Sattuuko vatsaan? Tällaista kipua ei pitäisi koskaan ohittaa

Herkkä vatsa? Vältä näitä ruoka-aineita 3:25
Katso videolta, mitä ruokia herkkävatsaisten ei kannattaisi syödä ollenkaan!

Vatsakipu voi johtua monesta eri syystä, mutta erityisesti näissä kuudessa tilanteessa sen syy kannattaa selvittää, kertoo Huffington Post.

Jokainen ihminen kokee vatsakipuja elämänsä aikana – jotkut harvemmin, jotkut useammin. Aina vatsakipu ei ole merkki mistään vakavasta, mutta siihen liittyvät muut oireet voivat paljastaa myös taustalla olevat, vakavammat syyt.

Huffington Post listaa kuusi erilaista vatsakipua, joita ei pidä ohittaa ja joiden takia kannattaa hakeutua lääkäriin.

1. Vatsakipu, joka ei lopu

Jos vatsakipu, -nipistely tai vatsakrampit kestävät vain muutaman tunnin, ei ole tarvetta tai syytä mennä lääkärin tutkimuksiin.

Jos kipu kuitenkin muuttuu krooniseksi eli jatkuu yhtämittaisesti tai palaa jatkuvasti takaisin useiden kuukausien ajan ja/tai haittaa elämää, kannattaa mennä lääkärin vastaanotolle. Vatsakipuun voi liittyä myös ripulia, ummetusta, turvotusta, ilmavaivoja, kipua syömisen jälkeen tai olo voi tuntua täydeltä vain muutaman haukun jälkeen.

Syyt vatsaoireille voivat olla hyvin moninaiset. Lääkäriin kannattaa kuitenkin mennä, jotta hoitoa tarvitsevien sairauksien mahdollisuus voidaan sulkea pois ja diagnoosi lopulta muodostaa.

2. Vatsakipu, joka on kova ja äkillinen

Jos kova vatsakipu alkaa äkillisesti muutaman tunnin sisällä, kannattaa hakeutua lääkäriin – välittömästi, vuorokauden ajasta riippumatta.

Yleisimpiä syitä äkilliselle kivulle ovat umpilisäketulehdus ja sappivaivat, mutta taustalla voi olla myös jonkin vatsan alueen elimen äkillinen sairaus, naistentauti, sydäntauti tai joskus myös aineenvaihdunnan sairaus.

3. Vatsakipu, johon liittyy pahoinvointia ja oksentelua

Pahoinvointi ja oksentelu yhdistettynä vatsakipuun voi johtua monista eri syistä. Yleisin syy lienee ruokamyrkytys eli äkillinen suoliston tulehdus. Syitä voivat toisaalta olla myös esimerkiksi mahahaava, mahakatarri, suolen tukos, ruoansulatuskanavan infektio tai yleisinfektio.

Lääkärin tutkimuksiin olisi syytä hakeutua muutamassa päivässä. Jos kipu on uudenlaista, se pahenee, ei katoa tai siihen kuuluu myös muita oireita, ehkä nopeamminkin.

4. Veri pöntössä

Aina, kun takapuolesta tulee verta, on syytä hakeutua lääkärin tutkimuksiin. Verenvuodollekin voi olla hyvin monia syitä, ja ne kannattaa aina selvittää. Esimerkiksi tulehduksellisiin suolistosairauksiin liittyy usein jatkuvaa, veristä ripulia ja kramppimaisia vatsakipuja, mutta myös peräpukamat voivat saada veren ilmaantumaan pönttöön.

Huffington Post myös muistuttaa, ettei veri ole aina välttämättä punaista – joskus väri voi muistuttaa enemmän mustaa ja tervamaista, joka viittaa siihen, että veri tulee ylempää ruoansulatusjärjestelmästä.

Jos ulosteen väri näyttää oudolta, ennen panikointia kannattaa miettiä, mitä on tullut syötyä. Esimerkiksi jotkin lääkkeet tai ruoat, kuten mustikka ja punajuuri, voivat saada ulosteen värjääntymään.

5. Vatsakipu, johon liittyy selittämätöntä painonputoamista

Joka kerta, kun paino putoaa odottamatta tai tarkoittamatta kannattaa hakeutua lääkäriin, sillä se on useimmiten merkki siitä, ettei kaikki ole hyvin – liittyi laihtumiseen sitten vatsakipua tai muita oireita. Kun laihtuminen liittyy vatsakipuun, syitä voivat olla esimerkiksi keliakia, tulehdukselliset suolistosairaudet tai syöpä.

6. Vatsakipu, johon liittyy kuumetta

Jos vatsavaivoihin liittyy myös kuumetta tai muita vastaavia yleisoireita, kannattaa hakeutua lääkäriin. Usein kuume voi viitata siihen, että kehossa on käynnissä jokin tulehdusreaktio.

Lue myös:

    Uusimmat