Lämmin vesi auttaa nukahtamaan – tutkimus selvitti, mikä on paras aika iltasuihkulle

Anssi on Suomen paras nukkuja – näin parannat omaa untasi 6:52
Videolla kerrotaan, miten omaa untaan voi parantaa.

Lämmin suihku tai kylpy auttaa ihmistä nukahtamaan, sillä sen jälkeen keho alkaa viilentämään itseään, mikä antaa elimistölle signaalin nukkumaanmenosta. Mutta milloin iltasuihku olisi otettava, jotta se vaikuttaisi suotuisasti unensaantiin? Teksasin yliopiston tutkijoilla on nyt vastaus kysymykseen.

Sleep Medicine Reviews -julkaisussa ilmestyneitä löydöksiä varten tutkijat kävivät läpi 17 aiempaa tutkimusta, jotka oli julkaistu tieteellisissä tietokannoissa. Meta-analyysi paljasti, että lämmin suihku kannattaisi ottaa 1–2 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Varttia ennen sänkyyn menemistä otettu suihku ei ehtinyt vaikuttaa suotuisasti unensaantiin.

Otollinen lämpötila suihkulle olisi 40–41,5 astetta. Liian kylmän suihkun ottaminen saa kehon lämpenemään, mikä vaikeuttaa nukahtamista.

Lämpimän veden kanssa ei tarvitse lotrata, vaan jo kymmenen minuutin mittaisella suihkuttelulla on suotuisa vaikutus uneen.

Lämmin vesi varmistaa viilenemisprosessin

Ihmisen kehon lämpötila seuraa vuorokausirytmiä ja vaihtelee päivän mittaan. Yleensä noin puolitoista tuntia ennen nukkumaanmenoa keho viilenee, tutkimusta johtanut tohtoriopiskelija Shahab Haghayegh kertoo yhdysvaltalaisen CNN-uutiskanavan mukaan.

Yksi syy ilmiölle löytyy aivojen hypotalamuksesta, joka säätele kehon lämpötilaa sekä monia muita kehon toimintoja, kuten uni-valverytmiä. Lämmin vesi stimuloi kehon lämpöä sääteleviä järjestelmiä ja varmistaa, että luonnollinen viilenemisprosessi käynnistyy.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja