemästä sampoolla. Tältä hius näyttää yhden, kahden tai neljän viikon pesemättömyyden jälkeen! Juttu jatkuu videon alla.

Neljä naista lopetti hiusten pesemisen – tällainen oli lopputulos 1:12

Toisaalta tutkimusten mukaan päivittäinen pesu vedellä ja mahdollisesti myös saippualla saattaa olla hyväksi atoopikon ekseemaiselle iholle.

– Keskivertoihmiselle suihku tai kylpy voisi olla järkevää 1–3 päivän välein, Dustin arvioi.

Dustinin mukaan suihkussa saippuaa voi käyttää vain kainaloihin, nivusiin ja pakaroihin. Koko kehoa ei siis välttämättä tarvitse saippuoida. Liiallinen peseminen aiheuttaa niin sanottua pesuihottumaa, joka on yleisin ärsytysihottuma.

Suihkukäyntien määrästä on kiistelty pitkään

Dustin itse käy suihkussa päivittäin, eikä aio muuttaa tapojaan. Suihkussa käyminen on ollut tapetilla myös aiemmin; taannoin toinen ihotautilääkäri kertoi nyrkkisäännöksi, että ihmisen tulisi käydä suihkussa vähintään kahden tai kolmen päivän välein

Hiuksiakaan ei kannata pestä joka päivä, minkä lisäksi moni käyttää hiusten pesemiseen liikaa sampoota. Esimerkiksi amerikkalainen lääkäri James Hamblin kävi ennen suihkussa kerran tai kaksi päivässä aina pesuaineita käyttäen. Nyt mies ei ole vuosiin käyttänyt sampoota, hoitoainetta, deodoranttia, kuorinta-aineita tai muita pesuaineita kuin käsisaippuaa – ja vannookin metodinsa nimeen!

Taannoin somekiistassa selvisi, etteivät ihmiset edes seiso suihkussa samalla tavalla! Vai miten on: pesisitkö itsesi seisoessasi selin suihkuun? Entä pitääkö sääretkin pestä? Kyllä – tästäkin aiheesta on riidelty!

Katso myös: Oletko koskaan pessyt tätä osaa suihkussasi?

Oletko koskaan pessyt tätä osaa suihkussasi? 0:19

Lue myös:

    Uusimmat