Jani saapui ostoksille heti aamulla, mutta lyttää Black Fridayn – "Vähän kyseenalainen temppu"

Vuoden hurjin tarjouspäivä alkaa – millaiset ovat jonot? MTV paikalla 6:46
Jani moittii videolla Black Fridayta keinotekoiseksi. Näin Gigantin myyntijohtaja kommentoi.

Vuoden kenties suurin myyntipäivä Black Friday alkoi Vantaan Tammiston Gigantti Megastoressa melko vauhdikkaasti, vaikka alennuskampanja on ollut käynnissä jo reilun viikon.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Heti aamukymmeneltä ensimmäisten joukossa Giganttiin saapui myös Jani Raukola. Hän tarvitsi tietokoneeseensa hiiren, vähät välittäen tarjouksista.

– Nyt sattui vaan olemaan tämä päivä, kun piti tulla.

Oletko täällä jonkun tarjouksen perässä, kun on tämä Black Friday?

– En oikeastaan. Mä vältän hyvin paljon Black Fridayhyn osallistumista, mutta nyt vaan sattui niin, että pitää tehdä kouluhommia ja tarvitsen hiiren tänään.

Mikä Black Fridayssa mietityttää?

– Kulutushysteria lähinnä. En tykkää yhtään siitä, että tehdään tällaisia tarjouksia, että saadaan mahdollisimman paljon kamaa ihmisille, jotka ei oikeastaan tarvitse sitä. Tässä on ollut tosi paljon muutenkin näitä pieniä skandaaleja, että asiat eivät oikeastaan tarjouksessa. Esimerkiksi Finnwatch on tehnyt siitä paljon artikkeleita. Vähän kyseenalainen temppu koko Black Friday mulle.

Keinotekoisia alennuksia

Raukolan mainitseman, yritystoimintaa tutkivan Finnwatch-kansalaisjärjestön ohella esimerkiksi Hintaopas-sivusto on kerännyt tietoja keinotekoisista alennuksista.

Keinotekoisella alennuksella tarkoitetaan sitä, että hintoja on tarkoituksellisesti nostettu ennen kuin niitä lasketaan alennusmyyntejä varten. Näin alennusprosentti tai euromääräinen säästö saadaan näyttämään mahdollisimman suurelta. Näin on toimittu esimerkiksi monessa verkkokaupassa.

"Erittäin tiukka sisäinen ohjeistus"

Nyt ollaan Gigantissa, joten kysytään, tapahtuuko samaa heillä. Ei tapahdu, sanoo myyntijohtaja Niko Sandström.

– Meillä on erittäin tiukka sisäinen ohjeistus hinnoitteluun, niin Black Fridayna kuin muinakin aikoina. Meillä ei keinotekoisesti tai harhaanjohtavasti hintoja nosteta eli meillä kaikki tarjoukset ovat ihan aitoja ja oikeita, Sandström sanoo.

Tiesitkö? Maanantaina 29.11. koittaa vielä Cyber Monday.

Millaisia keinotekoisia alennuksia Black Fridayta varten tehdään? Katso esimerkkejä alla olevalta videolta.

Monen tuotteen hinta nousee yllättäen Black Fridayn alla – näin tunnistat, mikä tuote on oikeasti alennuksessa 6:57
Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Basset kertoo, mitä tarkoitetaan, kun sanotaan, että tuotteen hinta on keinotekoisesti alennettu.

Lue myös:

    Uusimmat